Cei 80 de angajaţi ai termocentralei Mintia, care au declanşat marţi dimineaţa un protest spontan în sala de comandă a unităţii, solicită prezenţa la sediul sucursalei a premierului Viorica Dăncilă şi a liderilor politici Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, în vederea deblocării situaţiei de criză şi identificarea unei soluţii viabile pentru acest agent economic.

“Vom accepta discuţii doar cu prim-ministrul, invitaţi fiind cei doi lideri politici, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu (liderii PSD, respectiv ALDE -n.r.). Este vorba de o decizie politică pe care Guvernul trebuie să şi-o asume. În caz contrar, să facă un program de închidere. Ori se găseşte piaţă pentru a vinde energia la preţul de cost ori program de închidere şi calendar de plecat acasă cu asigurarea plăţilor compensatorii”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc.

Protestatarii acuză lipsa unui ajutor din partea statului în vederea salvării termocentralei, dar şi faptul că administraţia Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a achitat către bugetul de asigurări sociale doar o parte din contribuţiile sociale ale angajaţilor, aferente ultimului salariu.

“Revendicarea principală se referă la acordarea unei scheme de sprijin care să acopere diferenţa dintre preţul de cost al energiei şi cel obţinut din piaţă. Activitatea de producţie a termocentralei nu este afectată, la protest fiind prezenţi angajaţi care au lucrat în schimbul de noapte sau oameni care au venit de acasă şi se află în timpul liber”, a arătat Iştoc.

În ceea ce priveşte plata contribuţiilor sociale, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara a menţionat că administraţia CEH a reuşit să achite la bugetul de pensii doar jumătate din cele 17 milioane de lei aferente salariilor pentru luna trecută.

Pe de altă parte, sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de faptul că Ministerul Energiei nu ar fi ţinut cont de modificările propuse de Sindicatul Solidaritatea Hunedoara la legislaţia de mediu, prin care se solicita ca şi cazanele termice cu o putere mai mică de 550 de megawaţi să fie cuprinse într-o derogare de la normele de mediu în vigoare.

Acest lucru ar fi permis, susţine liderul sindical, ca grupurile energetice 3 şi 4 de la termocentrala Mintia să fie cuprinse într-un program de retehnologizare până în anul 2020, în vederea încadrării în normele de mediu.

Termocentrala Mintia a fost amendată în iunie 2015 de Garda de Mediu cu 60.000 de lei pentru nerespectarea legislaţiei de mediu, în paralel fiind dispusă oprirea activităţii la acest agent economic. Sancţiunile au fost contestate în instanţă de CEH, procesul fiind pe rolul Tribunalului Hunedoara. AGERPRES

4 răspunsuri

 1. Pe langa modernizarea grupurilor 3 si 4 de la termocentrala Mintia cerem guvernului PSD – ALDE investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan pentru a deveni rentabila huila din valea jiului dar si schimbarea tevilor de termoficare in valea jiului de la termocentrala Paroseni in tot restul vaii jiului pentru a deveni rentabila termoficarea in valea jiului . Valea jiului a votat tot timpul (28 de ani) cu PSD-ul la parlamentare , presedentiale , europarlamentare , locale , …

 2. accredit_ro@yahoo.com' Curat decizie politica neicusolule ! spune:

  Daddy este ocupat cu aia mica sa-i ia ghiozdan si alea-alea, Motocicleanu, cu damele lui si oricum, la cat de grava este situatia din Sistemul Energetic National, este nevoie de Consiliul Suprem de Aparare al Tarii ! Poate si de Marea Adunare Nationala dar Masina Timpului s-a intepenit in `89….

 3. accredit_ro@yahoo.com' De bun simt spune:

  80 de angajati au mai ramas la Mintia ?
  Si sindicalistii vor sa negocieze tot cu PSD – ALDE ?
  N-au negociat destul de 28 de ani cu aceleasi formatiuni ?
  Ca doar nu cu Maica Tereza !

 4. P.S. Scenariul seamana cu “Asteptandu-l pe Godot” de Samuel Bekett….
  Ma rog, pe Daddy si pe Manechin….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus