„PSD , ALDE și UDMR au dat copy-paste la amendamentul PNL privind majorarea cu 30% a indemnizațiilor aleșilor locali”

COMUNICAT DE PRESĂ

Am constatat astăzi cu surprindere că deputații PSD , ALDE și UDMR au dat copy-paste la amendamentul depus de mine, alături de alți 12 colegi deputați și senatori liberali, încă din 27 februarie, la Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, amendament prin care solicitam majorarea cu 30% a indemnizațiilor aleșilor locali.

Amendamentul a fost depus de parlamentarii PNL : Corneliu OLAR, Claudiu-Vasile RĂCUCI, Sorin-Ioan BUMB , Nicolae GIUGEA , Ion ŞTEFAN, Lucian HEIUŞ, Vasile-Florin STAMATIAN, Dan VÎLCEANU , Constantin ŞOVĂIALĂ , Cristinel ROMANESCU , Angelica FĂDOR, Florin Claudiu ROMAN  și Alexandru PEREŞ.

Trebuie precizat că amendamentul PNL nu a fost introdus în circuitul firesc al dezbaterilor din Comisiile de muncă și de buget-finanțe de la Camera Deputaților, reprezentanții PSD însușindu-și pur și simplu ideea noastră , iar acum se prezintă public drept susținătorii drepturilor aleșilor locali, cărora le majorează indemnizațiile cu 30%.Amendamentul depus de parlamentarii PNL prevedea că ,,Prin derogare de la prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9  din 27 ianuarie 2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative, începând cu data de 1 martie 2017, cuantumul brut al salariilor de bază/indemnizaţiile de care beneficiază  personalul care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţilor publice locale, respectiv primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene, se majorează cu 30% faţă de nivelul acordat pentru luna februarie 2017.;,. Exact ceea ce susțin astăzi grupurile PSD, ALDE și UDMR, singura diferență fiind legată de data de la care se aplică majorarea. În amendamentul nostru noi solicitam data de 1 martie, iar ei vin astăzi cu data de 1 aprilie. În rest, copy-paste după amendamentul nostru, o practică des întâlnită la membrii PSD.

PNL va susține în continuare acest amendament și va vota majorarea indemnizațiilor cu 30% pentru aleșii locali, deoarece considerăm că așa se repară o inechitate  din sistem.

Condamnăm însă ferm  modul în care reprezentanții PSD, ALDE și UDMR și-au însușit amendamentul nostru și l-au prezent ca și cum ar fi inițiativa lor. Aceste practici nu fac cinste celor trei partide și nici activității parlamentare.

Preşedinte PNL Hunedoara,

Florin Roman

AMENDAMENTE

la Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative

 

Nr. crt. Forma adoptată de Senatul României Textul amendamentului propus/Autor Motivaţia
1. Art. 1

 

 

(3) Nu intră sub incidenţa prevederilor alin. (1) şi (2) personalul prevăzut la alin. (4), personalul care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţilor publice locale, respectiv primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene, precum şi personalul prevăzut în anexele nr. 1, 2 şi 21 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, cu modificările şi completările ulterioare.

Alin. (3) al art. 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:

 

(3) Prin derogare de la prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. din 27 ianuarie 2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative, începând cu data de 1 martie 2017, cuantumul brut al salariilor de bază/indemnizaţiile de care beneficiază  personalul care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţilor publice locale, respectiv primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene, se majorează cu 30% faţă de nivelul acordat pentru luna februarie 2017.

 

După  alin. (3) al art. 1 se introduce un nou alineat alin. (31) care va avea următorul cuprins:

 

(31)  Nu intră sub incidenţa prevederilor alin. (1), (2) şi (3) personalul prevăzut la alin. (4).

 

Autori:

Corneliu OLAR – Deputat PNL

Claudiu-Vasile RĂCUCI – Deputat PNL

Florin-Claudiu ROMAN – Deputat PNL

Sorin-Ioan BUMB – Deputat PNL

Nicolae GIUGEA- Deputat PNL

Ion ŞTEFAN – Deputat PNL

Lucian HEIUŞ – Deputat PNL

Vasile-Florin STAMATIAN – Deputat PNL

Dan VÎLCEANU – Deputat PNL

Constantin ŞOVĂIALĂ – Deputat PNL

Cristinel ROMANESCU – Deputat PNL

Angelica FĂDOR – Deputat PNL

Alexandru PEREŞ – Senator PNL

 

Se impune de urgenţă ca de majorările salariale prevăzute de art. 1 din  Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative să beneficieze şi  primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene.

 

Astfel, se cunoaşte faptul că prin majorare salariilor personalului din administraţia publică, unii funcţionari vor avea venituri salariale superioare primarului/ viceprimarului, deşi responsabilitatea este net superioară.

Pentru a corela corect responsabilitatea cu veniturile salariale, propunem ca de la data de 1 martie 2017 cuantumul salariilor/indemnizaţiilor, dar şi ale sporurilor să fie majorate cu 30%, în condiţiile în care persoanele care ocupă funcţii alese la nivelul administraţiei locale nu beneficiază de alte sporuri sau beneficii salariale sau asimilate salariilor: sporul de vechime în muncă, acordare de tichete de vacanţă etc.

 

Din punct de vedere bugetar, impactul acestei măsuri este compensat de creşterea eficienţei actului administrativ.

Ca sursă de compensare bugetară trebuie utilizată implementarea directivelor europene cu privire la impozitul pe profitul realizat în statele membre (impozitarea profitului în statul în care acesta a fost generat), în special  Directiva (UE) 2016/1164 a Consiliului din 12 iulie 2016 de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care au incidență directă asupra funcționării pieței interne.

 

_____

TRIMITE-NE COMUNICATUL TĂU pe adresa de mail hunedoaralibera@gmail.com

HUNEDOARA LIBERĂ nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

HUNEDOARA LIBERĂ nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

HUNEDOARA LIBERĂ îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus