În jur de 130 de persoane au dat declarații la Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Alba Iulia în dosarul numit de presă „lotul Moloț”.

Printre cei care au răspuns la întrebările anchetatorilor se numără consilierii județeni, angajați ai acestei instituții, ai unor firme etc. Aceștia au fost solicitați în calitate de martori, atât de către anchetatori, cât și de către inculpați.

Singurul dintre aleșii județeni care nu a fost audiat este vicepreședintele Consiliului Județean Dorin Gligor. El a fost martor asistent la perchezițiile făcute de către DNA la Consiliul Județean Hunedoara în data de 7 noiembrie 2014, motiv pentru care nu mai putea avea și calitatea de martor.

Istoricul dosarului 

În 7 noiembrie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au efectuat 18 percheziţii în judeţul Hunedoara, fiind vizate sediul Consiliului Judeţean Hunedoara, domiciliul preşedintelui instituţiei, Mircea Moloţ, al vicepreşedintelui CJ Hunedoara, Tiberiu Balint, şi mai multe societăţi, printre care SC Apa Prod SA, la care acţionar majoritar este CJ Hunedoara.

Mai apoi, în data de 3 decembrie 2014, procurorii s-au întors la Deva, de unde au fost dus la audieri Mircea Moloţ, Tiberiu Balint, ginerele lui Moloţ, Roberto Patrik Venter, şi alţi doi oameni de afaceri, Vasile Axinte  şi Emanoil Milică Pup. Cei 5 au fost reținuți timp de 24 de ore, iar instanța a decis să îi plaseze sub control judiciar. Câteva zile mai târziu, în 9 decembrie 2014 cei 5 au fost plasați în arest la domiciliu, măsură care a fost aplicată până în primăvara anului 2015. De atunci și până în prezent, ei se află sub control judiciar.

Potrivit DNA, Mircea Moloţ este acuzat de trafic de influenţă, în formă continuată, luare de mită, în formă continuată, folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, spălare de bani, în forma instigării, conflict de interese şi deţinerea fără drept a unui document care conţine informaţii secrete de stat.

De asemenea, Tiberiu Balint este acuzat de luare de mită, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, spălare de bani, în forma instigării, în timp ce Pup este acuzat de dare de mită în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, spălare de bani, în forma complicităţii.

De ce nu a fost finalizat dosarul 

Anchetatorii lucrează la acest dosar de mai bine de un an și toată lumea se întreabă de ce nu a fost finalizat. Există mai multe explicații în acest sens. În primul rând, este vorba despre un număr foarte mare de martori – aproximativ 130. Apoi, apărarea celor cinci a avut o serie de solicitări, de care procurorii au trebuit să țină seama. În plus, au fost ridicate o mulțime de documente de la mai multe instituții și firme.

Practic, acest dosar se poate finaliza în doar două feluri: scoaterea inculpaților de sub urmărire penală sau trimiterea lui în instanță.

CITEȘTE ȘI: 

COȘMARUL LUI MIRCIA MUNTEAN

Condamnarea din Dosarul „Afacerea SHELL” atârnă greu de cariera politică a fostului primar al Devei.

Un răspuns

  1. Autoarea acestui articol vine sa ne explice cum e cu dosarul lui MOLOT dupa ce a fost platita de el si familia lui sa-i cante ode!
    Cine o sa mai fie interesat de publicatia dv., dupa astfel de “achizitii”?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus