Cei 10 consilieri judeţeni care au profitat de prevederile Ordonanţei care a permis migraţia politică a aleşilor locali şi-ar putea pierde mandatele dacă Parlamentul va ţine cont de interpretările date de judecătorii Curţii Constituţionale care au motivat respingerea Ordonanţei ca fiind neconstituţională.
Astfel, Valeriu Băbău (ales PNL, acum independent), Agripina Cazan (ales UNPR, acum PNL), Cosmin Costa (ales UNPR, acum PNL), Costică Cristescu (ales PC, acum PNL), Adrian David (ales UNPR, acum PNL), Iulian Henţi (ales PPDD, acum PNL), Nicolae Morar (ales PPDD, acum PNL), Dorina Pleşcan (ales PPDD, acum UNPR), Liliana Ţolaş (ales PSD, acum independent) şi Adrian Zvâncă (ales PNL, acum independent) şi-ar putea încheia activitatea politică în Consiliul Judeţean Hunedoara înainte de expirarea mandatelor.
Cutremur şi în consiliile locale din judeţ
Acestora li se adaugă zecile de consilieri locali care au plecat de la un partid la altul în toamna anului trecut.
Profitând de prevederile ordonanţei, vechiul PNL Hunedoara a avut cel mai mult de câștigat: nu mai puțin de 50 de consilieri locali. La polul opus, PPDD a fost părăsit de 42 de consilieri.
În Consiliul Local Deva numărul consilierilor locali care au părăsit partidul pe lista căruia au fost aleşi este de 8: Viorel Anghel (ales PNŢCD, acum PNL), Marian Muntean (ales PPDD, acum PNL), Oana Frânc (ales PSD, acum PNL), Ion Cristescu (ales PC, acum PNL), Marcel Morar (ales UNPR, acum independent), Carol Panduru (ales UNPR, acum PNL), Ioan Stănilă (ales UNPR, acum independent) şi Tiberiu Coroiu (ales PPDD, acum independent).
Ce spun judecătorii Curţii Constituţionale
Potrivit deciziei Curţii Constituţionale, “electoratul acordã votul sãu unei persoane, pentru a îndeplini o funcţie publicã la nivelul administraţiei locale, în considerarea programului politic al partidului din rândurile cãruia face parte la momentul alegerii şi pe care aceastã persoanã urmeazã sã îl promoveze pe perioada mandatului sãu de consilier local sau judeţean. Or, de vreme ce alesul local nu mai este membru al partidului pe listele cãruia a fost ales, înseamnã cã nu mai întruneşte condiţiile de reprezentativitate şi legitimitate necesare îndeplinirii programului politic pentru care alegãtorii au optat. Prin urmare, nu se mai justificã menţinerea acestuia în funcţia publicã“.
Curtea a concluzionat cã „pãstrarea calitãţii de consilier local sau judeţean în ipoteza în care acesta nu mai aparţine partidului pe lista cãruia a fost iniţial ales ar echivala cu convertirea respectivului mandat într-un mandat de independent sau aparţinând, eventual, altui partid politic în care consilierul s-a înscris ulterior. Or, în condiţiile actualului sistem electoral ce prevede scrutinul de listã pentru alegerea consilierilor locali şi judeţeni, aceastã ipotezã nu poate fi acceptatã, deoarece mandatul în exerciţiu, astfel continuat, nu mai corespunde voinţei iniţiale a electoratului, care a acordat votul sãu unui candidat în considerarea partidului pe care, la acel moment, acesta îl reprezenta.”
Primarii ar putea scăpa de pedeapsă
În ceea ce priveşte situaţia primarilor care au migrat de la un partid la altul, Curtea are o altă interpretare, care le-ar putea permite acestora să-şi păstreze mandatele, dacă legea o va permite, întrucât au fost aleşi prin vot uninominal (situaţia lor nefiind considerată împotriva spiritului Constituţiei).
În judeţul Hunedoara, patru primari au profitat de prevederile ordonanţei privind migraţia politică: Petru Mărginean – Deva (de la PC la PNL), Tiberiu Iacob Ridzi – Petroşani (de la PDL la UNPR), Mihai Gabriel Irimie – Şoimuş (de la PRM la PNL) şi Ioan Faur – Ribiţa (de la PDL, independent).
Decizia finală în ceea ce priveşte măsurile care vor fi luate faţă de aleşii care au plecat din partidele din care făceau parte când au dobândit mandatele va fi luată de Parlament.
Foarte bine.Sa plece ca nu pierdem nimic.Oricum acolo au ajuns pe bani,rubedenie si intetrese economice.Sa vina altii.La viitoarele alegeri ar trebui sa alegem doar independenti.
Si primarii, chit ca au candidat uninominal, au reprezentat tot un anume partid, cu un anume program, votat de alegatori. In consecinta, trebuie sa li se aplice aceiasi regula, ca si consilierilor. Asa ca vor fi alegeri la Deva, Petrosani s.a.m.d. E opinia mea, asta ar fi normal, avand de-a face cu o incalcare a Constitutiei. Grav e ca Ponta si Guvernul sau a dat o astfel de ordonanta aberanta prin care sa stabileasca o perioada in care sa nu se aplice o lege. Puteau sa abroge legea dar, sa stabilesti ca intr-un anume interval de timp nu se aplica o lege tine de noaptea…mintii. Este inca o dovada ca Ponta este un jurist de doi bani, un dottore de tot rasul !!! Face de rusine aceasta profesie.