Pentru a putea cumpăra lemn de foc ieftin de la ocoalele silvice, hunedorenii trebuie să depună cereri din timp!

Direcția Silvică Hunedoara, prin ocoalele silvice, comercializează lemne de foc pentru încălzirea locuințelor populației. Pentru a evita o nouă criză a lemnului de foc, așa cum s-a întâmplat în iarna trecută, hunedorenii sunt îndrumați să solicite din timp cantitățile necesare pentru încălzirea locuințelor în sezonul rece 2017/2018.

Potrivit Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, „pentru nevoile proprii/activitatea economică ale/a persoanelor fizice, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale, administratorii fondului forestier proprietate publică pot să vândă în mod direct, pe bază de solicitare fundamentată, fără licitație și fără negociere, lemnul de lucru și lemnul de foc provenit din partizile exploatate în regie proprie, cu forțe proprii sau cu prestatori. Lemnul de foc va fi vândut cu prioritate populației în scopul încălzirii locuințelor.”

Astfel, toți cei interesați trebuie să știe că solicitările se primesc deja la ocoalele silvice. Până în acest moment au fost depuse doar 112 cereri pentru un volum de 613 metri cubi de lemn de foc.

„Noi nu am stabilit un termen, ca să nu spună oamenii că îi îngrădim. În mod normal, e bine să am o evidență până în luna mai, ca să știu ce lemne vrea lumea și tot pe cadrul legal mă pot baza ca să asigurăm lemnele pe care le solicită. Eu am rugat: cu cât mai repede se depun cererile, cu atât mai repede le centralizăm și noi, ca putem să ne facem o situație. În mod normal, toate cererile se rezolvă la nivel de ocol silvic, nu toate trebuie să ajungă la nivel de Direcție Silvică. Omul se adresează ocolului silvic pe raza căruia este. Cererile nu ajung la mine, ele ajung doar la ocol. Viza e aprobarea, luarea în evidență. Pe măsură ce este lemn, nu rămân cereri nerezolvate”, promite Radu Crișan, directorul Direcției Silvice Hunedoara.

Solicitanții mai trebuie să știe că nu există un model de cerere prestabilit. Potrivit directorului Direcției Silvice Hunedoara, cererea poate fi redactată de persoanele care solicită lemn de foc în orice format, dar trebuie să conțină următoarele date de identificare: numele și prenumele solicitantului, domiciliul, datele înscrise pe cartea de identitate, cantitatea de lemn de foc solicitată, un număr de telefon de contact, data și semnătura.

Ocoalele Silvice care comercializează lemn de foc sunt:

  • Ocolul Silvic Brad (tel: 0254 682 317)
  • Ocolul Silvic Dobra (tel: 0254 283 268)
  • Ocolul Silvic Grădiște (tel: 0254 242 221)
  • Ocolul Silvic Ilia (tel: 0254 282 778)
  • Ocolul Silvic Pui (tel: 0254 779 039)
  • Ocolul Silvic Retezat (tel: 0254 776 070)

Vă reamintim că anul trecut județul Hunedoara s-a confruntat cu o criză a lemnului de foc pentru populație. Explicând cauzele problemei, directorul Direcției Silvice Hunedoara spunea atunci că vina aparține oamenilor, că nu s-au înscris din timp pe listele ocoalelor silvice. Hunedorenii au luat cu asalt depozitele abia când a venit gerul, însă cum stocurile fuseseră raportate la numărul mic de cereri, lemnul s-a teminat foarte repede spre nemulțumirea celor care au trebuit să apeleze la privați – unde prețul era semnificativ mai mare.

Hunedorenii care vor să cumpere lemn de foc ieftin trebuie să se grăbească spre sediile ocoalelor silvice din apropierea localității de domiciliu. Cu cât mai repede, cu atât mai bine, pentru că ordinea înscrierilor este și ea foarte importantă: primii înscriși vor fi și primii serviți.

Un răspuns

  1. Cumparand peleti de la Scweighoffer ! 🙂 🙂 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus