Muzeul Civilizației Dacice și Romane, sub egida Consiliului Județean Hunedoara, vă invită la vernisajul expoziției Dantela: răbdare, îndemânare, rafinament, ce va avea loc la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad, miercuri, 19 octombrie 2022, ora 12.00

 

 

„Obiectele realizate cu ajutorul croșetei s-au numărat, de-a lungul timpului, printre cele mai de preț lucruri ieșite din mâinile harnice și îndemânatice ale femeilor. Cu o tehnică pierdută undeva departe în adâncurile istoriei umanității, femeile de aici și de pretutindeni, cu multă răbdare, îndemânare și simț artistic, au creat lucruri de o mare și nepieritoare frumusețe.

Astfel, mamele, bunicile și străbunicele noastre, în serile lungi și întunecoase de iarnă, la lumina lămpii, au tot răsucit fire pe deget. Iar vara, mergând pe uliță sau păscând animalele, degetele lor răsuceau fără odihnă firul alb, aflate fiind sub imperiul unui îndemn străbun transmis de la mamă la fiică, care suna așa: „Umble-ți mâinile!”, adică, mâinile unei femei nu trebuiau să cunoască odihna niciodată.

Din mâinile lor bătătorite de munca grea, crăpate de ger și intemperii, s-au ivit albe și delicate, precum o spumă fină, dantele de toate felurile și mărimile cu un decor de o varietate inepuizabilă: margini late cu colți pentru cearșafuri, lați de dantelă pentru fețe de masă, pentru margini de ștergare, perini sau merindare, apoi dantelele frumoase ce împodobeau piesele costumului popular, ferestrele casei, uneori și pereții.

Astăzi, toate aceste obiecte de mici dimensiuni care înmagazinează multă muncă, răbdare, și, de ce nu, simț artistic, pare că sunt definitiv aruncate la lada de gunoi a istoriei. Și totuși, ele, micile împletituri din fire albe, ne leagă strâns de mamele, bunicile și străbunicele noastre, având alături de valoarea lor decorativă, utilitară și artistică, o valoare sentimentală deloc de neglijat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus