Ca să construiești ceva în municipiul Hunedoara nu ai nevoie de autorizație, ci de tupeu. Aceasta este concluzia care se desprinde dintr-o dezbatere care a încins astăzi spiritele în Consiliul Local. Totul a pornit de la scoaterea la licitație a unui teren pe care deja se construiește un imobil, fără autorizații și fără drept de proprietate

2,8 lei/mp, super ofertă pentru cei care încalcă legea!

Conducerea Primăriei Hunedoara a propus consilierilor un proiect de hotărâre care viza scoaterea la vânzare prin licitație publică a unui teren situat pe strada Serei cu o suprafață de 450 mp la prețul de 2,8 lei/mp. Prețul extrem de scăzut a atras atenția aleșilor, care au contestat evaluarea prezentată în proiect. Practic, prețul de pornire a licitației ar fi fost 1.260 de lei pentru suprafața totală! Evaluarea terenului a fost efectuată, și de această dată, de SC Evaldor Cons SRL, aceeași societate care a evaluat luna trecută alte terenuri din zonă la prețuri care au stârnit nemulțumirea consilierilor locali.

„Cineva își bate joc de noi! Văd că este o evaluare făcută, dar 60 de eurocenți pe metru pătrat mi se pare un preț foarte mic, nereal. Voi sesiza ANEVAR-ul, pentru că aceste evaluări nu sunt în regulă”, a declarat în cadrul ședinței Maria Mornea, consilier local PC, care a propus ca preț de pornire pentru licitație de 17,77 lei/mp.

Pe terenul statului deja se construiește

Cu cât dezbaterile s-au încins, cu atât au ieșit la iveală și alte lucruri care par cel puțin ciudate. În fapt, pe terenul care trebuia scos astăzi la licitație deja se construiește. Dezvăluirea a fost făcută de consilierul local PDL Ladislau Farcaș, și a fost confirmată cu jumătate de gură de angajații Primăriei. „Există o fundație acolo, dar gândiți-vă că omul a solicitat terenul din anul 2012”, a spus Ladislau Farcaș.

Ceilalți aleși „au luat foc” imediat. „Se construiește deja pe terenul statului, fără autorizație?! Cum este posibil așa ceva?”, a întrebat retoric medicul Mircea Artean, consilier liberal. „Dacă așa stau lucrurile, mâine mă apuc de construit o casă în fața Primăriei”, a declarat consilierul PNL. Mircea Artean a fost susținut și de alți colegi consilieri, care au cerut imediat intrarea în legalitate. „Dumneavoastră (executivul Primăriei, n. red) ne tratați foarte urât, aveți impresia că suntem aici degeaba? Nu mai veniți la noi cu asemenea propuneri!”, a spus Jane Magaon, consilier local PNL.

„Ce se întâmplă cu oamenii corecți, care umblă zile și săptămâni pentru autorizații de construcție în oraș? Ei pot face asta, iar alții construiesc în voie, culmea, pe terenul statului”, a completat Aranka Takacs, consilier local UDMR.

Cartierul „stat în stat”. Fiecare construiește ce vrea, unde vrea, când vrea

Dezbaterea s-a transformat imediat într-un scandal general din care nimeni nu a mai înțeles nimic. Problema de fond este aceea că, în zona cunoscută pentru construcțiile neautorizate (strada Rotarilor, n. red.), toată lumea a construit în voie fără ca cineva din Primărie să deranjeze măcar cu o întrebare. Această atitudine s-a perpetuat de la o administrație la alta, iar astăzi în zonă s-a ridicat un adevărat cartier de palate, majoritatea pe terenuri ale statului, fără autorizație de construcție și alte documente.

„Dar omul care ne-a solicitat terenul vrea să intre în legalitate”, a mai spus Ladislau Farcaș. „După ce a început construcția casei!”, i-au replicat ceilalți colegi.

Nu se poate face nimic

Reprezentanta Primăriei, Corina Oprișiu, le-a spus consilierilor că există o singură soluție pentru intrarea în legalitate: demolarea clădirilor existente. „Problema din apropierea Hășdatului este de fapt un cerc vicios. Sunt peste 50 de imobile construite fără autorizație pe proprietatea statului român”, a spus Oprișiu.

Consilierii le-au reproșat celor din Primărie că nu au făcut nimic pentru a opri aceste construcții. „Avem un Serviciu de Urbanism, trebuie să existe niște sesizări, termene, s-a făcut ceva în acest sens, să-i determinăm pe oameni să intre în legalitate?”, a întrebat fără a primi răspuns Jane Magaon.

Propunerea Primăriei de vânzare a terenului de la care a pornit întreaga dezbatere a picat la vot. Consilierii locali au cerut respectarea legilor în vigoare atunci când se redactează hotărârile de consiliu local, precum și atașarea unor fotografii care să ilustreze exact starea în care se află terenurile pe care administrația intenționează să le vândă.

3 răspunsuri

  1. sysyad@yahoo.com' doar eu spune:

    Oare ??? chiar avem servicii????? or fi si alea model europene…..nu conteaza cine-i la putere, cine-i primar….acolo e stat in stat….problema, e ca toti inchidem ochii, de la mic la mare, aruncam cu noroi in cin’se poate…..si apoi asteptam….ce? nici noi nu stim!!!! dar asteptam de la un mandat la altul (4 ani….apoi alti 4 ani)….. de la un deceniu la altul…..ca mai apoi sa nu mai avem ce astepta….NE VOR DA EI….sa nu putem duce!!!!!!!!!!

  2. Dar cat au platit si cui ciorile de pe Serei sa se scoata la licitatie cu 2.8 lei?

  3. mihajuncu@yahoo.com' Mihaela Juncu spune:

    Eu imi doresc să își faca autorizație, toti cei care nu au autorizații de pe str.Serei și Rotarilor,sa plătească și ei impozite ca si noi, ca doar nu suntem noi mai prosti.Și să vedem cine își mai permite sa-și faca palate…..iar cei care deja au palatele si nu își permit sa plătească autorizațiile si impozitele sa fie DEMOLATI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus