Cea mai mare factură salarială din istorie. Statul își răsplătește regește angajații

Funcţionarii publici au rămas cel mai bine plătiţi angajaţi de la stat. Cu un salariu mediu de peste 4.200 de lei net pe lună în 2018, salariile lor sunt cu 53% mai mari faţă de anul 2014. În schimb, angajaţii din educaţie au rămas „cenuşăresele“ sistemului: cu un salariu mediu de 2.734 de lei net, ei câştigă doar cu 58% mai mult decât în 2014.

În sectorul bugetar lucrează peste 1,2 mi­lioane de salariaţi, iar în 2018 cheltuielile cu salariile bugetarilor au reprezentat 9,1% din PIB, cel mai ridicat nivel din 2009 încoace (când erau 9,5% din PIB). În cifră absolută, pentru că PIB-ul țării a crescut între timp, cheltuielile din 2018 sunt mai mari decât în 2009.

„Factura de salarii în sectorul bugetar în momentul de faţă este la maxime istorice, fiind chiar mai mare decât înainte de criză. Povara facturii de salarii în sectorul bugetar este mult mai mare în România decât media europeană şi, istoric vorbind, nu am avut vreodată un nivel mai mare al salariilor bugetare raportate al PIB ca nivelul prognozat pentru 2019 (de 10% din PIB – n. red.)“, a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Au crescut în egală măsură cu salariile și performanțele bugetarilor, fie că vorbim de administrația locală sau cea centrală, de educație, sănătate sau siguranță publică?

Analiza creşterilor salariale din ultimii cinci ani din principalele categorii de salariaţi din sectorul bugetar arată faptul că marii câşti­gători ai majorărilor salariale de la stat au fost angajaţii din sănătate şi asistenţă socială.

Cu un salariu mediu care se apropie de valoare de 3.400 de lei net în 2018, angajaţii din acest sector au câştigat în 2018 de 2,2 ori mai mult decât în urmă cu cinci ani.

Sursa: zf.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus