Credite în valoare de maximum 20.000 de euro, ale căror dobânzi sunt plătite de stat, pot fi accesate de anumite persoane.

 Conform Legii 448/2006, pesoanele cu dizabilități pot accesa credite de 10.000 de euro pentru adaptarea autovehiculelor sau a locuințelor, nevoilor respectivei persoane iar returnarea sumei trebuie făcută în cel mult 10 ani.

Sume de cel mult 20.000 de euro, care trebuie rambursate în 15 ani, pot fi accesate pentru achiziționare de autovehicule adaptate special pentru transportul persoanelor netransferabile, dependente de scaunul cu rotile.

Documentele necesare care trebuie obținute de la direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului (DGASPC) județene:

 • cerere;
 • copie a documentul care atestă încadrarea în gradul de handicap;
 • copie a documentul de identitate;
 • declaraţie pe propria răspundere referitoare la faptul că respectă prevederile Legii nr. 448/2006 şi că nu a mai beneficiat de acestea;
 • declaraţie pe propria răspundere referitoare la faptul că va comunica DGASPC orice actualizare a certificatului de încadrare sau orice modificare a domiciliului.

 

Mai departe, beneficiarii, după ce au întpcmit documentele de mai sus trebuie să:

 • obțină o adeverință (de la DGASPC după ce analizează documentele depuse) potrivit căreia statul va suporta dobânda aferentă creditului;
 • se adreseze către o bancă pentru a obține creditul;
 • încheie un angajament de plată privind achitarea dobânzii, între DGASPC și banca ce va acorda creditul, pe baza contractului de credit şi a graficului de rambursare.

Atunci când graficul de rambursare suferă modificări, acesta trebuie prezentat în forma sa actualizată la DGASPC. Plăţile efectuate de DGASPC se realizează în baza ultimului grafic de rambursare depus, scrie avocatnet.ro.

Documentele care trebuie prezentate suplimentar după obținerea creditului sunt în funcție de nevoile pentru care se contractează creditul, dacă este vorba despre adaptarea locuinței ori a achiziționării unui autovehicul sau adaptarea acestuia pentru scaunul cu rotile.

 • proiectul lucrării de adaptare a locuinţei și devizul de lucrări, ambele întocmite de organe abilitate;
 • declaraţie pe propria răspundere a organului abilitat care efectuează lucrările, din care să reiasă faptul că proiectul lucrării respectă cerinţele de accesibilitate;
 • copie de pe factura finală a autovehiculului sau copia legalizată a contractului de vânzare/cumpărare a acestuia.

În cazul în care cel care contractează creditul înregistrează restanţe la rambursarea acestuia, dobânda aferentă creditului se va suporta de către acesta, mai scrie avocatnet.ro.

sursa: dcbusiness

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus