la început de weekend, pârtiile de schi se prezintă în condiţii foarte bune.

În staţiunile Straja şi Parâng, pârtiile se prezintă în condiţii foarte bune, iar riscul de avalanşă lipseşte.

“Din cauza schimbărilor de temperatură survenite în ultimele 48 de ore, stratul de zăpadă a devenit foarte instabil în afara zonelor schiabile amenajate. Toţi care care au în plan acţiuni pe zona crestei Vâlcanului şi a Retezatului central, îi sfătuim să aibă foarte mare atenţie la depunerea zăpezii în zonele de cornişe, deoarece există o lipsă a coeziunii în stratul de zăpadă, care poate declanşa, la cea mai mică atingere, un tip de avalanşă umedă, foarte periculoasă”, a declarat şeful Salvamont Lupeni-Straja, George Resiga.

În ceea ce priveşte pârtiile de schi din staţiunea Straja, acestea se prezintă în condiţii foarte bune, cu o medie a stratului de zăpadă de peste 60 de centimetri, iar instalaţiile de transport prin cablu sunt funcţionale.

“Cu excepţia vârfului Straja, toate celelalte 10 pârtii sunt practicabile şi pot fi apreciate cu nota 9 din 10. Stratul de zăpadă este foarte bun, pârtiile au fost pregătite foarte bine”, a apreciat Resiga.

În staţiunea Parâng riscul de avalanşă este cotat în nota 4, pe o scară de la 1 la 5, la altitudini mai mari de 1.800 de metri, deoarece în ultima perioadă a nins şi zăpada nu a avut timp să se fixeze de stratul anterior. Sub altitudinea de 1.800 de metri, riscul de avalanşă scade la 3.

Pârtiile din staţiunea Parâng sunt cotate în nota 10, administratorii acestora intervenind în aceste zile cu ratracul pentru ca stratul de zăpadă să arate impecabil la sfârşitul de săptămână.

Pe de altă parte, riscul de avalanşă se menţine la cote ridicate în principalele masive muntoase din judeţul Hunedoara, salvamontiştii apreciind că în urma ninsorilor şi a încălzirii vremii din ultimele două zile există un pericol major ca zăpada să o ia la vale, în zonele de creastă sau pe văi, unde ninsoarea a fost viscolită.

Pentru acest sfârşit de săptămână, salvamontiştii se aşteaptă ca numărul turiştilor să crească la câteva mii, în cele două staţiuni.

AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus