Tribunalul Hunedoara urmează să valideze încă două mandate în 25 ianuarie

La peste 3 luni de la învestire și la 4 luni de la alegerile locale, Consiliul Județean Hunedoara  nu și-a putut desemna cei doi vicepreședinți. Situația a fost creată de modificările legislative, noul Cod Administrativ schimbând modul în care se validează mandatele consilierilor locali și județeni.

Ce s-a schimbat? În noul Cod Administrațiv, OUG nr. 57/2019, este prevăzut ca mandatele aleșilor locali să fie invalidate de instanță, în caz că acestea renunță înainte de a depune jurământul la respectiva demnitate. Abia apoi sunt validate mandatele supleanților. Există și situații în care un ales local sau județean este ales sau numit într-o altă funcție în timp ce este consilier local sau județean. În acest caz, el trebuie să renunțe la mandatul de ales local. În locul său, instanța trebuie să valideze altă persoană.

În actuala legislatură, înainte să depună jurământul, Laurențiu Nistor, Cornel Cristian Resmeriță, Costel Avram – PSD și Vetuța Stănescu – PNL au renunțat la mandate. Instanța a trebuit să le invalideze, iar apoi să-i valideze pe următorii supleanți. De asemenea, și Traian Berbeceanu – PNL – a renunțat să mai depună jurământul pentru că a devenit prefect al Capitalei. Apoi, Fabius Kiszely și Graziela Eufimia Achim – ambii PSD, au renunțat la mandate, din nou instanța s-a pronunțat pentru validarea următorilor supleanți. Pollyanna Hanellore Hangan – USR – a renunțat la mandatul de consilier județean, după ce a fost aleasă deputat. Și Adrian Nicolae David – PNL – și-a dat demisia din Consiliul Județean, după ce a fost numit director general al CAS Hunedoara.

Codul Administrativ prevede că vicepreședinții Consiliului Județean nu pot fi aleși până când toți membrii acestuia nu depun jurământul.  În data de 25 ianuarie este programată la Tribunalul Hunedoara ședința prin care  să fie validate mandatele supleanților Cristina Chivu (PNL) și Zoltan Iosif Fekete (USR). După ce instanța validează mandatele, trebuie să treacă trei zile până când decizia devine definitivă. Abia apoi cei doi vor putea depune jurământul, iar Consiliul Județean să fie în formație completă și să-și aleagă cei doi vicepreședinți.

În Consiliul Județean sunt 33 de membri. PSD are 18 mandate, PNL – 6, Pro România – 4, USR și PMP – câte 2 fiecare și UDMR – 1.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus