Europarlamentari de Hunedoara: cu cine ieșim în lume

Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în data de 26 mai 2019. Listele complete cu candidații nominalizați vor trebui depuse și înregistrate până în 28 martie.

Trei politicieni hunedoreni sunt în cărți pentru a obține nominalizarea pe poziție eligibilă:

Siegfried Vasile Mureșan (PNL)

Născut la Hunedoara, în anul 1981, este deputat european din partea grupului PPE – a candidat la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014 pe listele partidului lui Traian Băsescu (PMP). Din mai, 2018, a trecut la PNL.

A absolvit Academia de Studii Economice din București în anul 2004. A continuat studiile cu un Master în Științe Economie și Management la Universitatea Humboldt din Berlin, pe care l-a finalizat în anul 2006. După terminarea studiilor, a primit o bursă din partea Parlamentului Germaniei pentru a face parte din programul internațional de stagii al Bundestag-ului. După stagiu, a fost numit consilier al președintelui Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului Germaniei, Gunther Krichbaum, funcție pe care a deținut-o timp de trei ani. În 2009 s-a mutat la Bruxelles, unde a lucrat în Parlamentul European până în 2011 – când devine consilier politic pentru probleme economice și sociale al Partidului Popular European (PPE), iar în ianuarie 2014 consilier politic principal al PPE. Începând din luna ianuarie 2015, deține și funcția de purtător de cuvânt al Partidului Popular European.

La plecare din partidul lui Băsescu, fosta sa colegă, Elena Udrea, i-a transmis lui Mureșan următorul mesaj: „Nu ţi-e rușine să faci pe moralistul când banii tăi din campanie au fost de la Pinalti din Microsoft?! Te duci și faci pe #rezist în piaţă, când tu știi că ai fost pus pe listă de Elena Băsescu și susţinut de Elena Udrea… ‘Principiile mele nu-mi permit să încasez 20.000 de euro pe lună de la Parlamentul European, pentru că uite cum am ajuns parlamentar! Nu aș merita niciodată. Dar pentru că aceste personaje corupte și blamate m-au susţinut, eu îmi dau demisia!’. Ia dă-ţi demisia din Parlamentul European!”, îi spunea Elena Udrea.

Pe vremea când era coleg de partid cu Udrea și Băsescu, Siegfried Mureșan a lansat mai multe atacuri dure la adresa liberalilor hunedoreni, pe care i-a acuzat de corupție și incompetență. Pentru cei care au uitat, să reamintim cum Siegfried Mureșan chema DNA-ul și OLAF-ul să-i ancheteze pe hoții și nepricepuții de liberali din fruntea Consiliului Județean Hunedoara.

Declarația citată mai sus, în care Mureșan chema OLAF-ul pe capul colegilor liberali, a fost făcută în august, 2016. O lună mai târziu, Siegfried Vasile Mureșan își unea destinul cu domnișoara Cătălina Manea – care, întâmplător, este responsabil relații internaționale în cadrul Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF).

Va fi foarte interesant să îi vedem pe vechii și noii liberali hunedoreni în campanie electorală, braț la braț prin piețe și cocoțați împreună pe afișe electorale. Imaginați-vă această fotografie: Siefried Mureșan și Eleonora Carmen Hărău, doi hunedoreni de succes, doi veritabili urmași ai lui Brătianu. Doar au răzbit „prin ei înșiși”, nu-i așa?

Natalia Elena Intotero (PSD)

S-a născut în data de 14 ianuarie 1976, la Brad. În 2002 a absolvit Colegiul de Institutori de limba engleză din cadrul Universității de Vest Timișoara, apoi, în 2006, Facultatea de Limba și literatura română – limba și literatura engleză, iar în 2007 Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene la Universitatea „Spiru Haret” din București. A profesat ca institutor și mai apoi profesor la mai multe școli din municipiul Brad.

A fost aleasă consilier local la Brad și mai apoi consilier județean (iunie 2004 – martie 2009). În martie 2009 a devenit secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, ocupându-se de relații inter-instituționale. A ocupat acest post până în octombrie 2009. În perioada mai – decembrie 2012 a fost secretar de stat ân cadrul Departamentului pentru românii de pretutindeni. Este parlamentar PSD din decembrie 2012. A primit portofoliul de ministru al Românilor de pretudindeni în Guvernul Dăncilă acum mai bine de un an.

Pare a fi cel mai important (singurul?) produs de export al PSD Hunedoara în epoca Laurențiu Nistor. Oriunde apare o oportunitate de promovare în cadrul partidului la nivel național, negocierea se poartă în jurul Nataliei Intotero.

Zilele trecute, Intotero a declarat că este pregătită să renunțe la fotoliul de ministru dacă „partidul îi cere să plece la Bruxelles”. Ce ți-e și cu partidul ăsta, domnule… O fi greșit doamna ministru cu ceva de o pedepsește așa aspru și „îi cere” să lase piciorul de plai și gura de rai, să dea frumusețe de București pe mizeriile de Bruxelles și Strasbourg.

Dacă va pleca eurodeputat, Natalia Intotero lasă în urmă un mandat relativ șters, fără nicio pată de culoare sau vreo realizare notabilă, în nota generală a prestației Guvernului Dăncilă. A avut șansa de a fi ministru al Românilor de pretutindeni în anul Centenarului, dar s-a limitat la vizite externe de curtoazie și la declarații politicoase: „Hai să ne avem ca frații, să fie bine ca să nu fie rău…” Acum, să nu exagerăm: Natalia Intotero nu a condus Ministerul de Finanțe, Industria, Agricultura sau, Doamne-ferește, Justiția… Putea face mai mult pentru românii de pretutindeni? Poate că da, poate că nu! Cert este că nu ne-a surprins cu nicio acțiune notabilă sau măcar cu vreun discurs care să rămână în antologia Centenarului.

Pentru politichia hunedoreană mai interesant este cine va merge deputat în eventualitatea plecării Nataliei Intotero. Cumva Radu Barb, următorul pe lista PSD pentru Camera Deputaților? Ar însemna că Laurențiu Nistor recunoaște că a greșit cu nominalizarea lui Petru Mărginean la alegerile anticipate de la Deva (când i-a refuzat lui Barb ocazia de a candida) și că l-a iertat pe acesta din urmă pentru declarațiile belicoase ce au urmat? Va fi interesant!

Pe același subiect:

Începe scandalul în PSD Hunedoara?

Iuliu Winkler (UDMR)

Iuliu Winkler s-a născut la Hunedoara în data de 14 martie 1964. A urmat cursurile Facultății de Electrotehnică din cadrul Institutului Politehnic Traian Vuia din Timișoara (1983-1988), obținând diploma de inginer în electronică și telecomunicații. Ulterior, a urmat și cursurile Facultății de Științe din cadrul Universității Petroșani (1998-2001), obținând diploma de licentiat în finanțe și asigurări.

A fost consilier județean, apoi subprefect al județului. Din 2000 și până în 2004 a fost deputat de Hunedoara, apoi ministru delegat pentru Comerț, ministru al Comunicațiilor, în cele două guverne conduse de Călin Popescu Tăriceanu, precum și secretar de stat. Din 2007 este europarlamentar, iar din 2001 este președintele Organizației Județene a UDMR Hunedoara.

La începutul lunii martie, anul curent, UDMR l-a nominalizat pe Winkler pe poziția întâi pe lista Uniunii pentru Parlamentul European, așa că este doar o chestiune de timp până la realegerea sa între membrii Legislativului European. Cunoscute fiind discursul și preocuparea liderilor UDMR aproape exclusiv pentru comunitatea maghiară, victoria lui Winkler este o veste bună pentru toată lumea. Pentru hunedorenii etnici maghiari este, desigur, o mare realizare să aibă un reprezentant la Bruxelles – în persoana președintelui organizației județene. Pe de altă parte, Winkler este un politician ponderat și echilibrat, așa că nominalizarea lui este cel puțin o garanție a dialogului civilizat. Nu e mult, dar nici puțin.

Ei sunt cei trei hunedoreni cu șanse să ajungă în Parlamentul European. În legislatura 2019 și 2024, Parlamentul European va avea 705 locuri. România va avea 33 de mandate.

7 răspunsuri

 1. dexterhomeboy@yahoo.com' CetateanCinstit spune:

  De ce se mai pomeneste de coana Harau? Chiar ar fi interesant sa ii vedem pe SigFritz si Harau la brat inainte de alegeri sau macar in acelasi afis. Nu de alta, dar vor fi mai mult de o tinta pe afis, in cadrul concursului de aruncat oua in afisele electorale. Aruncam cu oua stricate, ca cele bune le donam. SI-asa mai mult de oua stricate nu merita nici Sigfritzu’ si nici Ingamfata de Harau! Sper sa nu ii mai vad pe scena politica sau spatiul public pentru urmatorii 30 ani!!

 2. Pingback: Începe scandalul în PSD Hunedoara? - Hunedoara Libera

 3. Intrebare@Winkler.hd' Hunedoara deocamdata.... spune:

  O intrebare de dragul dialogului si al echilibrului: Cum se pozitioneaza “ponderatul si echilibratul” candidat UDMR in raport cu manifestarile iredentiste de la Targu Mures si mai ales cu sustinerea manifestata de la Budapesta, de catre Viktor Orban ?
  Fara un raspuns cinstit si convingator, totul ramene cum a fost si chiar mai rau…..

  • comentariu@raspuns.hu' Honni soit qui mal y pense ! spune:

   Ei, ne-am lamurit cum este cu echilibratul si ponderatul udmr-ist ?
   Cand il intrebi de ce este iredentist se preface ca nu intelege romaneste….
   Pare ca iredentismul este o boala rusinoasa…. Trist, tare trist sa vezi oameni inteligenti si rafinati iremediabil contaminati….

 4. LA Hunedoara ar trebui sa candideze Petru Groza.

 5. Câtă vreme nimeni nu-i întreabă pe acești 3candidati CE AU FĂCUT, cu CE REZULTATE pentru Romania, (că sa nu mai vorbim de județul lor), ei vor profita cu tupeu de naivitatea sau indolenta electoratului votant de a se imforma?!

 6. ipetr@ipetr.ro' Ioan Petre spune:

  Apropos de oportunisti din PNL: “domnisoara Catalina Manea”, sotia lui Siegfried, s-a transferat “spontan” la Luxemburg, la BEI, poate in asteptarea unui post langa viitorul Procuror UE?! (Codruta? …ca doar nu degeaba face sotul atata lobby, s-or fi gandind. Acum, eu sper Codruta sa nu ne dezamageasca si sa inceapa sa puna botu la sugestiile si petentele PNL-istilor… Mai ales ca “domnisoara Catalina” este domnisoara experta cel mult in PR si nicidecum “expert antifrauda”, cum o prezinta sotul, pozitie pt care nu are nici pregatire, nici experienta.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus