Casa în care a locuit acesta împreună cu părinții lui, aparține altei familii, care a modernizat-o.

Casa în care a copilărit “Luceafărul huilei” se află în spatele fostului Club Muncitoresc Lonea, pe strada Ana Colda. “Stradă” e un fel de-a spune, pentru că nu există asfalt şi nici utilităţi.

4020-150737-casa_6f47fff507Miron şi ai lui au locuit aici până în martie 1989, când în locul lor s-a mutat familia minerului Constantin Luchian, angajat pe atunci, ca şi maistrul Cozma, la Exploatarea Minieră Lonea.

miron-cozma1

Casa n-a fost niciodată a lor, ci făcea parte dintre locuinţele asigurate de stat celor care veneau din alte zone ale ţării ca să muncească în Valea Jiului. În această situaţie se afla şi familia Cozma, sosită tocmai din Bihor, la jumătatea anilor ’50, atunci când Miron avea cam doi ani.

Imediat după venirea din Ardeal, înainte de a se stabili în colonia de la Lonea, familia Cozma a locuit, cu tot cu copii, în nişte barăci muncitoreşti insalubre din satul Jieţ, de lângă Petrila.

“Era un băiat deştept, liniştit, civilizat. Îi plăcea tare mult sportul, juca fotbal şi tenis. Îi mai plăcea să danseze. Ne adunam în fiecare seară, după şcoală, aici, în spatele Clubului Muncitoresc şi ne jucam cu toţii. Nu-mi amintesc să se fi impus ca lider, aşa cum e acum, dar era un bun organizator. El aranja toate petrecerile”, a povestit pentru Libertatea o femeie care a copilărit cu Luceafărul Huilei.

Ei sunt părinţii “Luceafărului huilei”

“Părinţii mei n-au avut niciodată o poză împreună. N-au apucat să facă. Întâi a murit tatăl meu, apoi mama, în 1987. Am hotărât eu să le fac o poză împreună, aşa că am luat fotografia fiecăruia şi am dus-o la un specialist de la Bucureşti, care le-a suprapus pentru a realiza una comună”, a povestit pentru Libertatea acum ceva vreme Miron Cozma.

4020-150736-parinti.jpg

La 33 de ani, Miron Cozma semăna perfect cu Mihai Eminescu (foto de mai jos).

luceafarulAvea părul lung şi dat pe spate şi aceeaşi privire ca a marelui poet. Mai târziu, pe când se afla în închisoare, Cozma s-a apucat să scrie poezii pentru iubita sa de atunci, Marinela Niţu, fapt pentru care a fost numit “Luceafărul huilei”, după celebra operă a lui Eminescu.

libertatea.ro

Un răspuns

  1. iiofciu@gmail.com' ion iofciu spune:

    Este o impietate fata de amintirea marelui Mihai Eminescu,faptul ca imaginea acestuia este alaturata cu cea a “puscariasului” Miron Cosma ! Chiar se terminasera expresiile stilistice sau s-a intrat in criza de inspiratie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus