Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Aqua Prest Hunedoara” a primit o solicitare cel puțin ciudată: să șteargă penalitățile datornicilor la ApaProd. Autoarea solicitării, deputatul PNL, Carmen Hărău, crede că soluția este „legală și corectă”, iar primarul Viorel Arion o aprobă

Deputatul PNL, Carmen Hărău, a comandat în mai multe publicații locale articole publicitare prin care anunță că a „identificat ca soluție legală și corectă ştergerea penalităţilor aflate în debitul asociaţiilor de proprietari (din municipiul Hunedoara, n. red.) pentru neplata în termen a facturilor emise de S.C. Apa Prod S.A.” Propunerea, extrem de interesantă, se referă la asociațiile de proprietari la care au fost depistate nereguli în urma controalelor efectuate de angajații Primăriei.

Astfel, Carmen Hărău, membru în Parlamentul României, susține că „s-au avut în vedere problemele de natură penală identificate de către corpul de control al Primăriei care fac imposibilă realizarea unor evidenţe corecte privind plata facturilor la unele asociaţii de proprietari.” Cu toate acestea, printr-o adresă scrisă, deputatul cere Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare „Aqua Prest Hunedoara” să emită o Hotărâre prin care SC ApaProd SA Deva să șteargă penalitățile.

Răspunsul pentru Carmen Hărău: S-a rezolvat, nu se poate!

Demersul deputatului liberal demonstrează slaba pregătire a acestuia în ceea ce privește aplicarea legilor care guvernează România. Contactat telefonic de Hunedoara Liberă.ro, directorul general al SC ApaProd SA Deva a declarat că cererea deputatului nu poate fi îndeplinită, decât cu încălcarea legilor care reglementează relațile comerciale dintre entitățile implicate în această situație. Mai exact, Victor Arion spune: „calculul penalităților nu poate fi oprit decât în urma unei decizii judecătorești, a unei ordonanțe preșidențiale care, în cazul unei anchete a organelor competente, poate opri majorările”.

Directorul principalului operator de servicii de furnizare a apei în județ mai spune: „Am citit și eu comunicatul, îmi pare rău! Eu trebuie să respect un contract. Trebuie să respect legi ale contabilității, legi financiare. Au fost discuții la Primăria Hunedoara, cu primarul, cu viceprimarul, în care ni s-a cerut să ștergem datoriile. Nu se poate acest lucru în lipsa unor dispoziții legale.” Victor Arion a mai declarat că „așa cum Primăria nu poate șterge datoriile chiriașilor, nici noi nu putem face acest lucru în cazul celor care nu achită factura pentru consumul apei.”

Pe de altă parte, directorul SC ApaProd SA Deva a mai atras atenția că pe lângă problemele depistate la asociațiile care nu și-au plătit facturile pentru consumul de apă, există proprietari care nu și-au plătit cheltuielile. În aceste condiții, se ridică un semn de întrebare dacă ar fi corect sau nu să fie iertați de la plata datoriilor (a penalităților) acei rău-platnici care nu și-au mai plătit cheltuielile de ani buni.

Celălalt Arion spune că „nu se poate să nu se poată”

Primarul municipiului Hunedoara, Viorel Arion, susține că demersul deputatului Carmen Hărău este fezabil și îl susține în totalitate. „Sunt 20 de asociații de proprietari la care noi am depistat nereguli în contabilitate și pentru care am depus plângeri penale la Poliție. Aceste asociații au datorii la SC ApaProd SA Deva, dacă nu se șterg, se prescriu”, explică primarul. Viorel Arion este de părere că directorul SC ApaProd SA poate șterge și datoriile rău-platnicilor dacă vrea, fără a avea nevoie de o decizie a justiției: „Propunerea este fezabilă, dacă omul își ia angajamentul că, de la 1 iunie, își plătește la zi facturile curente, îi pot fi șterse datoriile. SC ApaProd SA este o societate comercială, poate face asta.” Întrebat dacă știe care este valoarea penalităților pentru care se solicită ștergerea, primarul Viorel Arion a răspuns că nu cunoaște suma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus