Pare că liberalii vor cu orice preț să ne demonstreze că suntem ... „în gaură”

 

După nici 2 săptămâni de la instalarea guvernului PNL, iată că asistăm la primul blocaj financiar, la prima criză în județul Hunedoara.

CONTEXT

Ne amintim că ultimii trei ani au fost un adevărat ping-pong al declarațiilor între PSD și PNL:

 • creștem pensiile și salariile românilor (PSD)
 • nu sunt bani pentru asemenea minciuni electorale (PNL)
 • uite că sunt bani și tocmai am majorat veniturile (PSD)
 • veți prăbuși economia (PNL)
 • economia României a crescut constant (PSD)
 • este o creștere economică falsă, bazată pe consum (PNL)
 • nu sunt motive de îngrijorare, sunt bani la buget (PSD)
 • „visteria e goală”, majorările de venituri sunt în pericol, există riscuri de întârzieri la plata salariilor (PNL)

Politicienii uită adesea esențialul: dincolo de aplaudacii lor de partid, care preiau orbește punctajele de la București și înjură pe nerăsuflate „adversarul politic”, există o majoritate tăcută care își vede de viața ei și privește cu uimire la spectacolul pus în scenă de partidele politice.

Pentru românul pe a cărui frunte nu scrie nici PSD, nici PNL, lucrurile sunt foarte simple:

Dragi politicieni, cu toții vreți la guvernare. Asta este FOARTE BINE!

Scopul unui partid politic acesta este: să ajungă la putere pentru a-și putea implementa politiciele publice ÎN SCOPUL ASIGURĂRII BUNĂSTĂRII ȚĂRII!

Din prima zi, un Guvern învestit prin votul Parlamentului trebuie să-și pună specialiștii la treabă și să rezolve probleme. Când problemele ajung să se spargă în capul oamenilor, înseamnă cu Guvernul a eșuat!

În ultimele două săptămâni, liberalii au rostit de atâtea ori expresii care conțin cuvintele „gaură la buget”, „criză”, „catastrofă” etc., încât românii încep să aibă fiori reci pe șira spinării. Noul Guvern se comportă ca o echipă de zugravi tocmită să ne vopsească apartamentul și, în loc să dea cu trafaletul, stau de câteva zile în pragul ușii și îi beștelesc pe foștii meșteri.

Din arcul noii puteri, Traian Băsescu pare sungurul care înțelege pericolul acestei nerozii:

„Pe mine mă șochează disperarea asta a lui Cîțu (Florin Cîțu – ministrul Finanțelor, n.red.) în a anunța catastrofa. Eu nu știu de unde vine, dar am auzit zilele astea numai replica: ‘Este o gaură!’. De fapt ei când spun că este o gaură demonstrează că nu înțeleg nimic, pentru că nu a furat nimeni banii aceia, ci acei bani nu s-au realizat ca venituri. Or, dacă nu au fost niciodată, nu i-a furat nimeni. Pe de altă parte, a încerca să demonstrezi că ai preluat un dezastru e o greșeală, pentru că ești în contradicție cu ceea ce au văzut foarte mulți dintre români. Milioanele alea care au votat-o pe Dăncilă sunt cei mulțumiți de noua lege a pensiilor, de noua lege a salarizării. … Nu-mi plac exagerările. Ce rost are să-i spui românului că țara stă să se prăbușească, când nu e așa?! Nu spune nimeni că țara o duce extraordinar din punct de vedere a echilibrelor macroeconomice. Eu sunt unul dintre cei care îi critică pe socialiști, dar nu e cazul să ne anunțăm propria distrugere economică”, a declarat Traian Băsescu, în direct la TVR.

SĂ NE ÎNTOARCEM ÎN JUDEȚ

Zeci de dascăli din municipiul Brad au avut o surpriză neplăcută când și-au primit prima leafă de la întronarea noului Guvern: n-au ajuns banii pentru plata integrală a salariilor!

Liberalii au ieșit primii la atac prin vocea unor finanțiști de talie națională – așa cum se autointitulează Lucian Heiuș și Eleonora Carmen Hărău: „Vinovat e PSD-ul în general și Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara în special” – așa că, cel mai probabil, o vor schimba repede din fruntea ISJ pe Maria Ștefănie.

Pare că Heiuș și Hărău nu înțeleg ce le explică profesorul Traian Băsescu: când vii la guvernare după unii care au „mărit” (salarii, pensii, Produs Intern Brut etc.), este foarte riscant să vorbești despre „găuri” și „catastrofe”. Mai grav decât atât, cei doi finanțiști liberali ar fi trebuit să evite cu orice preț o criză la ei în județ în condițiile în care partidul lor este la guvernare. La oamenii care nu își primesc salariile în prag de sărbători nu ține placa – „PSD e vinovat!”. Există o problemă? Rezolvați-o înainte de a-i lovi pe oameni în moalele capului. Punct.

CE URMEAZĂ?

Nu vrem să facem din țânțar armăsar, dar trebuie să tragem un semnal de alarmă. Va trece și campania electorală, iar România trebuie guvernată responsabil. Sunt investiții în derulare, sunt proiecte vitale în așteptare, sunt pensii și salarii de plătit.

Putem înțelege că unele declarații izvorăsc din strategia electorală a PNL pentru susținerea candidatului Klaus Iohannnis, și-anume „demonizarea” PSD. Problema începe atunci când se trece de la vorbe la fapte. Una e să spui că nu mai sunt destui bani la buget, și alta e să nu dai la timp salariile profesorilor!

Ce să înțelegem de aici?

 1. Liberalii vor, dar nu pot – suntem în criză pe bune (dar atunci unde e creșterea economică record la nivelul Uniunii Europene?)
 2. Liberalii pot, dar nu vor – suntem în campanie electorală, ghinion, mai sunt și victime colaterale (să simtă românii pe pielea lor ce dezastru a lăsat în urmă ciuma roșie)

Dincolo însă de campania electorală, declarațiile alarmiste nu fac bine nimănui, iar crize ca cea a salariilor profesorilor brădeni ar trebui să îi pună pe gânduri pe liderii locali PNL.

Logica oamenilor este simplă: Dacă voi nu puteți, să vină alții, care pot! Nu ducem lipsă de politicieni care ne vorbesc despre probleme (ni le cunoaștem și singuri), ci de unii capabili să le rezolve.

3 răspunsuri

 1. tzeapa@romani.ro' Mandolina, Catu et comp. spune:

  Romanii au mai luat o tzeapa.
  Ghinion !

 2. Binenteles, articol nesemnat. Ce rai e liberalii vs. mpsd cei buni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus