Senatorul USR Mihai Goțiu a solicitat Ministerului Culturii și Consiliului Județean Hunedoara informații despre tăierile de copaci de la Sarmizegetusa Regia

Senatorul USR Mihai Goțiu a solicitat Ministerului Culturii și Consiliului Județean Hunedoara să-i pună la dispoziție documentele care au stat la baza avizării tăierilor de arbori de la Sarmizegetusa Regia. De asemenea, Mihai Goțiu a mai cerut și informații (inclusiv documentări fotografice și video) despre modul în care a avut loc intervenția.

”Am văzut filmările făcute de organizația de mediu Agent Green, care au generat o puternică emoție publică, și am discutat și cu mai mulți arheologi în căror experiență și verticalitate am încredere, unii dintre ei fiind implicați și în susținerea cauzei Roșiei Montane. Aceștia mi-au explicat că tăierile sunt necesare: rădăcinile copacilor distrug zidurile fostei cetăți dacice, iar căderile de arbori ori a unor bucăți de arbori pot pune în pericol integritatea fizică a turiștilor și cercetătorilor. Sunt două probleme în discuție: pe de o parte necesitatea și legalitatea lucrărilor, pe de altă parte, modul în care se execută acestea, ținând cont de specificul intervenției. Din aceste motive am solicitat documentele prin care s-au autorizat tăierile și voi verifica și monitoriza modul în care s-au efectuat”, a declarat Mihai Goțiu.

Senatorul USR a mai adăugat că investigarea și monitorizarea unor astfel de intervenții de către ong-urile de mediu este legitimă. ”M-au deranjat atacurile venite din partea unor reprezentanți ai autorităților la adresa celor de la Agent Green. Acesta e rolul organizațiilor de tip watch dogs în orice societate democratică sănătoasă: să investigheze și să monitorizeze activitatea autorităților, în toate domeniile. Obligația autorităților e să răspundă calm și argumentat, nu să atace organizațiile neguvernamentale. Această obligație de transparență e față de toți cetățenii, nu față de o organizație de mediu. La rândul meu, ca parlamentar, am atribuții de control și de monitorizare a modului în care autoritățile își desfășoară activitatea și își îndeplinesc obligațiile legale. În fine, cetățenii sunt cei care îmi monitorizează activitatea și decid, prin vot, dacă mi-am îndeplinit sau nu atribuțiile. Asta e starea de normalitate într-o societate sănătoasă”, a explicat senatorul USR.

Mihai Goțiu a mai adăugat că după ce va primi documentele și informațiile solicitate își va programa o vizită la Sarmizegetusa Regia.

Mihai Goțiu,

senator USR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus