SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂŢII | 16 -22 septembrie 2017

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂŢII 16 – 22 septembrie este o campanie anuală privind mobilitatea urbană sustenabilă, organizată cu susținerea politică şi financiară a Direcției Generale pentru Mediu și Transport a Comisiei Europene.

Campania ofera oamenilor oportunitatea de a medita asupra adevaratei utilitati a strazilor din orase si de a dezbate solutii concrete de combatere a anumitor provocari, precum poluarea aerului si poluarea fonica, ambuteiajele, accidentele de circulatie si problemele de sanatate.

Este o ocazie excelentă pentru autoritatile locale de a se reuni și a discuta diferitele aspecte ale mobilității și calității aerului, de a găsi soluții inovatoare pentru a reduce utilizarea autovehiculelor și, prin urmare, emisiile cat și pentru a testa noi tehnologii sau măsuri de planificare.

Sloganul din acest an al campaniei este : „Împreună ajungem mai departe!” ,iar tema  : „Mobilitate în comun, curată și inteligentă”

Acțiunile campaniei sunt orientate spre informarea populaţiei care este încurajată să înţeleagă de ce rolul mişcării şi al sportului sunt atât de importante pentru bunăstarea fizică şi mentală a cetăţenilor. Campania stimulează oamenii să participe la creşterea calităţii vieţii lor.

SCOPUL CAMPANIEI este :

 • de a încuraja autoritățile locale din statele membre ale Uniunii Europene să implementeze măsuri ecologice de transport și să încurajeze populaţia să opteze pentru mijloacele alternative de transport.    Cetăţenii sunt încurajaţi ca în loc să se urce la volanul propriei maşini, să aleagă varianta autobuzului, a tramvaiului, a metroului, a bicicletei sau, de ce nu, a mersului pe jos.
 • promovarea formelor alternative de transport ecologic și întărirea faptului că mobilitatea sporeşte în mod clar calitatea vieţii în oraşe, ajutând la reducerea  poluării aerului, poluării fonice, a accidentelor şi la reducerea numărului persoanelor obeze.
 • renunţând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la maşina personală, se aduc beneficii imense atât mediului cât şi sănătăţii personale. Dacă folosesc transportul public câştigă de două ori: o dată pentru că fac economie la bani şi carburanţi şi a doua oară pentru că produc mai puţină poluare decât dacă ar fi la volanul propriei maşini.

OBIECTIVELE CAMPANIEI: Comisia Europeană a stabilit două obiective majore pentru campaniile de mobilitate urbană:

 • eliminarea treptată a autoturismelor care folosesc carburanți tradiționali din orașe, până în anul 2050;
 • trecerea la o logistică urbană cu zero emisii în marile orașe, până în anul 2030.

Pentru a deveni o economie care consumă puţină energie şi poluează puţin, UE a adoptat o serie de obiective ambiţioase de climă şi energie pentru a fi atinse până în anul 2020. Acestea includ:

 • reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră;
 • creşterea cu 20% a eficienţei energetice;
 • cotă de 20% din consumul total de energie să fie energii regenerabile;
 • conştientizarea publicului cu privire la necesitatea de a acţiona împotriva poluării cauzate de creşterea traficului în mediul urban.

Deşi cetăţenii UE , deci si in Romania, nu sunt încă pregătiţi să-şi lase maşina în garaj pentru a se deplasa cu mijloacele de transport în comun, totuşi treptat mentalităţile evoluează.

Viaţa sedentară determină creşterea riscului pentru bolile cardio-vasculare, accidentele vasculare cerebrale, obezitate şi diabetul zaharat tip II. În majoritatea ţărilor europene, creşterea obezităţii a fost de 10-40% între anii 1980-1990. Peste 30% dintre adulţii europeni sunt insuficient activi din punct de vedere fizic .

Activitatea fizică aduce beneficii pentru sănătatea publică :

 • reducerea cu 50% a riscului bolilor cardio-vasculare, diabetului zaharat tip II și obezității;
 • reducerea cu 30% a riscului hipertensiunii arteriale;
 • scăderea tensiunii arteriale la persoanele hipertensive;
 • prevenirea osteoporozei .

               Date statistice pentru jud. Hunedoara:

2013 2014 2015 2016
Boli Cardio-Vasculare 33136 32320 32752 33.396
HTA 61700 62629 62856 62.438
Obezitate 2990 4374 4716 5.259
Diabet zaharat 24797 26345 28883 27.466
Diabet zaharat tip II 22533 24351 26143 33.396

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara va organiza:

–  în data de 22.09.2016 la ora 12.00,  in comuna Teliuc la Scoala Gimnaziala Teliuc Hunedoara  în parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judet Hunedoara, o actiune  de informare a elevilor prin care sunt încurajati să înţeleagă de ce rolul mişcării şi al sportului sunt atât de importante pentru bunăstarea fizică şi mentală a oamenilor.

– în data de 26.09.2016 la ora 17.00,  in municipiul Hunedoara in parcul Tineretului Hunedoara,  „ZUMBA”  în parteneriat cu Primăria Municipiului Hunedoara , SC „FBBA GROUP” SRL Hunedoara si ASOCIATIA JUDETEANA „ SPORTUL PENTRU TOTI” Hunedoara, alternativă la viaţa sedentară şi pentru conştientizarea populaţiei cu privire la necesitatea de a acţiona împotriva poluării cauzate de creşterea traficului în mediul urban şi de face oraşul un loc mai bun unde să trăim.

Partenerii noştrii din mass-media sunt invitaţi să participe la  aceste evenimente ca o contribuţie la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei.

DIRECTOR  EXECUTIV,                                     MEDIC  ŞEF  DEPARTAMENT  SSP,

Ec. Cinda Monica                                                               Dr. Birău Cecilia

_____

TRIMITE-NE COMUNICATUL TĂU pe adresa de mail hunedoaralibera@gmail.com

HUNEDOARA LIBERĂ nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

HUNEDOARA LIBERĂ  nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

HUNEDOARA LIBERĂ îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus