Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, marți, în data de 17 februarie, un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului referitor la amenzile pentru neplata rovinietei trimise acasă șoferilor de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).

Judecătorii au declarat nule astfel de documente deoarece singurele procese-verbale de amendă care pot fi acceptate sunt cele întocmite de un controlor de trafic care constată contravenția la momentul comiterii ei și poartă atât semnătura acestuia, cât și semnătura contravenientului sau a unui martor, după caz.

Astfel, românii care au primit prin poștă o amendă fără semnătura agentului constatator trebuie să meargă la instanţă şi să ceară anularea ei, în baza deciziei comunicate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanța supremă a explicat că orice amendă fără semnătura olografă a agentului care a constatat lipsa rovinietei este nulă.

CITEŞTE ŞI: CNADNR clarifică problema amenzilor pentru ROVINIETĂ

Potrivit comunicatului de presă semnat de Avocatul Poporului, care a inițiat recursul în favoarea legii, ca urmare a petițiilor transmise de cetățeni:

„Înalta Curte de Casaţie şi Jusţiţie, prin Decizia nr. 6 (dosar nr. 14/2014) din 16 februarie 2015, a admis recursul în interesul legii formulat de către Avocatul Poporului în data de 27 noiembrie 2014, prin care a fost sesizată problema de drept referitoare la interpretarea dispoziţiilor art. 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor şi a Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, din punct de vedere al semnăturii agentului constatator necesară legalităţii procesului-verbal de contravenţie, pentru contravenţiile sancţionate de Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, modificată şi completată.

În esenţă, Avocatul Poporului a apreciat că semnătura electronică a agentului constatator, în speţă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A., este de natură să atragă nulitatea procesului verbal de contravenţie încheiat pentru constatatarea contravenţiilor la Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002, modificată şi completată, pentru argumentele reţinute pe larg în sesizarea formulată, care se află pe siteul www.avp.ro la Secţiunea „Activitate – Recursul în interesul legii”.

CITEȘTE ȘI: UNDE sunt instalate camerele VIDEO pentru CONTROL ROVINIETĂ. Lista cu cele 66 de puncte fixe

Instituția Avocatul Poporului a precizat că opina sa a fost împărtășită și de Parchetul General, chiar dacă majoritatea Curților de Apel din țară au dat câștig de cauză CNADNR în procesele deschise de șoferi.

„În punctul de vedere formulat referitor la problema de drept care a format obiectul dosarului nr. 14/2014 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie constituit în baza sesizării Avocatului Poporului, Ministerul Public a solicitat „admiterea recursului în interesullegii declarat de Avocatul Poporului şi pronunţarea unei decizii prin care să se asigureinterpretarea şi aplicarea unitară a legii.” În punctul de vedere formulat, Procurorul General apreciază că, în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art. 4 pct. 1 – 4 şi art. 7 din Legea nr. 455/2001, privind semnătura electronică, republicată, procesele – verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor prevăzute de art. 8 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare, încheiate potrivit art. 9 alin. (1) lit. a) alin. (2) şi alin. (3) din acest act normativ, transmise persoanelor sancţionate contravenţional pe suport de hârtie, sunt lovite de nulitateabsolută pentru lipsa semnăturii olografe a agentului constatator”, se arată în comunicatul redactat de Avocatul Poporului.

Potrivit România TV, în 2014, Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi a amendat peste 450.000 de şoferi cu 230 de milioane lei pentru că au plecat la drum fără să cumpere o rovinietă. 10.000 de amenzi au fost contestate, iar 6.000 au şi fost declarate nule.

radiounirea.ro

4 răspunsuri

  1. Pai daca procesul verbal cu semnatura electronica este nul sa inteleg ca si dovada ca am cumparat rovinieta online, cu semnatura electronica, este nula?

    • Rovineta nu este supusa OG 2/2002 privind regimul juridic al contraventiilor. Deci este valabila cumparata online sau din peco. Lipsa semnaturii agentuluo constatator de pe procesul -verbal de constatare a contraventiei este unul din cele 6 cazuri de nulitate absoluta a PVCC. Deci tu nu trebuie sa mai demonstrezi in instanta ce ce scrie in procesul verbal nu estd real , ci doar sa soliciti instantei sa constate lipsa semnaturii si sa dispuna anulatea PVCC. Si chia daca ce scrie in PVCC este adevarat, fara semnatura tot nul este.

    • Pai e nul pentru ca actul normativ ce reglementeaza sanctiunile administrative spune ca procesul verbal e nul fara semnatuta olografa a agentului constatator. Vigneta nu are nevoie de semnatura olograva GICULE. E asa greu de inteles ca se supun unor acte normative diferite….of…GICULE…. 🙂

  2. mie mi-au blocat contu mi-au luat 750 lei cheltuieli de judecata 300 pentru rovigneta si 250 amenda la primarie hoti ce fac cu bani nostri daca dai cu masina in gropi nu te despogubesc hotii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus