Executivul a aprobat, în ședința de guvern de zilele trecute, modificările și completările aduse Programului Prima Mașina.

Executivul a aprobat, în ședința de guvern de zilele trecute, modificările și completările aduse Programului Prima Mașina. Acesta a devenit mai dinamic, mai atractiv și mai accesibil românilor care doresc să își cumpere o mașină nouă. 

Garanția statului este în procent de maximum 50% din finanțarea garantată, instituindu-se ipoteca legală mobiliară asupra autoturismului nou achiziționat în cadrul Programului în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice și a finanțatorului, proporțional cu procentul de garantare.

Concret, pe lângă facilitățile pe care le oferă deja acest program pentru cumpărarea autoturismelor clasice, cetățenii vor beneficia de garanții guvernamentale și pentru împrumuturile contractate pentru achiziționarea mașinilor hibrid, electric hibrid și pur electric.

Ce autoturisme noi pot fi achiziționate:

În cadrul programului Prima Mașină din acest an, românii sunt încurajați să cumpere autoturisme cât mai puțin poluante. Astfel:

  • hybrid – cu preț maxim de achiziție de 100.000 de lei, la care se adaugă TVA, pentru care trebuie asigurat un avans de minim 25% din prețul de achiziție;
  • electric hybrid – cu preț de achiziție de maxim 150.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care trebuie să se asigure un avans de minim 30% din prețul de achiziție;
  • full electric – cu preț maxim de achiziție de 150.000 de lei, la care se adaugă TVA, pentru care trebuie să se asigure un avans de minim 30% din prețul de achiziție. Și, desigur, mașini clasice.

Criterii de eligibilitate pentru beneficiarii Programului:

Persoanele nu trebuie să aibă obligații de plată restante la bugetul general consolidat sau restanțe la plata altor credite bancare, iar la data solicitării creditului garantat beneficiarul Programului să aibă vârsta de minimum 18 ani și capacitate deplină de exercițiu.

De asemenea, persoanele fizice vor putea să-și achiziționeze un autoturism nou, chiar dacă au mai deținut anterior o astfel de mașină. Se elimină astfel obligativitatea declarației pe proprie răspundere a beneficiarului că nu a mai avut în proprietate un autoturism bun nou – condiție existentă în prezent în cadrul Programului Prima Mașină.

Totodata, actul normativ mai prevede acceptarea ecobonusurilor şi ecotichetelor acordate în cadrul programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus pentru achitarea avansului minim obligatoriu.

 

Deputat Laurențiu Nistor,

Președintele Organizației Județene a PSD Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus