Prin proiectul de Cod administrativ, aflat în dezbaterea Parlamentului, PSD demonstrează încă o dată că nu urmărește decât să își mențină în continuare controlul în administrație.

Se repolitizează funcţia publică și se consolidează centralizarea administrației publice!

PSD-ALDE subordonează practic administraţia publică și o transformă într-un instrument pentru îndestularea clientelei de partid, fapt ce va avea repercursiuni grave asupra funcţionării statului.

Administrația publică se va  îndepărta și mai mult de interesele reale ale cetățenilor și va deveni incapabilă să ofere servicii publice eficiente și de o calitate ridicată.

  1. Se realizează politizarea administrației pe toate palierele, iar administrația se întoarce practic la perioada de dinainte de 1989 când politicul controla absolut tot.

Modul actual de organizare a administrației locale avantajează structurile locale ale PSD, de aceea prin Codul administrativ nu se aduc modificări importante în plan administrativ, ci doar se înglobează într-un singur act normativ prevederi care până acum erau reglementate prin mai multe legi.

Se revine la politizarea funcțiiilor de prefect și subrefect prin scoaterea acestor funcții din categoria înalților funcționari publici și transformarea lor în funcții de demnitate publică. De asemenea este desființat corpul inspectorilor guvernamentali, funcții apolitice din care erau selectați prefecții și subrefecții. Prin astfel de măsuri crește riscul de politizare şi deprofesionalizare a funcţiei publice.

Totodată, directorii din deconcentrate devin demnitari ai statului român, cu rang de subsecretar de stat. Este vorba de aproximativ 2000 de funcții, România riscând să devină țara cu cei mai mulți demnitari, fapt ce va determina o creștere a cheltuielilor publice și care va afecta performanța administrativă.

PSD-ALDE pun, în acest fel, o presiune uriașă asupra bugetelor locale, pe care le-au văduvit deja prin măsurile fiscale neinspirate de importante sume de bani.

Foarte grav este și faptul că dispare noțiunea de concurs pentru ocuparea unei funcții publice și crește riscul de politizare şi deprofesionalizare a sistemului administrativ.

Agenția Națională a Funcționarilor Publici, o instituție deosebit de importantă prin rolul său de garant al profesionalizării și neutralității politice a corpului administrativ, a fost transformată într-o instituție pur decorativă, fiind lăsată practic fără atribuții.

Astfel, ANFP își pierde calitatea procesuală activă prin care putea sesiza instanţa de contencios administrativ în cazul unor abuzuri politice la adresa funcționarilor publici, dar și rolul său de filtru față de modificările abuzive ale organigramelor instituțiilor, dând mână liberă factorului politic de a opera modificări după bunul plac.

ANFP este vitală pentru buna funcționare administrativă a țării, iar România s-a angajat în fața partenerilor europeni că va păstra atribuțiile sale în schimbul atragerii de fonduri europene prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA). Dacă acest Cod va fi adoptat în forma  propusă de PSD-ALDE, România riscă să piardă alocarea financiară a programului pentru perioada 2014-2020, adică 553,19 milioane de euro.

Se legiferează practic epurările politice, totul pentru a favoriza clientela de partid. Creşte, astfel, puterea factorilor de decizie politici care vor decide  discreționar cum se vor face angajările după propriile interese.

  1. În loc de descentralizare, Codul administrativ creează      premisele unei centralizări excesive în administrație.

Deși în mandatul de ministru al Dezvoltării, liderul PSD Liviu Dragnea ne anunța că regionalizarea ”nu reprezintă o obligație sau un moft, ci o necesitate pregnantă pentru România”, acum când deține butoanele acestei guvernări nu ne mai spune nimic despre acest obiectiv esențial.

Regionalizarea poate fi făcută și fără modificarea Constituției, iar invocarea unui astfel de argument nu reprezintă altceva decât un NU pentru regionalizare.

Este evident că PSD și Dragnea nu doresc cu adevărat realizarea unei descentralizări în administrația locală. Măsurile de descentralizare lipsesc cu desăvârșire, ba dimpotrivă PSD-ALDE anulează și pașii care au fost făcuți în acest sens, fapt ce va crea un haos instituţional greu de înlăturat.

  1. Actualul Cod administrativ nu preia niciuna din măsurile promise prin Programul de Guvernare în ceea ce privește reorganizare administrativă.

Reforma administrativă mult promisă în campania electorală nu reprezintă decât praf în ochii românilor! Până acum Guvernul PSDragnea nu a venit cu niciun proiect coerent pe această temă.

România are nevoie mai mult ca oricând de o nouă viziune și de măsuri concrete pentru a realiza reforma administrației publice centrale și locale, astfel încât să aducem decizia mai aproape  de cetăţean şi pentru a-i oferi servicii eficiente, de o calitate ridicată.

Sub conducerea PSD, administraţia s-a îndepărtat de la îndeplinirea rolului său, acela de a servi interesele cetățeanului, fiind o administrație greoaie şi risipitoare, profund politizată, care funcţionează ineficient în lipsa unei reforme reale.

 

 

Președinte PNL Hunedoara,

Deputat, Heiuș Lucian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus