Guvernul intenționează să adopte o ordonanţă de urgenţă care să stabilească modalităţile de restituire a contribuţiilor de sănătate plătite de către cei care au pensii de peste 4.000 de lei.

Pensionarii din MAI, SRI și MApN, dar și alte tipuri de pensionari cu venituri își vor primi astfel banii înapoi.

Este urmarea unei decizii a Curții Constituţională legată de aceste pensii.

Anul trecut, CCR a decis că sunt neconstituţionale mai multe prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar.

De altfel, încă de atunci s-a speculat că se va ajunge în această situație.

Unele voci au acuzat Guvernul că a dat o ordonanță intenționa neconstituțională, care urma să pice la CCR.

Asta pentru pentru a menține astfel neatinse pensiile mari, în contextul unui joc de imagine cu privire la încercarea de a le reduce.

În România există acum 200.000 de pensionari care au peste 4.000 de lei pensie.

Pensiile de peste 4.000 de lei, salvate de CCR. Plata contribuțiilor la sănătate, declarată neconstituțională

Secretariatul General al Guvernului a elaborat miercuri o notă în care recomandă Executivului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă prin care să fie stabilite modalităţile de restituire a sumelor reţinute.

„Apreciem că se impune adoptarea de către Guvernul României a unei ordonanţe de urgenţă care să stabilească modalităţile de restituire a sumelor reţinute (…) de către Casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii”, se arată în nota semnată de secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu.

La rândul său, Guvernul transmite prin intermediul unui comunicat că, începând cu luna ianuarie 2022, veniturile din pensii au fost grevate de contribuţiile de asigurări sociale de sănătate, reţinerea făcându-se la sursă de către Casele teritoriale de pensii, prin aplicarea unui procent de 10% pentru sumele ce depăşesc 4.000 de lei.

Prin decizia nr. 650 din 15 decembrie 2022, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat neconstituţionalitatea unor prevederi din OUG nr. 130/2021.

„Este previzibil faptul că persoanele care au solicitat restituirea sumelor reţinute din pensie cu titlul de CAS începând cu luna ianuarie 2022 până la momentul reţinerii vor obţine din partea instanţelor judecătoreşti soluţii favorabile.

Având în vedere numărul mare de pensionari afectaţi de dispoziţiile OUG nr. 130/2021 şi faptul că acesta ar putea creşte în perioada următoare, nota prezentată Guvernului include soluţia reglementării efectelor Deciziei Curţii Constituţionale nr. 650/2022, printr-un act normativ de acelaşi nivel cu OUG nr. 130/2021, care să stabilească modalităţile de restituire a sumelor reţinute cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate”, informează Executivul.

SURSA: AGERPRES

Un răspuns

  1. hunedorean@yahoo.com' Hunedorean spune:

    Cum se face ca armata de juriști avizează greșit tot felul de acte normative?
    Cine răspunde?
    Sau de ce nu răspunde nimeni?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus