Epopeea proiectului privind gestionarea deșeurilor în județul Hunedoara se apropie de sfârșit.

Proiectul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor va fi funcțional al 31 decembrie 2018. Reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara au anunțat că s-a finalizat procedura privind atribuirea contractului de operare a deponeului de la Bârcea Mare, situație în care finalizarea proiectului rămâne o formalitate.

Marți, într-o ședință extraordinară, Consiliul Județean Hunedoara a aprobat atribuirea și încheierea contractului de delegare prin concesiune a serviciului de operare și administrare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Bârcea Mare.

„Săptămâna aceasta se încheie contractul pentru Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID, Bârcea Mare), în 27-28 se va da ordinul de începere a lucrărilor pe toate cele 4 zone, inclusiv Valea Jiului, iar în 31 decembrie se va depune raportul final la Ministerul Fondurilor europene ceea ce înseamnă că proiectul SMID este funcțional la nivelul județului Hunedoara. Ne-am temut că nu vom reuși să finalizăm pe 31 decembrie. Iată că atât Consiliul Județean Hunedoara, cât și celelalte UAT-uri au scăpat de acea corecție. Eram în situația în care trebuiau returnați banii la Guvern și Comisia Europeană”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Potrivit administratorului public, licitațiile pentru activitatea de colectare a deșeurilor va fi realizată de SC Brai Cata SRL (Zona 1 Brad, 2 Centru și 3 Hațeg) și SC Supercom SRL (Valea Jiului și CMID).

„Acest proiect, nu știu cât i-a consumat pe unii sau pe alții, câți ani din viață a distrus unora liniștea, dar e un succes în cazul în care se va finaliza așa cum spune domnul Avram. Este un succes al întregului Consiliu Județean Hunedoara”, a declarat Mircea Bobora, președintele Consiliului Județean Huneodara.

55 de milioane de euro pentru deșeurile din Hunedoara 

Consiliul Județean Hunedoara a obținut de la Uniunea Europeană o finanțare de 55 de milioane de euro pentru realizarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor. Proiectul a presupus următoarele investiții: construcția unui centru de management al deșeurilor la Bârcea Mare (stație de sortare, depozit conform); proiectare și execuție stație de sortare și transfer a deșeurilor la Petroșani; închiderea celor 7 depozite neconforme de la Aninoasa, Petrila, Lupeni, Hațeg, Călan, Uroi și Hunedoara, precum și închiderea gropilor de gunoi de la Deva și Orăștie; construirea de drumuri de acces și achiziția de echipamente pentru colectarea deșeurilor.

Acesta este cel de-al patrulea termen de finalizare convenit cu reprezentanții Guvernului. Întâi a fost decembrie 2015, apoi iunie 2016 și, în fine, decembrie 2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus