Duminică, 5 noiembrie, locuitorii municipiului Deva sunt chemați la urne să-și aleagă primarul. E un mandat mai scurt – de 2 ani și 8 luni. Deva este singurul oraș din țară unde au loc astfel de alegeri și aceasta pentru că fostul primar, ales în iunie 2016, a ajuns la închisoare, fiind condamnat la 6 ani cu executare prin contopirea a două pedepse, una pentru abuz în serviciu și una pentru conducerea unui autoturism pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice. Nouă persoane își dispută postul. Fiind un singur tur, cel care va avea cele mai multe voturi va deveni primar. Poate de aceea spiritele s-au încins peste măsură, mai ales pe internet. În viața reală, am întâlnit destul de multe persoane, locuitori ai Devei, care habar nu aveau că în urbea lor au loc duminică alegeri. Sincer, chiar m-am mirat! Judecând după postările de pe rețelele de socializare, ai impresia că e sfârșitul lumii. Simți că ți se sparge ecranul telefonului sau al computerului/laptopului citind cu câtă înverșunare își apără unii favoritul. Mi-e și teamă pentru sănătatea susținătorilor! Nu mi-aș dori să-mi fie în preajmă când se vor afla rezultatele! Când ieși pe stradă înțelegi că nu e sfârșitul lumii. Chiar există viață și în afara disputelor infantile din mediul online sau de la televizor. Da, în viața reală mulți oameni spun că vor merge la vot. Da, în viața reală sunt câteva mii de deveni  care trăiesc departe de locurile natale și nu vor putea vota duminică. Important e însă ca aceia care locuiesc permanent în Deva să meargă la vot. Da, în viața reală mulți oameni spun că sunt scârbiți și n-o vor face. Nu-mi permit să dau sfaturi, dar consider că nici stând acasă nu rezolvi nimic. Ba, din contră! În locul celor care stau acasă vor decide cei care merg. E corect?! Spun că nu! Primarul e oglinda unei localități. E întâiul om al orașului ca funcție. El semnează toate hârtiile prin care banii dumneavoastră primesc o destinație. E decizia dumneavoastră pe cine desemnați să vă administreze casa, pentru că orașul e casa dumneavoastră mai mare! Deci, dacă vă pasă, mergeți la vot!

2 răspunsuri

 1. accredit_ro@yahoo.com' Lovit de patina ta spune:

  Buna Monalise ! Exista viata dincolo de luptele politice sau de pe bloguri ? Desigur desi in lipsa unor perspective cat de cat clare, seamana tot mai mult a semi-viata, daca accepti nuanta…S-o luam sistematic:
  Candidatul PSD poarta stigmatul partidului care s-a compromis deja printr-o guvernare care i-a exasperat pana si pe proprii votanti;
  Candidatul PNL mizeaza pe asta dar nu este realist sa spere a conduce primaria cu un Consiliu ostil si fara sustinere guvernamentala/bugetara;
  Candidatul USR incearca sa repete bluf-ul de la Bucuresti und, dupa ce au obtinut numeroase locuri de consilieri, USR-istii au dezertat pentru a candida care pe unde i s-a parut mai avantajos la parlamentarele din 2016;
  Independentii, pesupunand ca sunt realmente independenti, au aceasi problema insolubila: cum sa conduci Deva cu un Consiliu dominat de PSD ?
  La ora asta voturile se numara…. Doamne ajuta !

 2. accredit_ro@yahoo.com' lovit de patina ta spune:

  Felicitari Domnului Oancea ! Dar cu nici 15 % din electorat va fi foarte complicat….
  Ca primar ales ar trebui sa va asumati in fata alegatorilor un proiect de dezvoltare cat se poate de clar, etapizat, cu termene si criterii de evaluare bine precizate. Altfel sous, sa va asumati un contract. Dupa care va trebui sa conduceti o capitala de judet pentru aplicarea lui avand impotriva Dvs ostilitatea PSD si ALDE care au majoritatea in Consiliul Primariei si fara vreun sprijin eficace de la oportunisti din USR sau PMP….
  O resursa care nu ar trebui neglijata o reprezinta si cei peste 60 % dintre cetatenii cu drept de vot care duminica au ramas in expectativa.
  In final, un sfat prietenesc Domnului primar ales:
  Este nevoie de mai mult decat de administratie… Este nevoie de management cu obiective asumate !
  Doamne ajuta !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus