Vine Iepuraşul, să-i pregătim culcuşul

În 20 aprilie, credincioşii ortodocşi şi catolici vor lua parte la cea mai importantă sărbătoare creştină, Învierea Domnului. Acum este perioada Postului Mare, început în 3 martie, moment potrivit atât pentru primenirea spirituală, cât şi pentru curăţirea temeinică a casei. Dacă pregătirea spirituală pentru Paşte ţine de alegerea personală, curăţirea casei nu poate fi ocolită de nimeni, mai ales că Iepuraşul, aşteptat cu nerăbdare de toţi copiii cuminţi, are nevoie de un “cuib” curat pentru a lăsa cadourile.

Iarna şi-a luat cojocul şi a plecat, primăvara i-a luat locul, aşa că ferestrele trebuie deschise larg pentru ca aerul curat, plin de miresmele florilor abia îmbobocite, să umple casele şi plămânii tuturor. Nu mai rămâne decât să înceapă operaţiunea de eliminare a prafului, petelor şi mirosurilor neplăcute.

Curăţenie cum făcea bunica

În prezent, oferta de produse de curăţenie este una variată, specializată pentru fiecare locşor ce trebuie curăţat. Pe lângă acestea, există câteva soluţii sau poţiuni folosite din bătrâni, foarte eficiente şi mult mai prietenoase cu mediul, asta pentru alinierea la trendul bio-eco.

Oţetul are mai multe întrebuinţări, toate cu rezultate foarte bune. După ce covoarele au fost curăţate, acestea se freacă cu o perie înmuiată într-o soluţie de apă amestecată cu puţin oţet. Geamurile, oglinzile, faianţa şi gresia devin strălucitoare dacă sunt limpezite cu un amestec de apă călduţă şi oţet, în proporţie de 4:1. Mucegaiul şi petele de calcar pot fi, de asemenea, curăţate cu o cârpă îmbibată într-un amestec egal de apă caldă şi oţet. Oţetul nu trebuie să intre în contact cu mobila sau parchetul, deoarece dizolvă lacul şi ceara de pe suprafaţa acestora. Pentru a scăpa de furnici, se pulverizează oţet ]n locurile pe unde apar, fapt ce la va face să se simtă nepoftite.

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit la îndepărtarea petelor de cafea sau ceai de pe căni, precum şi a celor de mucegai. Pentru eliminarea mirosurilor neplăcute de tutun sau de animale de companie, se aşează în încăpere un recipient cu bicarbonat de sodiu.

Zeama de lămâie, amestecată în părţi egale cu apă, se poate utiliza la curăţatul parchetului laminat, blatului de bucătărie şi recipientelor de plastic. Dacă se adaugă la spălatul rufelor, zeama de lămâie are efect de înălbitor, iar detergentul de vase în care se pune puţină zeamă de lămâie îşi sporeşte eficienţa.

curatenie 2

Cenuşa sau amoniacul sunt excelente pentru lustruirea argintăriei, iar câteva bucăţi de cărbune aşezate într-un recipient în frigider vor elimina toate mirosurile neplăcute din acesta.

Odorizante de tip bio

În dulapuri, bunicile aşezau pe rafturi, în săculeţi de pânză, cuişoare, bucheţele de lavandă, foi de dafin, bucăţi de scorţişoară sau frunze de tutun. Toate acestea, pe lângă mirosul plăcut, au rolul de a ţine departe de haine moliile şi alte insecte.

lavanda 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus