În zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătatii si DSP jud. Hunedoara recomandă populației să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume.

 In sezonul rece circulaţia bolilor acute respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire în rândul populaţiei. În fiecare an gripa afectează între 5% si 15% din populație. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii sau deces, în special pentru persoanele din grupele la risc.

In saptamana 28.01.2019- 03.02.2019  numărul infecţiilor acute respiratorii inregistrate pe teritoriul judeţului Hunedoara este de 1758 de cazuri din care pneumonii 570 de cazuri ,au fost internate un numar de 197 cazuri din care 14 persoane suspecte de gripa, fata de aceeasi saptamana din 2018 cand au fost inregistrate 974 de cazuri din care pneumonii 497 de cazuri.

Pana la aceasta ora situatia bolnavilor si a suspectilor de gripa este (total judet de la inceputul anului 32 persoane):

–  din pacate primul caz de deces a fost inregistrat – gripa tip AH1N1 – o persoana de 56 ani ,sex masculin,internat in SU Petrosani, nevaccinat si cu alte afectiuni, a primit tratament antiviral .

  • 4 cazuri confirmate gripa tip AH1N1- 2 cazuri (SJU Deva) – 79 ani ,sex feminin,nu a fost vaccinata; prezinta afectiuni cronice ,un caz– 28 ani ,sex masculin,nevaccinat si 2 cazuri ( Spital Mun. Hunedoara)– 31 ani sex masculin,nevaccinat si 53 ani ,sex masculin,nu a fost vaccinat; prezinta afectiuni cronice
  • 1 caz confirmat gripa tip A( test rapid – copil 8 ani ; care nu a fost internat in judetul Hunedoara ci in Clinica de Pediatrie Timisoara; pacient cu diabet zaharat, nu a fost vaccinat)
  • 5 cazuri confirmate gripa tip A H3 – 3 cazuri( Spital Mun. Hunedoara) -1 caz 64 ani ,sex masculin,nu a fost vaccinat; prezinta afectiuni cronice,- 1 caz 56 ani ,sex masculin,nu a fost vaccinat; prezinta afectiuni cronice – 1 caz 33 ani ,sex feminin,nu a fost vaccinata si 2 cazuri (SJU Deva) 54 ani ,sex masculin,nu a fost vaccinat; prezinta afectiuni cronice si un caz 77ani ,sex masculin,nu a fost vaccinat; prezinta afectiuni cronice
  • 10 cazuri pentru care s-a infirmat cu laboratorul gripa.
  • 11 cazuri pentru care nu s-a primit inca rezultatul

Un numar de 24540 persoane au fost vaccinate cu vaccin gripal trivalent sezonier (in sezonul rece 2018-2019 judetului Hunedoara i s-au repartizat 24540 doze de vaccin gripal trivalent sezonier – fata de sezonul rece 2017-2018 cand au fost utilizate toate cele 30597doze de vaccin gripal trivalent sezonier care au fost repartizate judetului Hunedoara . In data de 17.01.2019 DSP jud. Hunedoara a solicitat in urma adresei Ministerului Sanatatii necesarul de doze de vaccin gripal trivalent sezonier pentru continuarea vaccinarii antigripale – numarul de doze solicitat este de : 5980 de doze (date colectate de la medicii de familie din judet)

In acest an Ministerul Sanatatii a asigurat si in acest sezon rece vaccinarea antigripala sezoniera pentru imunizarea persoanelor aflate in grupele de risc (conform OMS):

  • persoanele aflate in evidenta cu afectiuni medicale cronice;
  • femei gravide;
  • personalul medical;
  • persoane (adulti si copii) rezidente in institutii de ocrotire sociala;
  • persoane cu varsta egala sau peste 65 de ani.

 

Ministerul Sănătății a transmis in data de 05.02.2019 repartitia catre Directiile de Sanatate Publica judetene a celor 30.000 doze de vaccin antigripal sezonier (achizitionate suplimentar). Pentru Directia de Sanatate Publica judet Hunedoara repartitia de vaccin antigripal  este de 2000 de doze. Directia de Sanatate Publica judet Hunedoara a trimis la Unifarm Bucuresti masina de transport vaccinuri – dotata cu agregat figorific si aparat de inregistrarea temperaturii pentru a aduce dozele de vaccin.

         Medicii de familie pot ridica incepand de maine 07.02.2019 de la sediul Directiei de Sanatate Publica judet Hunedoara doze de vaccin pentru vaccinarea gratuita a persoanelor aflate in grupele de risc(conform OMS).

Va transmitem câteva recomandări privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusurile care sunt responsabile de aparitia infectiilor acute respiratorii  cat si pentru gripa sunt necesare de reamintit populaţiei:

Cum ne ferim de îmbolnăvire?

Vaccinarea antigripala cu vaccin gripal sezonier Vaccinarea continua sa fie singura metoda de profilaxie specifica a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccineaza ofera o protectie de buna calitate (conform reprezentantilor Ministerului Sanatatii).

 Ne spălăm des cu apă şi săpun ori de cate ori este nevoie.

 Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene .

 Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar, dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante .

 Evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri .

Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta,sporturi diverse) este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos.De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Ce facem când ne îmbolnăvim?

 La primele simptome de boală – care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 grade, stare generală proastă – trebuie să luăm legătura cu medicul de familie.

 În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a contacta medicul de familie.

 Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la

medic .

 DRacelile si gripele nu se trateaza cu antibiotice! Numarul normal al infectiilor de tract respirator superior poate sa ajunga si la zece  intr-un an pentru o persoana.

O persoană bolnavă care se izolează la domiciliu  se poate însănătoşi după 7 zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. Dar, dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranţă îi va infecta şi pe cei din jur şi e posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală sau chiar letale

Va multumim pentru colaborare.

Director executiv,         

Ec. Monica Cinda                                                                                                                                                                                                                                Medic sef  Departament SSP                                                                                                 Dr. Cecilia Birău       

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus