Măsura ar urma să forțeze Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) să strângă mai repede banii de la contribuabili.

Reducerea perioadei de prescriere a datoriilor fiscale este o variantă pe care autoritățile o iau în calcul pentru viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat, conform unor declarații recente ale ministrului finanțelor, Eugen Teodorovici.

Mai exact, aceasta ar urma să fie redusă considerabil, de la cinci ani, cât este acum, la doar doi ani.

Autoritățile iau în calcul o eventuală reducere a perioadei de prescriere a datoriilor fiscale de la cinci ani, în prezent, la doar doi ani. Măsura ar urma să forțeze Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) să strângă mai repede banii de la contribuabili.

Propunerea ministrului finanțelor vine în contextul în care ANAF a trimis recent solicitări cuplurilor proaspăt căsătorite, pentru a afla ce contribuabili oferă servicii pentru nunți și nu-și declară veniturile la stat, în vederea taxării.

„ANAF avea multe alte lucruri de făcut până să ajungă la acest tip de acțiune. Ieri vorbeam cu vicepreşedintele de la ANAF, care a «păstorit» această situație și care era convins de faptul că este o măsură foarte bună. Atunci mi-a venit și ideea de a propune o modificare legislativă, că sunt cinci ani pentru prescriere și am spus «Bun, dacă ai fi avut zece ani, ai fi stat zece ani ca să iei o asemenea măsură», că așa e românul la noi, mai ales ANAF. Și atunci poate ar fi bine să ducem această perioadă de prescriere de la cinci la doi ani, pentru că în primul an declari veniturile, ăla nu se ia în calcul, dar după momentul obligației de plată trebuie să înceapă să curgă momentul de prescriere. Asta pentru ca și ANAF să poată acționa din timp, să nu «văduvească» bugetul de stat cu sume pe care le-ar fi putut încasa, să nu stea ani de zile și înainte de prescriere să vină cu o astfel de măsură”, a declarat recent Eugen Teodorovici, conform Mediafax, făcând referire la verificarea contribuabililor care oferă servicii pentru nunți.

Ca să se aplice o asemenea măsură, autoritățile ar trebui să modifice termenul de prescriere din Codul de procedură fiscală.

Atenție! Măsura reducerii perioadei de prescriere a datoriilor fiscale nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie dezbătută public, adoptată prin lege sau ordonanță și apoi publicată în Monitorul Oficial.

Sursa: avocatnet.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus