Mulţi dintre cei care îşi caută un loc de muncă şi se duc la interviuri de angajare pleacă de acolo cu gândul că i-au dat pe spate pe intervievatori! Numai că, peste câteva zile, primesc celebrul mesaj: „Vă mulţumim pentru interesul acordat companiei noastre. Din păcate, nu vă încadraţi în totalitate cerinţelor noastre”.

Cei care nu inteleg de ce sunt respinsi dupa interviul de angajare, ar trebui sa citeasca cu atentie si sa afle motivul real pentru care nu sunt alesi in etapele urmatoare.

Ca sa aflam care sunt doleantele oamenilor de resurse umane, am stat de vorba cu Daniela Lorincz, HR Business Partner Wolters Kluwer Romania, si cu Liana Petre, Director Resurse Umane Heineken.

In opinia Danielei Lorincz, recrutorii sau managerii in cautare de candidati sunt neplacut impresionati de acei candidati care se prezinta la un interviu de angajare „fara sa se informeze cu atentie cu privire la pozitie, atributiile si cerintele specifice ale postului pentru care au aplicat”.

„Candidatilor in cautarea unui loc de munca le-as spune ca e foarte important sa citeasca cu atentie anuntul de recrutare, sa nu aplice daca nu intrunesc cerintele. Daca iti doresti pozitia respectiva si consideri ca ai experienta si competentele cerute, pasul urmator este sa te gandesti cu atentie la calitatile si abilitatile pe care evaluatorul le cauta, sa gasesti exemplificari din experienta ta profesionala. Doar asa iti poti imbunatati mult sansele de a reusi si de a face o impresie buna”, a subliniat Daniela Lorincz.

Specialistul in HR atrage atentia si asupra unor anumite lucruri de bun-simt pe care candidatii (cei care isi doresc cu adevarat un loc de munca) trebuie sa le respecte inaintea si in timpul interviului de angajare: sa nu intarzie, sa nu fie reticenti cand li se cere sa-si faca o scurta prezentare atat din perspectiva calitatilor, cat si a experientei, si sa fie capabili sa sustina cele spuse in CV, cu argumente si exemple concrete.

„O alta atitudine care deranjeaza este ‘vorbitul din carti’: nu incerca sa ‘ghicesti’ raspunsul corect sau ‘sa fii pe placul’ evaluatorilor. Nu minti si nu ‘inflori’. Adopta, in schimb, o atitudine dezinvolta, naturala si adecvata situatiei. Un candidat motivat si deschis va fi intotdeauna apreciat”, este sfatul Danielei Lorincz.

Liana Petre, Director Resurse Umane Heineken, crede ca, de cele mai multe ori, candidatilor le lipseste atitudinea corecta, „adica acea motivatie interioara de a face lucruri frumoase in tot ce fac, si curiozitatea, adica deschiderea sa invete lucruri noi, sa caute experiente care sa ii scoata din zona de confort”.

Asemeni Danielei Lorincz, si Liana Petre considera ca cei care sunt in cautarea unui loc de munca nu se informeaza suficient despre compania care scoate la concurs un post vacant si despre jobul pentru care aplica.

Totodata, Liana Petre a identificat o serie de atitudini pe care nu le recomanda in timpul unui interviu de angajare: nepasarea, lipsa de informatii despre ce implica jobul, nepunctualitatea si aroganta.

Sursa: cariereonline.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus