Se tot vorbește în ultimul timp de iminente disponibilizări, fie ca urmare a unor reorganizări, fie pe fondul temerilor unei recesiuni, în condițiile în care, la nivel european, apar primele semne ale unei încetiniri alarmante a economiilor.

În acest context merită menționat faptul că, în Senat, se află în dezbatere un proiect de lege, în virtutea căruia angajații care vor fi concediați vor beneficia, pe tot parcursul anului viitor, de trei indemnizații suplimentare la șomaj față de prevederile actuale. Măsura este gândită pentru protecția celor care, din motive independente de ei (falimentul firmei, concedieri colective etc.), rămân fără un loc de muncă

Concret, este vorba despre angajații care sunt disponibilizați până în ultima zi a anului viitor. Pentru a se putea aplica, documentul are nevoie de adoptarea în Parlament și de semnătura șefului statului. De exemplu, dacă o persoană va fi concediată în 2020 și ar avea dreptul la șase luni de șomaj, după intrarea în vigoare a acestui act normativ, va primi nouă indemnizații de șomaj. O măsură similară s-a aplicat și în perioada crizei financiare de la sfârșitul anilor 2000, aplicarea ei încheindu-se în decembrie 2009.

 

Potrivit Legii nr. 76/2002, actul normativ ce stabilește cadrul legal pentru șomaj, indemnizația se acordă în funcție de stagiul de cotizare al solicitantului. Astfel, indemnizația se acordă:

– timp de șase luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de minimum un an;

– timp de nouă luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de minimum cinci ani;

– timp de 12 luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare de zece ani.

sursa: dcbusiness

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus