Te duci să-ți cumperi o ciungă de la un magazin. Vânzătoarea e cu telefonul lipit la ureche. Stai ca prostul și aștepți să-și încheie conversația. Vrând, nevrând, afli că nu știu cărei cutărițe i s-a rupt apa ieri de la prânz și n-a reușit să nască decât azi-dimineață. Și ca să nu te simți singur în timp ce aștepți, apare o doamnă ce ți se urcă în spate, deși sunteți doar voi în magazin.

Mergi la o piscină. Pe tine părinții te-au învățat să faci duș înainte să intri în bazin. Înotând, auzi niște urlete. O cucoană refuză să intre la duș, că doar e curată și s-a spălat acasă. Cum își permit angajații piscinei s-o ia la rost? Nu știu ei cine este augusta persoană?

O, dar ai treabă și pe la un ghișeu de la Primărie, Finanțe etc. Întâi te uiți dacă angajații poartă măști de gaze pe figură, că altfel nu-ți explici cum pot rezista acolo din cauza „miresmelor” pe care le-au împrăștiat cei care se înghesuie la cozi. Înțelegi și mutrele acre și tonul. Ce nu înțelegi e de ce sunt resemnate și, unele, rău-voitoare.

Mvai, să nu ajungi cumva și pe la spital. Deopotrivă, mulți dintre pacienți și angajați sunt la fel de irascibili. Cei înțelegători sunt minoritari.

După ce ai lucrat toată ziua, zici că n-ar fi rău să ieși la o plimbare. Începi și numeri gropile din asfalt, după care treci la gunoaiele aruncate pe unde dă Domnul, dozele de bere și pet-urile. O tânără cu copilul de mână aruncă o coajă de banană. E uluită dacă îi spui că-i nesimțită. Mai încolo, un câine ținut de lesă de un domn își face nestingherit nevoile. Nu, nu are nicio pungă!

Te mai oprești la povești cu o cunoștință și afli că se pregătește să dea un concurs. Totuși, i-a zis cineva că nu prea are rost să meargă pentru că postul e ca și luat. „Știi, Partidu’…”

Te întorci acasă. Dai drumul la televizor. Vezi mutrele rânjinde ale unor politicieni. Și auzi justiție, stat de drept, DNA etc. Între timp, statisticile curg – ultimii din Europa la aia, la cealaltă, și la alta și tot așa.

Îți spui înainte de-a adormi că mâine sigur vei întâlni și mulți oameni minunați. Doar că aceia sunt minoritari în țara ta frumoasă și bogată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus