Am ajuns în Germania în ziua votului la alegerile generale. Dacă pe străzi nu ar fi fost niște panouri cu chipurile candidaților, nici nu ți-ai fi dat seama, ca străin, că nemții sunt chemați la urne în acea zi. În liniște, cei care au avut chef s-au dus la vot. Nimeni nu părea impresionat de faptul că Angela Merkel, prima femeie cancelar din istorie, putea să câștige al patrulea mandat consecutiv sau să piardă alegerile. Tot în liniște, la ora 19 se știa deja că Merkel a câștigat. Tot liniștiți au primit și vestea că a treia formațiune politică a țării este AfD (Alternativa pentru Germania/Alternative für Deutschland), un partid politic conservator și eurosceptic, ce are un program politic anti-Euro, dar pro-Europa. Ba, să nu mint, am văzut atârnat pe un pod un cearșaf pe care scria „F_ck AfD!”. În rest, discuțiile erau ceva de genul – „Da, a adus un milion de sirieni, afgani etc., dar suntem în regulă”. Da, Germania e motorul Europei, iar nemții nu au fost curioși să gripeze motorul, schimbând mecanicul ce-l întreține.

Eh, și cum totul era calm în vacanța mea din Germania, poate prea calm, n-am avut de lucru și mi-am ținut telefonul deschis și am intrat pe internet. Mare greșeală! Am văzut toată agitația legată de alegerile parțiale din Deva. Să te ferească Dumnezeu ce agitație! Câtă pasiune, câte orgolii, câte vorbe! Cine erau cei mai agitați? Cei de la PSD! Cum vine asta?! În urmă cu un an și 5 luni, conducerea PSD abia a găsit un candidat pentru Primăria municipiului Deva. Primul desemnat, Petru Lobonț, aproape că a plâns că nu vrea să candideze. Acum, PSD avea 3 candidați și l-a scos și pe-al patrulea din mânecă. Doi liberali au părăsit PNL cu câteva săptămâni înainte, iar unul a devenit candidat al ALDE pentru Primărie. Ce o avea oare postul ăla de-i așa râvnit?

N-am putut să nu compar, deși, e drept, nu există termen de comparație, cele două situații. Acolo liniște, aici balamuc. Acolo siguranță, aici luptă pentru scaunul rămas gol după ce primarul ales anul trecut a ajuns în închisoare pentru un schimb ilegal de terenuri efectuat în primul său mandat de edil șef, combinat cu faptul că s-a urcat băut la volan.

2 răspunsuri

  1. Ne despart cateva sute de ani ! 🙂 🙁

  2. cornelsimeria@live.it' Cornel Simeria spune:

    Exact, nu poate fi gasit vreun termen de comparație! Poate peste 90 de ani? Nu cred că suntem chiar așa de norocoși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus