A mai căzut un mit: „Excelența sa”, Dan Radu Rușanu, reținut de DNA pentru constituire de grup infracțional, favorizarea infractorului și complicitate la abuz în serviciu

Numele lui Dan Radu Rușanu este strâns legat de evoluția politicii din județul Hunedoara de după anul 2000. Considerat în ultimii 14 ani drept omul din umbra Organizației Județene a PNL Hunedoara, Dan Radu Rușanu a controlat județul ca pe o adevărată moșie, dar și ca un maestru al  negocierilor politice. Personaj extrem de potent financiar, cu o influență decisivă în PNL, Dan Radu Rușanu și-a demonstrat de-a lungul timpului calitățile de negociator prin lovituri de mare maestru.

Dan Radu Rușanu a fost ales deputat în Circumscripția Electorală nr. 22 în anul 2000. În acest mandat, Rușanu a ocupat funcția de președinte al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare. Influența sa asupra organizației județene a PNL Hunedoara s-a făcut resimțită imediat. În 2000, Mircia Muntean, primar al Devei din 1996, a devenit președinte al filialei având în spate susținerea puternică a lui Dan Radu Rușanu, care și-a dorit la conducerea organizației un om tânăr, cu puțină experiență politică. Mandatul de deputat al lui Dan Radu Rușanu s-a suprapus cu al doilea mandat de primar al lui Mircia Muntean. Între 2000 și 2004, municipiul Deva i-a avut ca viceprimari pe Mircea Moloț și pe Nelu Ardelean.

Rușanu către Berbeceanu: „Ai două minute să părăsești biroul primarului sau în două zile ieși din Poliție!”

În 30 octombrie 2003, polițiștii și procurorii DIICOT au descins la sediul Primăriei Municipiului Deva. Dosarul aflat în cercetare îl viza direct pe primarul Devei, liberalul Mircia Muntean, acuzat că ar fi fost artizanul mai multor schimburi de terenuri ilegale la sfârșitul anilor 1990. Cercetările și perchezițiile au fost efectuate de Traian Berbeceanu, cel care avea să devină șeful unei structuri de elită: Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia. „Acest dosar a fost instrumentat de mine sub coordonarea procurorilor DIICOT – structura centrală. Încă din acea perioadă am avut mult de suferit, am fost ameninţat chiar în timpul perchiziţiei desfăşurate la biroul lui Muntean din sediul Primăriei Deva, în prezenţa procurorilor DIICOT”, declara la acea vreme Traian Berbeceanu. Cel care îl amenința pe Traian Berbeceanu la acea vreme era nimeni altul decât deputatul Dan Radu Rușanu. „Ai două minute să părăsești biroul primarului sau în două zile ieși din Poliție”, i-a spus Rușanu telefonic ofițerului BCCO care a instrumentat dosarul. Potrivit unor surse judiciare, în timpul perchezițiilor, viceprimarul Mircea Moloț le-a declarat anchetatorilor: “eu nu am nicio implicare, eu sunt doar un dascăl de matematică!” Liberalii au făcut în 2004 zid comun în jurul lui Muntean și au organizat la Deva un miting de susținere a primarului Devei. În luna ianuarie 2004, Mircia Muntean a fost trimis în judecată în acest dosar, iar sentința definitivă a fost pronunțată după 9 ani: 4 ani de închisoare cu suspendare.

CITEȘTE ȘI: TRAIAN BERBECEANU – DECLARAȚII DE ULTIMĂ ORĂ

Situația cumplită prin care am trecut eu a fost văzută de foarte mulți colegi de-ai noștri tineri, veniți de pe băncile Academiei, de pe băncile școlilor de agenți de poliție, colegi tineri fără experiență, care sunt bulversați: nu au înțeles nimic din ceea ce s-a întâmplat. Această situație a fost menită să descurajeze pe foarte mulți dintre polițiștii operativi, care sunt în linia întâi, în stradă, și dau piept cu infractori deosebit de periculoși. Este datoria noastră, a celor cu experiență, să le călăuzim pașii în cariera de polițiști și să spunem ce avem de spus.

Rușanu controla Parchetul General?

Cu toate acestea, atât Mircia Muntean, cât și Dan Radu Rușanu, au mai câștigat în 2004 câte un mandat de primar, respectiv deputat. În acest an însă, la „masa bogaților” a ajuns și liberalul Mircea Moloț, ales de consilierii județeni în funcția de președinte al CJ Hunedoara. De această dată, Rușanu a fost ales deputat în județul Hunedoara din partea Alianței Dreptate și Adevăr PNL-PD. În septembrie 2005, Rușanu a devenit membru al Comisiei de buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților. Acest mandat a fost marcat de o întâmplare mai puțin obișnuită. Dan Radu Rușanu a fost surprins dând indicații în scris procurorului general de la acea vreme, Ilie Botoș. „Dl. Botoș să spună că nu e adevărat” scrisese pe dosul unui document „scăpat” în obiectivul indiscret al unui fotoreporter din județul Hunedoara, în timpul unei conferințe de presă. La acea vreme s-a vorbit despre controlul pe care îl exercita Dan Radu Rușanu asupra Parchetului General.

Tot în acest mandat, presa locală și națională au dezvăluit în repetate rânduri rețelele de influență coordonate de „Unchiu’”, așa cum a fost alintat Rușanu în anii de glorie. De cele mai multe ori acestea au primit ca titulatură de alint „Caracatița lui Rușanu”. Anchetele au vizat averile și afacerile fabuloase derulate de apropiații lui Dan Radu Rușanu. În 2006, averea lui Dan Radu Rușanu era estimată la peste 60 de milioane de euro.

În anul 2008, Dan Radu Rușanu a candidat și a devenit senator în Colegiul Deva-Hunedoara-Țara Hațegului, după un exercițiu electoral care i-a dat emoții. În 2008, au avut loc primele alegeri uninominale și nu pe liste ca în anii precedenți, așa că parlamentarii au fost desemnați în urma unor formule matematice complexe, de care „Unchiu” nu a fost străin. Scorul final a fost mult discutat, având în vedere că Rușanu s-a aflat la un pas de a rămâne în afara Parlamentului în favoarea lui Mihai Leu. Mai puțin norocoasă, Mariana Câmpeanu a rămas pe dinafară în 2008. În 2010 însă, Dan Radu Rușanu a avut grijă și de aceasta și i-a făcut cadou un fotoliu de deputat în Colegiul său. Tot în 2008, Mircea Moloț și-a demonstrat forța prin realegerea sa în funcția de președinte al Consiliului Județean (tot prin vot uninominal) cu o salbă de 80.000 de voturi. La rândul său, Mircia Muntean a câștigat primăria Deva din primul tur, însă cu ceva emoții.

2010: Anul în care Rușanu și-a înlocuit „locotenentul”

În anul 2009, relațiile dintre Mircia Muntean și Mircea Moloț s-au tensionat, însă de aceste tensiuni, Dan Radu Rușanu nu a fost niciodată străin. Tensiunile s-au transformat într-un război în toată regula. În 2010, Mircia Muntean a făcut public dosarul de informator al fostei Securități, al lui Mircea Moloț. În replică, Muntean a fost „executat” politic cu o nouă lovitură „marca” Dan Radu Rușanu. Acesta, prin influența din BPN al PNL, a girat alegerile prin care Mircea Moloț a devenit președinte al Filialei Teritoriale a PNL Hunedoara.

CITEȘTE ȘI: Mircea Moloț: „Voi semna materialul informativ cu numele conspirativ de Panțuru Viorel”

„Informațiile pe care le voi da, voi căuta să fie cât mai obiective indiferent de persoane și gradul de prietenie existentă între mine și persoana despre care voi da informațiile solicitate.”

În octombrie 2010, Mircea Moloț i-a întors favorul protectorului de la București, acceptând candidatura Marianei Câmpeanu la funcția de deputat rămasă vacantă în urma decesului deputatului Ioan Timiș. Cu toată opoziția din organizație, Moloț a riscat și a câștigat încrederea oamenilor din conducerea centrală a partidului. Tot în 2010, Dan Radu Rușanu a devenit membru în Comisia pentru privatizare și administrarea activelor statului, ocupând în același timp și funcția de membru al Comisiei de buget, finanțe și bănci din Senat.

În anul 2011, Mircia Muntean a avut parte de lovitura finală: în luna mai a fost exclus din PNL. „În lipsa mea m-au executat. De fapt, m-a executat Dan Radu Rușanu. Din cauza vanităţii pe care o au Mircea Moloţ şi Dan Radu Ruşanu. Apoi a mai fost şi problema dosarului pe care Moloţ îl are ca fost informator al Securităţii. Dacă m-ar fi judecat în Delegaţia Permanentă n-ar fi avut nicio şansă, pentru că acolo majoritatea era de partea mea”, declara la acea vreme Mircia Muntean. Lovitură de maestru „marca” Dan Radu Rușanu.

În 2012, Dan Radu Rușanu a făcut schimb de colegii cu Mariana Câmpeanu, asigurându-și un mandat de deputat în Colegiul 3 Țara Hațegului-Călan-Ținutul Pădurenilor, din partea USL. A devenit în scurt timp președinte al Comisiei de buget, finanțe, bănci din Camera Deputaților. Prea puțin însă pentru „excelența sa”, care a făcut un pas important la sfârșitul anului 2013. După înființarea Autorității de Supraveghere Financiară, Dan Radu Rușanu a fost numit în funcția de președinte.

ASF – salarii SF și anchete ale procurorilor DNA

O serie de investigații jurnalistice au scos la iveală faptul că Dan Radu Rușanu, președintele ASF, a fost cel mai bine plătit angajat al acestei instituții. Potrivit evz.ro, acesta a obținut în ultimele două luni ale anului 2013 suma de 72.094 EUR. Dan Radu Rușanu, a declarat că salariile la ASF nu sunt chiar atât de mari cum s-a prezentat în presă. Rușanu susține că sumele prezentate în presă aveau adăugate și prime de vacanță și alte sporuri, de aceea sunt atât de umflate. ”Salariile sunt mult mai mici. De 50.000 și la mine și aproape 50.000 la domnul Dăianu”, a explicat Rușanu, citat de stiripesurse.ro. ”Trebuia să negociem cu sindicatele. Pentru anul 2014 am negociat și nu se vor mai acorda prime de vacanță și alte sporuri. Salariul este la nivelul BNR. Într-adevăr, în ultimele 2 luni au existat acele prime de vacanță”, a mai spus Rușanu.

Problema salariilor „nesimțite” de la ASF a fost însă eclipsată de un scandal de proporții. La sfârșitul lunii ianuarie 2014 omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mîrzac, au fost arestaţi preventiv. În aceeași zi, Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig s-a ales cu interdicţia de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 zile. Deciziile au fost luate de Tribunalul București în dosarul „Carpatica” – un dosar cu terminații tenebroase în ASF, instituția condusă de Dan Radu Rușanu. Scandalul este legat de nume grele, cum este cel al soției fostului ministru de finanțe, Daniel Chițoiu (finul lui Dan Radu Rușanu).

Potrivit stiripesurse.ro, Laura Chițoiu este urmărită penal pentru abuz contra intereselor publice, în calitate de director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, în dosarul “Carpatica”, în care omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai-decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări.

Rușanu părăsește scena însoțit de procurori

Dan Radu Rușanu este urmărit penal pentru constituire de grup infracțional organizat, complicitate la abuz în serviciu și favorizarea infractorului. Potrivit procurorilor DNA, „pentru perpetuarea situaţiei de favorizare a S.C. CARPATICA ASIG S.A. şi urmărind impunerea în cadrul consiliului ASF a anumitor  persoane, dar și întărirea propriei puteri decizionale, Dan Radu Rușanu a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu  intereselor sale personale şi de grup.”

În urma anchetei a rezultat că Dan Radu Rușanu a întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 93/2013,  privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pentru modificarea Legii nr. 136/1995, privind asigurările şi reasigurările în România şi a avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16.10.2013 şi publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013.

„Pentru atingerea intereselor personale, Ruşanu Radu Dan, în complicitate cu iniţiatorul de drept al proiectului de lege, s-a prevalat de angajamentele legislative şi instituţionale pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară şi le-a asumat cu Fondul Monetar Internaţional şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru introducerea unor modificări în proiectul de ordonanţă de urgenţă, care au constat în interpretarea subiectivă şi părtinitoare privind cerinţele legate de calificările profesionale minime pe care trebuiau să le aibă membrii Consiliului ASF. Astfel, cunoscând faptul că Tudor Daniel George, la acea dată vicepreședintele sectorului de supraveghere a asigurărilor,  nu îşi echivalase studiile efectuate în afara ţării, a impus şi a obţinut modificarea legislaţiei, în sensul introducerii, ca şi condiţie, pentru a ocupa funcţia de membru al Consiliului ASF, experienţa profesională în domeniul financiar a instituţiilor de credit şi/sau a instituţiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor”, se arată în comunicatul DNA.

Dan Radu Rușanu a fost reținut și este prezentat judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

În loc de epilog…, va urma!

CITEȘTE ȘI: Sistemul medical, o vacă bună de muls pentru famiglia deputatului PNL de Hunedoara, Carmen Hărău

Interesele economice din jurul Spitalului Municipal din Hunedoara ascund o afacere ticluită cu multă grijă de angajații firmelor patronate de familia deputatului liberal de Hunedoara.

32 răspunsuri

 1. Asta dupa cum l-ai descris era Regina mafiei ,avea putere mai mare peste toti din judetul Hunedoara .A venit vremea sa vada si el cum e la puscarie .

 2. SA VINA DNA SA CURETE TOT JUDETUL , SA SPARGA CUIBUL SALAMANDRELOR ..SINTEM CEL MAI CORUPT JUDET , CU TOATE PUNCTELE CHEIE DIN MEDIA CUMPARATE SI STAPINITE DE POLITIC,, AICI LA NOI NU SE INTIMPLA NIMIC , RAU . NU NI SE ARATA NIMIC RAU TOTUL E OK EI FURA SI RESTUL … AVEM LINISTE …PE CIND O SA L VEDEM SI PE MOLOT CU .. BRATARI ??/

 3. Pe surse: -in 35 de zile Mircia Muntean revine in PNL.!

 4. arcadieioan@yahoo.com' arcadie-ioan spune:

  ma bucur sa vad ca se mai misca ceva , dar din pacate in scurt timp constatam ca este doar fum in ochii celor ce-i aleg …………la naiba cu ei

 5. Pingback: Care este legătura dintre inculpatul Rușanu și Comisarul Berbeceanu. Cum a început constituirea grupului infracțional organizat – Stiri pe surse - Cele mai noi stiri

 6. romania.roma@gmail.com' gheorghe ion spune:

  Nu li rusine liberalilor, pe noi ne tin cu unghia in gat, motivand ca e criza, si ei au salarii de zeci de mii de euro … ar trebui trasi pe roata ca HOREA …, bineinteles ca jumatate din salar se intorcea la sefii din partid sub forma de donatie!

 7. Pingback: Ce legătură ar exista între Rușanu și comisarul Berbeceanu | Gandul

 8. Pingback: Ce legătură ar exista între Rușanu și comisarul Berbeceanu | cancan

 9. Un infracor notoriu ! la bulau cu el !

 10. Pingback: Ce legătură ar exista între Rușanu și comisarul Berbeceanu | Ziare

 11. Pingback: Dan Radu Rușanu către Traian Berbeceanu: „Ai două minute să părăsești biroul primarului sau, în două zile, ieși din Poliție!” | Opinia Publica

 12. ‘Tu-va muma-n cur de hoti ordinari! v-ati aliniat ca hienele la ciolan si nu va mai satura Dumnezeu !

 13. Ce va mai place saorma!

 14. costas_patrik@yahoo.com' Costas Patrik spune:

  Oameni integri, precum Comisarul Traian Berbeceanu, trebuiesc pusi in functii, pentru starpirea mafiei !
  ” Ai doua minute sa parasesti biroul primarului sau in doua zile iesi din Politie “, suna a, amenintare tip mafia ! De ce organele abilitate nu s-au sesizat !!!
  Nimeni nu-i mai presus de lege !

  • Nu s-au sesizat pentru ca pe vremea aia DNA-ul nu prea functiona. Sau nu functiona deloc. Chiar si acum sunt doar un grup restrans de procurori DNA curajosi si competenti care se ocupa de cazurile notorii in masura in care au timp.
   In provincie, cu mici exceptii, sunt si ei pe mana cu mafiile locale.
   Exceptiile sunt DNA Arges – vezi cazul permiselor dus pana la capat, inclusiv cu confiscarea averii nejustificate – si poate DNA Prahova – vezi anchetele recente cu mafiotii care si-au pus consilier si in echipa lui Ponta.
   In rest, nimic. La Constanta nu au avut curaj sa-l aduca la audieri pe seful CJ, au trebuit sa vina cei de la Bucuresti.

 15. Va rog sa-mi dati voie sa spun un singur lucru : PLEACA AI NOSTRII, VIN AI NOSTRII, NOI RAMANEM TOT CA PROSTII. Chiar credeti ca o sa se intample ceva? O ancheta, cateva saptamani la mititica apoi iar pe cai.

 16. Pingback: Dan Radu Rușanu către Traian Berbeceanu: „Ai două minute să părăsești biroul primarului sau, în două zile, ieși din Poliție!” | Ziarul de Vâlcea

 17. Toata stima autorului acestui articol!
  Populatia acestui judet este scarbita de acesti ticalosi, candva au defilat printre noi, nu-i uitati, hunedoreni nu-i uitati…

 18. bun articol

 19. Pingback: Dan Radu Rușanu, din nou în cătușe! Șeful ASF va sta în arest cel puțin 30 de zile!

 20. “Constituire de grup infracțional, favorizarea infractorului și complicitate la abuz în serviciu” citesc si nu pot sa cred cat de mizerabil este acest Rusanu.”Baiat” smecher din cartierul Rahova, s-a orientat rapid dupa Revolutie iar in 2014 are o avere de aprox. 80 milioane euro. “Perla” proprietatilor este hotelul Continental din Sinaia ( luase o optiune serioasa si in privinta hotelului” Mara” apartinand RA-APPS. Oare ce -i mai trebuia ‘infractorului” Dan Radu Rusanu ? Lacom,avid dupa bani,disperat de viata, pe unde a trecut a parjolit tot.La ASF a creat o “feuda” pentru el si apropiatii sai iar acum ar da toata averea ca sa scape. Te mananca puscaria ,bai gaozarule!

 21. muntean_daniel2003@yahoo.com' dani deva spune:

  MOLOT ESTE CEL MAI MARE INFRACTOR SI SPUN ASTA PT CA STIU,UN SINGUR CAZ,IN SOIMUS CALCA PE CADAVRE CA SA IA BANII DE LA AUTOSTRAZI,A LUAT O PARTE,APROXIMATIV 2 MIL DE EURO,SI MAI ARE DE LUAT VREO 2,5 MIL EURO,DE UNDE STIU ASTA???PAI STIU PT CA EL A OBLIGAT LUMEA SA VINDA TERENURILE PE UNDE SA CONSTRUIT AUTOSTRADA,SI DUPA ACEEA A LUAT BANII DE LA AUTOSTRAZI,STIU OAMENI CARE LE ESTE TEAMA SA AI SPUNA NUMELE,DAR VAD CA MASS MEDIA LOCALA TACE,ASTA ESTE PRIMUL ARTICOL CARE VAD CA ARE UN PIC DE TUPEU.SUCCES IN CONTINUARE,SI INCA CEVA,DA ESTE INFORMATOR SI POT SA VA DAU PROBE CONCRETE.

 22. Daaaa, rusanu impreuna cu frunda doi bravi, faceau intreventii la fostul prim ministru tariceanu, ca sa-l scape de dosarul penal pe fostul sef de finante, sorin lazar de la Tg-mures, intrebati pe cei de la SRI sa spuna ei, numai ca marele sef DNA fost sef sandu marin a pus deoparte ancheta, sa se puna praful pe dosar ca sa nu deranjeze cercurile lui de neamurasag de la primaria mures !

 23. doamne ajuta sa se faca dreptate si oameni ca si Traian Berbeceanu, onesti curajosi, integri sa ne conduca si sa starpeasa tumoarea care mananca aceasta tara

 24. Pingback: CSM își schimbă atitudinea în cazul Berbeceanu

 25. Poate asa incep sa ciripesca astia tot,si se infunda unii pe alti. Desi, imi este teama ca nu se face curatenie, ci se face loc la altii, restu’, ciocu mic si joc de glezne

 26. vntnioan@yahoo.co.uk' Fost prieten cu Haulica spune:

  PMP+PDL=Rautaciosi => NICIODATA NU VETI MAI AJUNGE LA PUTERE
  Haulica ai tras lozul gresit
  Nu inteleg dupa ce ati facut Romaniei (PDL) cum de mai indrazniti. Verificati-va psihic. Rautatea peste un anumit nivel nu e specific romaneasca. Incercati sa ganditi pozitiv. Scoateti produse noi (Nu Elene Repudiate de Soti Cocosi inselati).
  Cu rautacisme nu ajungeti POPULARI

 27. NU POT SA CRED OCHILOR SI URECHILOR SA AUD SI SA VAD CE SE INTAMPLA IN ROMANIA . ESTE STRIGATOR LA CER . NU AM CUVINTE . RUSINE ,RUSINE SI IAR RUSINE . HOTI NENOROCITI VETI DA SOCOTEALA .

 28. Pingback: Dosarul BERBECEANU: MOMENTUL ADEVĂRULUI! - Hunedoara Libera

 29. florinapopteanu@yahoo.com' Floriana Popteanu spune:

  Pai sa se sape ceva mai adinc in trecutul acestui neavenigt! In neica nimeni care a ajuns ca toti hotii mare politician, mare milionar dupa prestatia de la EximBank si multe alte sfori trase peste tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus