O informația care te face să te întrebi: oare pensionarii nu au dreptul la mai mulți bani, din moment ce refuză să stea acasă după atâția ani de muncă? Se pare că nu. Cam aceasta ar fi rezultatul unui proiect de act normativ intrat recent în dezbaterea Senatului.

O inițiativă care propune introducerea unor limite la cumularea veniturilor dobândite din pensie și câștigurile salariale. Astfel, dacă proiectul va ajunge să fie pus în aplicare, după ce va trece de Senat, de Camera Deputaților și va primi și semnătura președintelui țării, suma realizată din pensie și din salariul încasate de la instituții ale statului va fi, cu siguranță, mai mică.

Pentru a elimina orice eroare de interpretare, iată ce scriu autorii acestei inițiative legislative, care susțin că măsura sugerată de ei se impune pentru a asigura un nivel sustenabil al cheltuielor cu salariile și pensiile în sectorul public, dar și pentru a oferi mai multe șanse tinerilor.

Ce spune proiectul de act normativ

Beneficiarii “dreptului la pensie pentru limită de vârstă aparținând atât sistemului de pensii cât și sistemelor neintegrate sistemului public pot cumula cuantumul pensiei nete cu câștigul salarial sau după caz, cu veniturile asimilate acestuia, din exercitarea unei activități pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităților sau instituțiilor publice centrale sau locale, indiferent de modul de finanțare și/sau subordonare, precum și în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale și societăților la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială, după cum urmează:

– până la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, utilizat pentru anul în curs și aprobat prin Hotărâre de Guvern, dacă cuantumul pensiei nete a beneficiarului dreptului la pensie depășește nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, utilizat pentru anul în curs și aprobat prin Hotărâre de Guvern;

– în cuantumul pensiei nete aflate în plată dacă cuantumul pensiei nete a beneficiarului dreptului la pensie nu depășește nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, utilizat pentru anul în curs și aprobat prin Hotărâre de Guvern”.

sursa: dcbusiness.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus