Cea mai mare atenție, pe internet, trebuie să fie la divulgarea datelor personale

Internetul e imens și pe cât de multe servicii are, pe atât de numeroase sunt și amenințările, chiar și în România. Din fericire, îți poți lua câteva măsuri ca să te protejezi.

În ultimii ani, online-ul a început să câștige tot mai mult teren în România și în zona de retail. Apelăm la internet nu doar ca să stăm pe Facebook sau să căutăm anumite informații, dar și pentru a plăti facturile mai ușor, să facem cumpărături și să accesăm servicii de home banking. În ciuda popularității internetului, foarte mulți utilizatori nu sunt încă familiarizați cu riscurile la care se expun.

Milioane de utlizitatori cad pradă hackerilor anual.

În momentul de față, studiile Bitdefender arată că 80% din atacurile cibernetice constau în fraudă și furt de identitate și de ce cele mai multe ori sunt strâns legate de cumpărăturile online. Nu de puține ori hackerii care au furat datele cardurilor bancare le-au folosit pentru a face plăți neautorizate, iar, în unele cazuri, au golit complet conturile victimelor. De menționat că acești bani se recuperează foarte greu. Prin urmare e mai bine să previi decât să tratezi.

Cum încep problemele pe internet

De obicei, totul pornește cu o tentativă de phishing sub forma unui mail, a unui mesaj pe Facebook Messenger sau a unui SMS. La prima vedere, poți spune că mesajul a fost trimis de un prieten sau poate un coleg. De multe ori par trimise de o companie sau o instituție precum o bancă, o universitate sau firma la care lucrezi.

Hackerii și-au îmbunătățit tehnicile în ultima perioadă și pot copia cu ușurință logo-uri sau detalii de brand, pot folosi adrese de email ce par a fi cele oficiale. Orice literă în plus sau în minus în adresa de mail și eventuale greșeli de ortografie sau gramatică în corpul mail-ului pot fi un indiciu că ai de-a face cu un hacker.

Dacă te invită să dai click pe un link sau să descarci un fișier atașat, și tu habar n-ai despre ce e vorba, în mod clar este o tentativă de fraudă. În asemenea situații, hackerii te pot trimite la un site fantomă dezvoltat chiar de către ei pentru a fura date personale prin diferite oferte false. Sau pot avea acces în calculatorul tău prin fișierul infectat.

Cea mai mare atenție, pe internet, trebuie să fie la divulgarea datelor personale

Dacă ți se cere să actualizezi date personale sau să retrimiți CV-ul când tu nu ai aplicat la vreun job, mai bine îl ștergi din start. Nicio bancă nu te va contacta prin mail ca să îți actualizezi datele sau să dezvălui informații critice.

Mare atenție când, cui, cum și unde dezvălui date personale cum ar fi numele complet, adresa, data nașterii, CNP, date bancare sau informații despre familie ce ar putea fi folosite de hackeri pentru tentative de inginerie socială. Răufăcătorii nu se vor da în lături de la nimic și vor aplica toate strategiile necesare ca să te convingă să dezvălui asemenea informați critice.

Nu uita: orice ofertă care pare prea bună ca să fie adevărată, mai mult ca sigur este fraudă. Nu ai câștigat nimic la loto, nu ai moștenit un palat în Franța și nici prințul nigerian nu există.

Când descarci aplicații online, ai grijă să fie din surse credibile, mai ales dacă trebuie să introduci datele cardului. Folosește întotdeauna PIN și parole complexe și unice, evită parolele banale și ușor de ghicit. Unde și când poți, ține minte să activezi autentificarea multiplă pentru un plus de siguranță și stai departe de rețelele de internet publice și necriptate ca să eviți compromiterea datelor personale.

Pe lângă un comportament corect online care ține strict de tine, o soluție de securitate va fi mereu gata să completeze protecția ta online.

Dacă ai ghinionul de a pica în plasa hackerilor, este recomandat să iei imediat legătura cu autoritățile și să îți monitorizezi constant contul bancar pentru a depista imediat orice tranzacție ilegală pe care, desigur, trebuie apoi să o raportezi băncii.

Sursa: playtech.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus