Despre bolile acute respiratorii

În zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătatii si DSP jud. Hunedoara recomandă populației să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume.

 In sezonul rece circulaţia bolilor acute respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire în rândul populaţiei. În fiecare an gripa afectează între 5% si 15% din populație. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii sau deces, în special pentru persoanele din grupele la  risc.

SEMNE

IACRS

GRIPA

Febra

Rareori

Da >38ºC

Dureri de cap

Rareori

Deseori

Dureri generale

Usoare

Prezente la majoritatea cazurilor; adesea severe

Oboseala, slabiciune

Uneori

Apare des; poate dura pana la 2-3 saptamani

Epuizare

Niociodata

Apare de obicei la inceputul bolii

Nas infundat

Deseori

Uneori

Dureri de gat

Deseori

Uneori

Jena in piept, tuse

Slaba, pana la moderata. Tuse seaca

Deseori; poate deveni grava

In saptamana 06.01.2019- 12.01.2020  numărul infecţiilor acute respiratorii inregistrate pe teritoriul judeţului Hunedoara este de 958 de cazuri din care pneumonii 314 de cazuri ,au fost internate un numar de 151 cazuri din care 4 persoane suspecte de gripa, fata de aceeasi saptamana din 2019 cand au fost inregistrate 1062 de cazuri din care pneumonii 505 de cazuri.

Pana la aceasta ora situatia bolnavilor si a suspectilor de gripa este (total judet de la inceputul anului 4 persoane):

–  din pacate primul caz de deces a fost inregistrat – gripa tip AH1N1 – o persoana de 76 ani ,sex masculin,internat in Spitalul Mun. Hunedoara, nevaccinat si cu alte afectiuni, a primit tratament antiviral .

  • 3 cazuri pentru care s-a infirmat diagnosticul de gripa .

Un numar de 31840 persoane au fost vaccinate cu vaccin gripal tetravalent sezonier (in sezonul rece 2019-2020 judetului Hunedoara i s-au repartizat 31230 doze de vaccin gripal tetravalent sezonier )- fata de sezonul rece 2018-2019 cand au fost utilizate toate cele 26540 doze de vaccin gripal trivalent sezonier care au fost repartizate judetului Hunedoara .

 

In acest an Ministerul Sanatatii a asigurat si in acest sezon rece vaccinarea antigripala sezoniera pentru imunizarea persoanelor aflate in grupele de risc (conform OMS):

  • persoanele aflate in evidenta cu afectiuni medicale cronice;
  • femei gravide;
  • personalul medical;
  • persoane (adulti si copii) rezidente in institutii de ocrotire sociala;
  • persoane cu varsta egala sau peste 65 de ani.

Va transmitem câteva recomandări privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusurile care sunt responsabile de aparitia infectiilor acute respiratorii  cat si pentru gripa sunt necesare de reamintit populaţiei:

Cum ne ferim de îmbolnăvire?

Vaccinarea antigripala cu vaccin gripal sezonier Vaccinarea continua sa fie singura metoda de profilaxie specifica a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccineaza ofera o protectie de buna calitate (conform reprezentantilor Ministerului Sanatatii).

 Ne spălăm des cu apă şi săpun ori de cate ori este nevoie.

 Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene .

 Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar, dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante .

 Evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri .

Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta,sporturi diverse) este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos.De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Ce facem când ne îmbolnăvim?

 La primele simptome de boală – care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 grade, stare generală proastă – trebuie să luăm legătura cu medicul de familie.

 În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a contacta medicul de familie.

 Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la

medic .

Racelile si gripele nu se trateaza cu antibiotice! Numarul normal al infectiilor de tract respirator superior poate sa ajunga si la zece  intr-un an pentru o persoana.

O persoană bolnavă care se izolează la domiciliu  se poate însănătoşi după 7 zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. Dar, dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranţă îi va infecta şi pe cei din jur şi e posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală sau chiar letale

 

DIRECTOR EXECUTIV DELEGAT,                        MEDIC ŞEF DEPARTAMENT S.S.P.,

Ec. Pera-Stefanie Adina-Ileana                                                    Dr. Birău Cecilia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus