Diferențe uriașe în funcție de nivelul de studii al alegătorilor

Statisticile în funcţie de nivelul de studii al alegătorilor arată că PSD s-a impus categoric în rândul celor care nu au făcut nici liceul. Cei mai mulţi români absolvenţi de liceu sau postliceală au votat cu PNL, în vreme ce românii cu studii superioare au ales în proporţie mare Alianţa USR-PLUS.

Mai puţin decât liceu:

PSD – 45,2%
PNL – 25,4%
USR-PLUS – 8,2%
UDMR – 7%
Pro România – 4,7%
ALDE – 4%
PMP – 3,6%
Alţii – 1,9%

Liceu şi postliceală:

PNL – 28,7%
PSD – 22%
USR-PLUS – 21,1%
Pro România – 6,6%
UDMR – 6,2%
PMP – 6%
ALDE – 5,2%
Alţii – 4,2%

Facultate:

USR-PLUS – 42,7%
PNL – 21,7%
PSD – 12,6%
PMP – 5,6%
Pro România – 5,3%
ALDE – 4,7%
UDMR – 2,7%
Alţii – 4,7%

Eșantionul pentru Exit-Poll este format din 200 de sectii de votare. Acesta este stratificat, pe mediile urban si rural si pe regiuni istorice.

Au fost utilizați 450 de operatori de interviu, operatori de introdus date și experți în coordonarea cercetării și analiza datelor, din partea celor 2 institute, Centrul de Sociologie Urbana și Regională – CURS și Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE.

Numărul de persoane intervievate este de peste 20.000. Ponderea refuzurilor de a răspunde la chestionar este de circa 18%. Având în vedere ponderea refuzurilor și alte dificultăți întâmpinate în secțiile de votare, independente de institutele de sondare, marja teoretică de eroare prevăzută pentru ancheta realizată în eșantionul de secții de votare din România este de +/-2%, la un nivel de încredere de 95%.

Este foarte important de precizat că eșantionul construit pentru exit poll nu a inclus secții de votare din străinătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus