In sezonul 2018 in Romania, in perioada 2.05.2018-6.09.2018 s-au inregistrat 166 cazuri de infectie cu virusul West Nile. S-au inregistrat 17 decese (6 decese in Bucuresti, 3 in jud Iasi, 2 in jud Olt si cate 1 deces in judetele GL, CV, DB, CT, DJ si TR).  Datorita conditiilor meteorologice favorabile un număr mare de persoane isi petrec zilele libere „în natură, la iarbă verde”, considerăm util să transmitem către populaţia judetului recomandări pentru a preveni înţepăturile de tantari şi consecinţele neplăcute şi uneori grave ale acestora.

In judetul Hunedoara au fost depistate de catre medicii cu specialitatea boli  infectioase doua persoane  ce prezentau semne si simptome de  meningo- encefalita cu virus West Nile o persoana de 73 ani din Simeria , care s-a internat in data de 30.08.2018 – in data de 10.09.2018 DSP jud. Hunedoara a primit rezultatul de la laboratorul Centrului Regional de Sanatate Publica Cluj – Napoca care comfirma infectia cu virus West Nile. Si o persoana de 43 ani ,din localitatea Bucium ,care a fost internata in data de 06.09.2018, proba a fost trimisa la laboratorul Centrului Regional de Sanatate Publica Cluj – Napoca pentru comfirmarea infectiei cu virus West Nile vineri in data de 07.09.2018.

Febra West Nile este o boala produsa de virusul West Nile. Principala cale de transmitere a    acestei infectii la om este prin intepatura de tantar.

Tantarii se infecteaza in urma hranirii cu sange de la o pasare infectata. Odata infectat (cu virusul West Nile) tantarul ramane asa toata viata si are potentialul de a transmite virusul la orice gazda vertebrata pe care o musca pentru a se hrani. Omul este numai gazda accidentala in acest ciclu.Perioada de incubatie a infectiei cu virus West Nile la om este cuprinsa intre 3-15 zile dupa intepatura unui tantar infectat.

Cele mai multe cazuri sunt asimptomatice.

In 15-20% dintre cazuri sunt raportate simptome similare unei gripe usoare, in general caracterizate prin debut brusc cu febra, cefalee, mialgii, stare de rau, anorexie, greturi si varsaturi.

O mica parte dintre pacienti pot prezenta fenomene eruptive cutanate: eritem maculopapular sau morbiliform care intereseaza gatul, trunchiul, bratele sau membrele inferioare. Boala poate dura intre 2-5 zile. In mai putin de 1% dintre cazuri pot aparea simptome neurologice ca meningita, meningoencefalita sau mielita in general asociate cu febra. Pacientii care dezvolta simptome neurologice sunt in general impartiti in trei categorii: meningita West Nile (WNM), encefalita West Nile (WNE) si paralizie acuta flasca (WNP).

Recuperarea dupa boala este completa, mai rapida la copii decat la adulti de cele mai multe ori insotita de slabiciune si mialgii pe termen lung- aproximativ 1 an de la debutul simptomelor. Sechele permanente nu au fost descrise.

Varsta inaintata este cel mai important factor de risc pentru formele severe de boala neurologica dupa infectie, riscul creste semnificativ in randul persoanelor peste 50 de ani. Comparativ cu adultii, copii infectati cu virus West Nile au durata spitalizarii mai scurta, mai putine simptome neurologice si o mai buna revenire dupa boala, iar mortalitatea este mai mica.

Nu exista un tratament specific al acestei boli si nici un vaccin care sa o previna, utilizarea repelentelor si a imbracamintei adecvate pentru a impiedica muscatura de tantar sunt principalele masuri de prevenire a imbolnavirii. Pentru cazurile severe pacientii spitalizati primesc tratament simptomatic (antialgice) si suportiv (cum ar fi perfuzii).

 

 Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara a transmis tuturor primariilor de pe teritoriul judetului masurile pe care trebuie sa le adopte pentru a impiedica dezvoltarea tantarilor , vectori ce pot transmite infectia cu virus West Nile:

  • actiunidedezinsectie,
  • amenajareazonelorlimitrofebogateinvegetatie,
  • asanareasuprafeteloracoperitedeluciudeapa
  • salubrizareateritoriului,intensificarearitmului de ridicare a deseurilor menajere.

 

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara recomandă, pentru prevenirea apariţiei unor cazuri de meningite/meningo-enecefalite datorate virusului West Nile transmis de ţânţari, următoarele:

– evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

– evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape

stătătoare etc.);

– utilizarea substanţelor chimice repelente de ţanţari;

– asigurarea măsurilor de desecare a bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor;

– îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer;

– prezentarea de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical, daca identificati

urmatoarele semne si simptome: febră ridicată, durere de cap intensă, vărsături,

erupţii cutanate, oboseală cronică, slăbiciune musculară

 

 

           Director Executiv  deleg.                                Medic Şef  Depart. Suprav. în Sãnãt. Publicã 

                 Ec. Cînda Monica                                                           Dr. Birău Cecilia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus