Ajutoarele de urgență și modalitatea lor de acordare.

În cadrul programului de audiențe, de la Biroul Parlamentar din municipiul Hunedoara, s-au prezentat mai multe persoane care au solicitat informații despre acordarea ajutoarelor de urgență. În consecință, am adresat o interpelare Ministerului Muncii și Justiției Sociale, pe această temă.

Din răspuns, reiese faptul că ajutoarele de urgență de la bugetul de stat, prevăzute de art. 28 alin. (1) din Legea numărul 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, se propun pe bază de anchetă socială. Ancheta socială se efectuează la domiciliul solicitantului de către Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, se aprobă prin Hotărâre a Guvernului și sunt destinate sprijinirii familiilor și persoanelor singure aflate în situații de necesitate cauzate de calamități naturale, incendii, accidente sau aflate în situații deosebite cauzate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială, precum și în alte situații stabilite prin hotărâre a Guvernului, care va cuprinde și procedura și/sau condițiile de acordare.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale elaborează proiecte de Hotărâri ale Guvernului pentru acordarea de ajutoare de urgență de la bugetul de stat ținând cont de prevederile Legii numărul 416/2001, cu modificările și completările ulterioare, respectiv prevederile art. 37-40 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii numărul 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului numărul 50/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Totodată, în baza aceleiași legi, primarii pot acorda ajutoare de urgență de la bugetul local, familiilor și persoanelor singure care se află în situații de necesitate cauzate de calamități naturale, incendii, accidente, precum și pentru alte situații deosebite, stabilite prin Hotărâre a Consiliului Local.

Există reglementări legislative prin care, în anumite împrejurări, familiile și persoanele singure pot primi, pentru aceeași situație, ajutoare de urgență suportate atât de la bugetul de stat, cât și de la bugetul local, dacă acestea sunt acordate complementar, în sensul în care fiecare ajutor acoperă altă parte din prejudiciul creat. Ajutoarele de urgență suportate din bugetul local se pot acorda în bani și/sau în natură, iar procedura de acordare este mai simplificată și de mai scurtă durată.

Beneficiarii de ajutor de urgență care necesită ajutor financiar suplimentar celui acordat de la bugetul de stat, se pot adresa primăriei din localitatea de domiciliu pentru stabilirea de măsuri de sprijin financiar de la bugetul local.

Ilie Toma,

Deputat PSD Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus