SĂPTĂMÂNA  EUROPEANĂ  A  MOBILITĂŢII,  16 -22 septembrie 2018

,,Săptămâna Europeană a Mobilităţii 16 – 22 septembrie2018 ,este o campanie anuală privind mobilitatea urbană sustenabilă desfăşurată sub sloganul: „Combină şi deplasează-te!”..

Mobilitatea prin forme alternative de transport ecologic duce în mod sigur la creşterea calităţii vieţii în oraşe, ajutând la reducerea poluării aerului, a poluării fonice, a accidentelor şi, nu în ultimul rând, la reducerea numărului persoanelor obeze.  Renunţând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la maşina personală, se obţin imense atât mediului, cât şi sănătăţii personale. Prin alegeri inteligente cu privire la tipul de transport folosit, se îmbunătăţeşte starea de sănătate cât şi calitatea mediului, totodata se pot economisi bani. Campania stimulează oamenii să participe la creşterea calităţii vieţii lor.

Campania ofera oamenilor oportunitatea de a medita asupra adevaratei utilitati a strazilor din orase si de a dezbate solutii concrete de combatere a anumitor provocari, precum poluarea aerului si poluarea fonica, ambuteiajele, accidentele de circulatie si problemele de sanatate.

Este o ocazie excelentă pentru autoritatile locale de a se reuni şi a discuta diferitele aspecte ale mobilităţii şi calităţii aerului, de a găsi soluţii inovatoare pentru a reduce utilizarea autovehiculelor şi, prin urmare, emisiile cat şi pentru a testa noi tehnologii sau măsuri de planificare.

            Scopul campaniei ,,Săptămâna Europeană a Mobilităţii” constă în reducerea treptată a poluării din mediul citadin.

            Obiectivele campaniei:Pentru a deveni o economie care consumă puţină energie şi poluează puţin, Uniunea Europeană a adoptat o serie de obiective ambiţioase de climă şi energie:

  • de  a  informa  și  conştientiza  publicul  cu  privire  la  beneficiile  pentru sănătate ale mobilității alternative multimodale;
  • de a încheia parteneriate cu autoritățile locale care să prevadă măsuri de transport ecologice;
  • de a implementa măsuri care să ofere populaţiei posibilitatea  de a opta pentru mijloace de transport alternative.

Deşi cetăţenii UE , deci si in Romania, nu sunt încă pregătiţi să-şi lase maşina în garaj pentru a se deplasa cu mijloacele de transport în comun, totuşi treptat mentalităţile evoluează.

Viaţa sedentară determină creşterea riscului pentru bolile cardio-vasculare, accidentele vasculare cerebrale, obezitate şi diabetul zaharat tip II. În majoritatea ţărilor europene, creşterea obezităţii a fost de 10-40% între anii 1980-1990. Peste 30% dintre adulţii europeni sunt insuficient activi din punct de vedere fizic .

      Activitatea fizică aduce beneficii pentru sănătate :

  • reducerea cu 50% a riscului bolilor cardio-vasculare, diabetului zaharat tip II şi obezităţii;
  • reducerea cu 30% a riscului hipertensiunii arteriale;
  • scăderea tensiunii arteriale la persoanele hipertensive;
  • prevenirea osteoporozei .
  • reducerea riscului pentru cancer de sân și de colon, depresie

 

 

               Date statistice pentru jud. Hunedoara:

 

2014 2015 2016 2017
Boli Cardio-Vasculare 32.320 32.752 33.396 32.621
HTA 62.629 62.856 62.438 62.735
Obezitate 4.374 4.716 5.259 5.280
Diabet zaharat 26.345 28.883    27.466 29.475
Diabet zaharat tip II 24.351 26.143 24.478 25.345

 

 

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara va organiza, în parteneriat cu Primăria Municipiului Hunedoara si SC „FBBA GROUP” SRL Hunedoara, in data de 21.09.2018 la ora 18ºº, in parcul Tineretului din Hunedoara,  „ZUMBA” – o alternativă la viaţa sedentară şi pentru conştientizarea populaţiei cu privire la necesitatea de a acţiona împotriva poluării cauzate de creşterea traficului în mediul urban.

De asemeni, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara a invitat primariile municipiilor si oraselor din judet sa  se alature familiei oraselor europene care participa la aceasta actiune,transmitand acestora Ghidul cu orientarile tematice pentru organizatorii de campanii de la nivel local.

Partenerii noştrii din mass-media sunt invitaţi să participe la  acest eveniment ca o contribuţie la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus