Petru Mărginean a fost învins la scor duminică în cursa pentru Primăria municipiului Deva, candidând de această dată din partea PSD. Cauzele eșecului sunt multiple și pun astfel capăt carierei politice a lui Petru Mărginean.

 

Petru Mărginean a fost învins la scor duminică în cursa pentru Primăria municipiului Deva, candidând de această dată din partea PSD. Cauzele eșecului sunt multiple și pun astfel capăt carierei politice a lui Petru Mărginean.

În primul rând, PSD s-a erodat la guvernare. Pe fondul acestei scăderi, era de așteptat ca din start candidatul să aibă o problemă. E greu de spus dacă vizitele miniștrilor și cea a lui Liviu Dragnea la Deva au ajutat sau au încurcat. Cu siguranță, dacă aceștia nu ar fi venit în campania electorală în zonă s-ar fi spus că le pasă prea puțin de candidat. Venind, ei au dat un semnal votanților tradiționali ai acestui partid, dar posibil nu că nu a contat pentru persoanele nehotărâte în privința votului.

PSD nu a convins niciodată în Deva la locale pentru că organizația acestei formațiuni politice a fost întotdeauna formată în majoritate din persoane care au țintit mai repede funcții numite decât să fie capabile să găsească un lider care să se fi luptat de la egal la egal cu Mircia Muntean.

Practic, PSD s-a mulțumit la Deva să câștige alegerile pe vot politic și atât. Dacă ne uităm puțin în urmă, însuși președintele PSD Deva de la acea vreme, Cosmin Nicula, a fugit să candideze uninominal la Senat în Valea Jiului decât să intre într-o bătălie directă în Deva, la Camera Deputaților.

În 2008 la locale, candidatul PSD a luat 9 la sută la Primărie. În 2012 norocul le-a surâs, în cadrul USL, PSD n-a mai avut nevoie să își desemneze un candidat. A venit 2016 și PSD a găsit un candidat ce a implorat să nu fie aruncat în cursa electorală. A fost înlocuit cu dr. Emil Stoica Mariș.

Cu partidul în plină ascensiune și cu o campanie în care candidatul a fost aproape ascuns, scorul a fost unul surprinzător pentru PSD – peste 5.300 de voturi. Părea că PSD Deva și-a găsit, în sfârșit, un candidat cu care, la nevoie, putea să se bată la câștig oricând, mai ales că situația învingătorului în alegerile din iunie 2016 era incertă. Dr. Emil Stoica Mariș și PSD Deva nu au considerat necesar să continue ce începuseră. Apoi, PSD a câștigat la scor alegerile generale și toată lumea era mulțumită și își freca mâinile. Pesediștii din Deva puteau să ceară multe funcții numite. Și a venit luna aprilie 2017. Norocul le-a surâs și Ovidiu Moș a ajuns primar interimar. Părea că va rămâne așa până în iunie 2020. Doar părea.

PSD nu a știut să gestioneze situația, au răsărit trei potențiali candidați care au fost nevoiți să intre într-un fel de concurs „miss fata de la țară”. Fiecare trebuia să demonstreze electoratului cum știe să măture, să coase frumos, să facă mâncare și, mai ales, să-și lingușească soacra (a se citi electoratul). Dr. Emil Stoica Mariș nici nu avea cum să se arunce într-o asemenea cursă și a devenit ezitant și fără chef să mai candideze. Ovidiu Moș, ca primar interimar, a intrat în joc. La fel și Radu Barb, finul Nataliei Intotero și protejat al lui Laurențiu Nistor. Și s-au bătut până când, de acum știți povestea, a fost ales un al patrulea – Petru Mărginean. Și așa a început supărarea. Nu că ar fi contat prea mult.

Și așa ajungem la însuși candidatul PSD. Primit în organizație din scurt, cu puțin înainte de alegeri, Petru Mărginean nu avea cum să se facă prieten cu pesediștii în așa scurt timp. Nici nu cred că au încercat.

A venit campania electorală. Fără o organizație puternică în Deva, cu un candidat a cărui semnătură nu se uscase bine pe adeziune, a mai venit și greșeala de strategie – Petru Mărginean a fost prezentat ca o victimă. O enormă prostie având în vedere că în Deva acesta este perceput ca o persoană arogantă. De unde i se trage această percepție, doar el știe. Insistând pe victimizare, candidatul a început să enerveze.

A mai contat și faptul că în cursă a intrat și dr. Marius Vasile Blendea care a încercat toată campania să se prezinte ca adevăratul pesedist din cursa electorală. Chiar dacă a rupt din voturile lui Mărginean doar câteva sute, tot a făcut-o. Oricum, și dacă dr. Blendea nu intra în cursa electorală, Petru Mărginean tot pierdea, judecând după rezultatul votului.

Pe Mărginean l-a mai tras în jos și parte din electoratul lui Mircia Muntean. Era clar că acesta nu putea spera ca grupul dur de votanți ai lui Mircia Muntean să-l prefere, dar măcar să stea acasă cam cum au făcut în decembrie 2016, când, deși Muntean însuși a umblat pe străzi cu Eleonora Carmen Hărău, Oana Frânc și Lucian Heiuș, PNL nu a reușit decât în jur de 4.500 de voturi. În schimb, au rămas cei care l-au votat pe Mircia Muntean anul trecut doar pentru că nu suportau pe Mărginean. Aceștia s-a întors la urne duminică și l-au preferat în bună parte pe Florin Oancea, puțin pe dr. Marius Vasile Blendea și mai puțin pe alți candidați.

Acestea ar fi cele mai importante motive pentru care duminică Petru Mărginean și-a încheiat cariera politică.

4 răspunsuri

 1. Intr-adevar, un articol scurt si la subiect, care reflecta obiectiv crunta realitate.Cu o singura obiectiune, nu cred ca Radu Barb este protejatul lui Nistor, altfel nu l-ar fi sacrificat, nu? Daca ar fi mers cu Barb candidat, proaspat scos pe baricade de PSD, probabil ar fi castigat mai multe voturi.Oricum, Nistor este autorul moral al dezastrului si asteptam cu infrigurare ca acesta sa dispara definitiv din peisajul politicii locale. Oricum a ajuns prea sus, fara sa-l recomande nici o calitate personala.

  • Pardon. Autorul moral al dezastrului PSD de la Deva (si al norocului devenilor !) este Liviu Dragnea, cu campania lui populista si cu afacerile lui dubioase.
   Restul, inclusiv actiunile Plagiatorului V.V. Ponta, n-au fost decat detalii conjuncturale.

 2. Eu gasesc si o alta cauza…
  Exista un principiu in politica .. sa nu pariezi pe un pierzator.
  PM a fost primar si a pierdut. Nu pentru ca a candidat impotriva lui MM ci pt ca a fost un primar dezastruos. Pt ca un primar in functie sa isi piarda fotoliul trebuie sa fie al naibii de inabil si incompetent.
  A fost perceput ca pierzator/invins.
  Pe locul doi in clasamentul meu ar fi fuga dupa ciolan / traseismul.
  Apoi aroganta si infatuarea.
  Desigur non combatul organizatiei locale a facut restul .. l-a lasat pe PM fata in fata cu electoratul.. electoratul lui.
  PM ar trebui sa se intrebe de ce MM ar fi in stare sa castige primaria Deva chiar si de dupa gratii

 3. …și totuși cine este vinovat pentru proasta gestionare a banului public , pentru plata a peste 1.000.000.EURO , la aceste alegeri de care Deva nu avea nevoie . Oare în iunie 2016 nu era respinsă de PSD și PNL posibila candidatură a lui Munteanu Mircea pe listele acestor partide posibilitatea de a fi primar….și au spus STOP UNUI POLITICIAN CORUPT. BRAVO !
  Dar a sărit în ajutor PSRo , care a câștigat ceva atât la Deva cât și în România.
  Nu este oare vinovat acest partid PSRo cu membrii ei precum și justiția de cheltuială proastă a banului public.
  Deci frate române tot eu , cețățeanul de ŕând , trebuie să pun banul inapoi în pușculita banului public , pentru alți politruci .
  Suntem mulțumiți cu circ și pâine , pe care tot noi ni le plătim .
  Bunul Dumnezeu să binecuvănteze România și pe români !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus