Cuantumul APIA pentru ANT bovine va fi mai MIC cu 55% comparativ cu anul trecut. Care este bugetul alocat

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că va exista o tăiere de 55% din suma pentru plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii la bovine. Bugetul alocat pentru plata ANT este de 48 de milioane de euro, cuantumul fiind la sub jumătate față de ceea ce s-a achitat anul trecut la APIA, în conturile văcarilor.

Anul trecut, Guvernul a alocat sectorului de creștere a bovinelor, pentru plata ANT, un buget de 106 milioane de euro. Anul acesta, suma este de numi 48 de milioane de euro și ar putea fi împărțită diferit. ”ANT-ul, subvenția mică cum zic fermierii, în comparație cu sprijinul cuplat a fost în general mult mai mică. Anul acesta pentru că bugetul pe care l-am avut la dispoziție a fost redus în mod proporțional și ANT-ul va fi mai redus. În ceea ce privește plata pentru bovine, am lăsat intenționat separat sectorul de bovine care are o alocare de 48 milioane euro pentru că vom avea la sfârșitul acestei săptămâni și la începutul săptămânii viitoare o întâlnire finală cu mediul asociativ din acest domeniu pentru a stabili cum să alocăm acest ANT astfel încât efectul acelei date istorice, o problemă veche să fie cât mai mic. Cu alte cuvine să ajungă cât mai mulți dintre acești bani la cei care chiar au animale sau pe animale existente. Șia tunci avem mai multe variante de lucru dar vi le comunicăm săptămâna viitoare”, a anunțat Oros.

Conform ministrului Adrian Oros, plafonul alocat pentru anul 2020 este de 48 milioane de euro, ceea ce arată o scădere de 55 la sută față de anul trecut când fermierii au primit în total pentru cele două scheme, ANTZ 7 și ANTZ 8 un plafon de 106 milioane euro.

Reamintim că MADR a lansat în dezbatere publică plafoanele pentru restul ANT-urilor, vegetal și zootehnie, singurul domeniu pentru care nu se cunosc sumele fiind creșterea vacilor de lapte și carne. În campania 2019, plafonul alocate pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte a fost de 20.376.400 euro și 85.631.700 euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne.

Crescătorii au primit 17,722 de euro pentru ANTZ 7, tona de lapte și 69,110 euro pe cap de animal pentru ANTZ 8, vaci de carne.

sursa: ziarulunirea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus