Sub 1 la sută dintre hunedoreni au primit bani de la stat sub forma venitului minim garantat în luna august.

 

Conform ultimei raportări a Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială în județul Hunedoara (cea pentru luna august) există 2.451 de beneficiari ai venitului minim garantat, cu aproape 100 mai puțini decât în luna precedentă, adică iulie.

În luna august 2018, aceștia au primit în total 594.445 de lei, ceea ce înseamnă o medie de 242,53 de lei de persoană. Alți 232 de beneficiari au rămas fără acest ajutor pentru nu au îndeplinit condițiile legale pentru acordarea VMG.

33 de județe din țară au mai mulți beneficiari de venit minim garantat decât Hunedoara. În total, în România, 191.970 de persoane au beneficiat de venit minim garantat în luna august 2018.

Familiile şi persoanele singure sunt îndreptăţite să primească un venit minim garantat ca formă de asistenţă socială, aşa cum dispune Legea nr. 416/2001. Acesta se asigură prin plata lunară a ajutorului social.

Nivelul lunar al venitului minim garantat este raportat la indicatorul social de referinţă (ISR, care în prezent are o valoare de 500 de lei) şi este de:

  • 141,5 lei pentru o persoană singură;
  • 255 de lei pentru familiile formate din două persoane;
  • 357 de lei pentru familiile formate din trei persoane;
  • 442 de lei pentru familiile formate din patru persoane;
  • 527 de lei pentru familiile formate din cinci persoane;
  • 36,5 lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie.

Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între aceste niveluri în lei şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Concret, ajutorul social reprezintă o suplimentare a venitului net al persoanei singure sau al familiei.

„Familiile şi persoanele singure cu venituri nete lunare până la nivelul venitului minim garantat beneficiază de o majorare cu 15 la sută a cuantumului ajutorului social pe familie, în cazul în care cel puţin un membru al familiei face dovada că lucrează pe bază de contract individual de muncă, are statut de funcţionar public sau prestează o activitate, realizând venituri cu caracter salarial”, se arată în Legea venitului minim garantat.

Ajutorul social este acordat în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere, împreună cu actele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile membrilor acesteia. Documentele se înregistrează la primăria din localitatea de domiciliu/reşedinţă.

În schimbul ajutorului social, una dintre persoanele majore apte de muncă din familie trebuie să presteze lunar, la cererea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local. Regula nu este valabilă atunci când familia primeşte lunar un ajutor social de până la 50 de lei pe lună, pentru care orele de muncă sunt stabilite trimestrial şi sunt efectuate în prima lună de plată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus