Codul civil ne învață că prescripția este mecanismul prin care, după o perioadă de timp, cel care deține un drept nu mai poate apela la forța de constrângere a statului pentru a-și recupera acel bun.

În cazul prescripțiilor pentru datoriile nefiscale, care nu au legătură cu legislația fiscală, termenul este, de regulă de trei ani și se aplică în special acolo unde nu există niciun termen prevăzut expres. Există și o serie de termene de prescripție diferite

Termenul de prescripție de un an. Acesta se aplică, printre altele, în cazuri precum cel al avocaților care acționează împotriva clienților, pentru plata onorariilor și cheltuielilor sau în cazul notarilor, pentru plata sumelor care le sunt datorate pentru actele funcției lor.

Termen de prescripție de doi ani. Este vorba, în general, despre drepturi bazate pe un raport de asigurare sau reasigurare.

Termen de prescripție de 10 ani. Un astfel de termen se aplică, de exemplu, drepturilor reale care nu sunt declarate prin lege imprescriptibile ori nu sunt supuse altui termen de prescripție sau în cazul reparării prejudiciului adus mediului înconjurător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus