Salariul mediu net din Ro­mâ­nia îţi permite să cumperi 15 coşuri de alimente de bază într-o lună, pe când un polo­nez poate cumpăra 25, iar un german 50. La polul opus, salariul mediu al unui român este de aproape două ori mai mic decât al unui polonez şi de 5,5 ori mai mic decât al unui german.

Preţurile de pe piaţa locală sunt aliniate la cele de la nivel de UE, aşa cum este nor­mal să se întâmple, dar salariile sunt cele care sunt rămase în urmă. În ceea ce priveşte TVA la alimente, România este „cam­pioană“. Guvernul a decis reducerea TVA la pâine la 1 septembrie de la 24% la 9%, iar potrivit ultimelor date disponibile această mă­sură a dus la creşterea pro­duc­ţiei fiscali­zate atât la făină, cât şi la pâine.

În România, cu excepţia produselor de panificaţie, TVA este de 24%. Prin com­pa­raţie, în Polonia, cea mai dezvol­tată eco­nomie din regiune, TVA diferă în funcţie de categoria de pro­duse. Astfel, la carne, legume şi lactate este de 5%, în timp ce la conserve, produse de igienă per­sonală şi scutece este 8%, iar la ţigări, cafea şi produse de îngrijire a locuinţei este 24%.

În acest context, un român plăteşte 0,88 euro pentru un litru de lapte, faţă de 0,61 de euro un polonez. În cazul pieptului de pui diferenţa este chiar mai mare, de la 4,11 euro/kg pe piaţa locală la 3,84 euro/kg în Polonia.

14-tabel-mare

În ultimii cinci ani, pe­rioa­dă în care consumul a scăzut pe fondul crizei cu peste 15%, preţul principalelor zece alimente din coşul de consum a crescut cu 24%, cele mai mari creşteri fiind la paste făinoase (peste 50%), carne de pui (48%) şi zahăr (39%). Zahărul, laptele şi carnea de pui, prin­cipalele alimente care alcătuiesc coşul de consum, s-au scumpit în cei cinci ani de criză cu peste 30%. În total, preţul coşului de con­sum realizat de ZF a crescut cu 24%, semn că actorii din lanţul de consum au încercat să su­plinească scăderea vânzărilor prin majorări de preţ.

Salariul mediu net în România este de nici 370 de euro, faţă de circa 500 de euro în Ungaria, 650 de euro în Polonia, cea mai dezvoltată economie din Europa Centrală şi de Est şi 2.050 de euro în Germania, cea mai puternică economie de pe bătrânul continent.

14-tabel-mic

SURSA: www.zf.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus