Stimaţi cetăţeni ai Hunedoarei,

Astăzi, de Ziua Mondială a Mediului, Polul Naţional – Ecologist (PRM-PER) din Hunedoara a desfăşurat un protest împotriva asaltului poluării la care e supus oraşul.

În Strategia Naţională privind Siturile Contaminate şi Potenţial Contaminate adoptată în august 2015 de Guvernul Ponta, podiumul poluării în România este ocupat de judeţul Hunedoara, cu 41 de situri contaminate.

Cât despre oraşul în care trăim, venim cu următoarele precizări, pe fosta platformă a combinatului a luat fiinţă un uriaş deal de gunoi depozitat ilegal, mai sus de castel pe drumul către Răcăştie, la fel, alte deşeuri , chiar mai mult, aceste gropi de gunoi au inceput în ultima vreme să sufere aprinderi (voite sau nu) ce generează un fum toxic posibil de inhalat de toţi locuitorii oraşului, de asemenea, haldele de steril mai ales acum pe perioada verii când furtunile iau naştere uşor ne umple oraşul cu un praf fin şi extrem de periculos ca urmare a bolilor respiratorii ce le poate declanşa.

Pe mai departe avem depozitate în Hunedoara, într-o hală a fostului combinat peste 3 mii de tone de deşeuri contaminate cu plumb, aduse acolo din 2014 şi de care încă nu am reuşit să ne scăpăm.

De asemenea avem diverşi poluatori industriali precum ArcelorMittal de la care asteptăm de 14 ani cu nerăbdare să-şi îndeplinească condiţiile contractuale şi să-şi aducă instalaţiile de filtrare şi desprăfuire la standarde moderne.

În România, conform unor statistici prezentate de Karmenu Vella, comisar European, anual peste 23.000 de concetăţeni mor din cauza poluării.

Din păcate Garda de Mediu, Primăria Hunedoara şi alte instituţii abilitate să ia măsuri nu se implică şi nu iau măsuri ferme împotriva actelor de poluare din oraş.

Suntem români, suntem hunedoreni, şi nu cred ca cerem prea mult dacă ne dorim un oraş fără de poluare.

 

Biroul de presă al Polului National Ecologist (PRM – PER)

Hunedoara

05.06.2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus