Municipiul Hunedoara este singura localitate din județ care în ultimii 20 de ani și-a schimbat primarul din mandat în mandat

În anul 2000, Remus Mariș a câștigat cu greu ultimul său mandat în fața lui Viorel Răceanu, fost primar al orașului în perioada 1960 – 1979. Mariș era deja primar din 1992, el conducând Hunedoara exact în perioada în care a avut loc restructurarea masivă a combinatului siderurgic.

Nostalgici după vremurile în care Hunedoara a crescut, artificial sau nu, oamenii și-au pus iar speranța în primarul despre care spuneau că a ridicat orașul, Viorel Răceanu. Mariș a câștigat la 172 de voturi diferență.

Ani în șir, în oraș s-a vorbit că Remus Mariș a câștigat la limită, având norocul că atunci puteau vota și militarii în termen de la unitățile de pe raza localității, dar și cu ajutorul unor funcționari din Primărie.

Rezultate vot, 2000:

Remus Mariș (PNL):

 • primul tur – 8.550 de voturi
 • turul al doilea – 14.116 de voturi

Viorel Răceanu (PDSR):

 • primul tur – 8.190 de voturi
 • turul al doilea – 13.944 de voturi

În 2004, Remus Mariș și-a încercat pentru a patra oară norocul. Erodat deja de trei mandate grele, Mariș a terminat pe locul I primul tur, dar a fost învins la scor în finală de către Nicolae Schiau, fost director în combinat, la acea dată șomer.

Au fost 6.160 de voturi diferență între cei doi, Schiau devenind astfel primarul orașului, pentru că hunedorenii se plictisiseră de eternul primar Mariș.

Rezultate vot, 2004

Remus Mariș (PNL):

 • primul tur – 5.827 de voturi
 • turul al doilea – 8.268 de voturi

Nicolae Schiau (PD):

 • primul tur –  5.332 de voturi
 • turul al doilea – 14.428 de voturi

În 2008, Nicolae Schiau își dorea încă un mandat în fruntea orașului. În toate sondajele de opinie, el se bucura de o susținere mare în rândul electoratului.

În februarie 2008, liberalii l-au lansat în competiție pe Ovidiu Marius Hada, un necunoscut pentru hunedoreni, reîntors din Statele Unite ale Americii la insistențele lui Mircia Muntean.

După o campanie foarte susținută, Hada câștigă primul tur cu o diferență de 1.809 voturi în fața lui Schiau și la peste 4.000 de voturi de Mihai Leu. Dacă ar fi fost doar un tur, Hada ar fi câștigat oricum alegerile. Chiar dacă între cele două tururi Mihai Leu trece de partea lui Nicolae Schiau, promițându-i-se postul de viceprimar, edilul șef a pierdut bătălia, situându-se cu 1.548 de voturi în spatele lui Hada.

Rezultate vot, 2008

Nicolae Schiau (PDL):

 • primul tur –  7.247 de voturi
 • turul al doilea – 12.537 de voturi

Ovidiu Marius Hada (PNL):

 • primul tur –  9.056 de voturi
 • turul al doilea –  14.085 de voturi

În 2012, legislația s-a schimbat, primarii urmând să fie aleși într-un singur tur de scrutin. Ovidiu Hada avea deja reputația făcută zdrențe și era trimis în judecată. Cu toate acestea, chiar ca primar de opoziție reușise să semneze 9 proiecte pe fonduri europene și să înceapă și lucrările la acordul-cadru, care prevede reabilitarea unor străzi din oraș, inclusiv „Pietonala” de astăzi.

În urma sondajelor de opinie, liberalii, social-democrații și conservatorii, alături de UDMR decid să îl susțină drept candidat la Primărie pe managerul spitalului, dr. Bende Barna Gavril.

În același timp, conștient că nu va mai câștiga un mandat de parlamentar, Viorel Arion decide să candideze și el la Primărie. Ovidiu Hada își anunță și el candidatura ca independent. Nostalgic, intră în cursă și Nicolae Schiau.

După o campanie extrem de agresivă, în care Arion s-a bazat pe voturile populației sărace din cartierele mărginașe și marșând pe etnia candidatului susținut de USL și UDMR, fostul parlamentar ajunge primar, câștigând mandatul cu o diferență de 767 de voturi.

Hada termină pe locul al treilea, adunând totuși foarte multe voturi – 5.201.

Rezultatul votului, 2012:

 1. Viorel Arion (USP/PDL) – 11.048 de voturi,
 2. Bende Barna (candidat independent, susținut de USL și UDMR) – 10.281 de voturi,
 3. Ovidiu Hada (candidat independent) – 5201 de voturi.

Și ajungem în 2016. Viorel Arion, reîntors în PNL, în urma fuziunii dintre această formațiune politică și PDL, primar în funcție, și viceprimarul Dan Bobouțanu, de la PSD, duc o campanie de „care pe care” câteva luni. Pornit ca mare favorit, Arion pierde la 552 de voturi mandatul de primar, după o serie de greșeli inexplicabile făcute în perioada campaniei electorale. Câteva luni mai târziu a fost dat afară, chiar de ziua sa, din PNL.

Rezultatul votului, 2016:

 1. Dan Bobouțanu (PSD) – 9.962 de voturi
 2. Viorel Arion (PNL) – 9.408 de voturi

Anul acesta vor fi din nou alegeri locale. Deocamdată, nu se știe dacă ele vor avea loc într-un singur tur sau ne vom întoarce la două tururi. Hunedoara a avut 5 primari în 5 mandate.

Întrebarea este: Va reuși primarul în funcție, Dan Bobouțanu, să spargă această „tradiție”?

 

SONDAJ DE OPINIE

Va câștiga Dan Bobouțanu un nou mandat de primar?

View Results

Loading ... Loading ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus