Comunicat de presă

Protest la Serviciul de Probațiune Hunedoara

În intervalul orar 9 – 13, Serviciul de Probaţiune Hunedoara protestează față de prevederile noilor proiecte legislative aflate în dezbatere parlamentară, prin care se intenționează introducerea de noi atribuții serviciilor de probațiune.

O primă atribuție se intenționează a fi introdusă prin amendarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Conform acestui amendament, consilierii de probațiune vor trebui să evalueze, prin intermediul unui raport, toate persoanele ce urmează a se libera din penitenciar/ centrele de detenție, în vederea acordării de facilități la momentul liberării sau după liberare. Această activitate adiacentă ar bloca activitatea serviciilor de probațiune și ar deturna rolul instituțional al probațiunii în sistemul judiciar prin centrarea pe sarcini nespecifice.

O a doua atribuție care se intenționează a fi introdusă în sarcina consilierilor de probațiune este supravegherea persoanelor care execută pedeapsa privativă de libertate la domiciliu, cu sau fără brățară electronică, prevăzută de proiectul de Lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate.

Această nouă atribuție ar bloca activitatea deja supraaglomerată a serviciilor de probațiune, care nu dispun de resursele necesare pentru a o implementa efectiv. În plus, personalul de probațiune dispune de o înaltă calificare în domeniul reintegrării sociale, în care s-a investit masiv, resursă care ar fi consumată ineficient prin utilizarea acesteia într-o activitate care nu presupune competențe speciale.

În principal, serviciile de probațiune au rolul de a sprijini instanțele de judecată în individualizarea sancțiunilor penale și de a asigura supravegherea minorilor și a persoanelor care au primit o sancțiune în comunitate, fără obligații sau cu obligații precum munca în folosul comunității sau participarea la programe de reintegrare socială.

În prezent, în cele 42 de servicii de probațiune existente la nivel național sunt angajați 552 consilieri de probațiune, care au lucrat în anul 2017 cu 90.546 de persoane supravegheate, fiecărui consilier de probațiune revenindu-i un număr de 263 cazuri în supraveghere.

Introducerea acestor noi atribuții ar conduce la blocarea efectivă a activității serviciilor de probațiune și la utilizarea resurselor sale într-un mod total ineficient, motiv pentru care am recurs la această formă de protest spontan.

SERVICIUL PROBAȚIUNI

_____

TRIMITE-NE COMUNICATUL TĂU pe adresa de mail hunedoaralibera@gmail.com

HUNEDOARA LIBERĂ nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

HUNEDOARA LIBERĂ  nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

HUNEDOARA LIBERĂ îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus