PNL Hunedoara a mâncat bătaie la scor în județ de la PSD. Nimic surprinzător. REZULTATUL SLAB AL LIBERALILOR ÎN JUDEȚ ARE MAI MULTE CAUZE.

În primul rând, PNL este considerat partidul președintelui Klaus Iohannis. Cum acesta s-a prăbușit în sondaje, era firesc ca și liberalii să piardă procente.

PNL a mai primit o lovitură în timpul campaniei, chiar de la Dacian Cioloș, care i-a îndemnat pe alegătorii de dreapta să voteze cu două partide diferite (PNL și USR). Astfel, el le-a luat liberalilor măcar un procent.

Și campania la nivel național a PNL a fost extrem de slabă, haotică pe alocuri. Alina Gorghiu a fost cel mai slab președinte pe care l-a avut PNL din 1990 încoace. După cum arată rezultatele, cele mai bune rezultate ale PNL s-au înregistrat în județele conduse de foști reprezentanți ai PDL.

În proporție de 80 la sută, vina pentru rezultatul alegerilor aparține liderilor locali ai PNL. După înfrângerea de la alegerile locale, care era previzibilă, liberalii hunedoreni au început să se canibalizeze în loc să vadă unde au greșit și încerce să conserve măcar votul din 5 iunie. În iulie, PNL și-a adus un lider de import de la Alba, pe Florin Roman. Și au început gafele. Întâi, acesta s-a jucat de-a „Mircia Muntean își merită soarta”, după care a schimbat placa – „Mircia Muntean e liberal”.

Apoi, au urmat bâlbele pentru stabilirea candidaților la parlamentare. În loc să facă un sondaj de opinie corect, care să le arate exact cum stau în intenția de vot, ei s-au mulțumit să trucheze niște rezultate, astfel încât Eleonora Carmen Hărău să fie cotată cu 40 la sută notorietate în județ, Lucian Heiuș (pe care nu-l votaseră nici concetățenii săi din Orăștie) să fie, de asemenea, vedetă a liberalilor. Mai mult, au forțat nota ca o ilustră necunoscută, Oana Frânc, e drept o femeie tânără și frumușică, să fie promovată intens, deși, deocamdată, nu o recomanda nimic. Zarurile au fost aruncate, Eleonora Carmen Hărău și-a asigurat prima poziție la Senat, Lucian Heiuș pe prima la Camera Deputaților, iar Adrian David și Dorin Gligor, pe locul al doilea pe liste. Și a început balul.

Primarii care l-au înlăturat pe Bogdan Țîmpău s-au considerat nedreptățiți de noua conducere, alții au făcut campanie de mântuială ori s-au prefăcut că fac, alții încă suferă după „era Moloț”, alții au înțeles că e mai bine să stea cuminți și să nu supere conducerea Consiliului Județean.

Mai apoi, la Deva, liberalii au făcut cea mai mare greșeală, crezând că Mircia Muntean va fi o locomotivă pentru ei. De fapt, dacă înțelegeau că în vară unii dintre deveni au votat cu Muntean pentru că îl urau pe Petru Mărginean, cu siguranță nu-și mai făceau de lucru cu toată echipa PSRo, care, oricum joacă la două capete: în Consiliul Local, Muntean și ai lui au alianță cu PSD, iar la parlamentare – cu PNL.

Colac peste pupăză, conducerea județeană l-a adus în fruntea celei mai mari organizații locale pe primarul de țară Mihai Irimie, care i-a condus pe liberalii deveni ca la Șoimuș. De asemenea, în Deva singurul candidat care a contat a fost Oana Frânc, nu echipa PNL. Totul s-a învârtit în jurul unui candidat venit în urmă cu doi ani de la PSD și, mai mult, plasat pe poziția a patra la Camera Deputaților, deci fără nicio șansă să ajungă în Parlament chiar și în vremurile bune ale PNL.

În municipiul Hunedoara, greșelile au fost și mai multe și mai mari. Toată campania PNL s-a dus împotriva primarului Dan Bobouțanu doar pentru că l-a învins pe Viorel Arion. Este o prostie fără margini să te lupți cu cineva care tocmai te-a bătut când aveai toate cărțile în mână și care e în perioada în care alegătorii sunt dispuși să-i ierte multe. Nu te iei niciodată de cineva care e în funcție de mai puțin de 6 luni!

În plus, să nu uităm cine a deschis lista pentru Senat – Eleonora Carmen Hărău. Puternic antipatizată de către concetățenii săi, cu un mesaj care o scotea doar pe ea în față, liberalii au pierdut electorat la greu. PSD a luat de trei ori mai multe voturi decât PNL în Hunedoara. Practic, toată campania, Hărău a încercat să le demonstreze alegătorilor că nici soarele nu răsare dacă nu lucrează ea în Parlament pentru asta. Rezultatul din municipiul Hunedoara arată clar că un om inteligent precum Eleonora Carmen Hărău poate ajunge să trăiască într-un glob de sticlă, dacă plătește bine suficienți oameni care să-i spună zilnic ce dorește să audă. Și i-au spus fix de 3.853 de voturi, de patru ori și jumătate mai puține decât în urmă cu patru ani și de două ori mai puține decât în vară, la votul pe liste pentru Consiliul Local sau cel Județean. Paradoxul e că, deși liberalii au pierdut voturi din cauza ei, Hărău a prins un mandat de senator. Ei au pierdut, ea a câștigat!

În Valea Jiului, liberalii nu au fost niciodată o forță, dar acum au luat bătaie și mai mare, pentru că nu au avut un candidat din zonă pe un loc eligibil. Toată lumea știa că Adrian David nu are nicio șansă să devină parlamentar. Nici la Petroșani, liberalii nu au înțeles că Tiberiu Iacob Ridzi nu e o locomotivă pentru ei, el reușind să câștige de fiecare dată mandatul de primar pentru că nu avea contracandidat.

Nici la Orăștie nu e surprinzător votul. Lucian Heiuș nu e profet în țara lui, el nu a reușit să câștige mandatul de primar în urmă cu patru ani, de ce ar fi dorit concetățenii săi ca acesta să devină deputat?

La Călan și Hațeg, singurele orașe conduse de primari liberali, PNL a pierdut. La Hațeg, cu primarul Marcel Goia candidat pentru Camera Deputaților, oamenii fie că au dat vot negativ pentru ca edilul șef să rămână în funcție, fie pentru că PNL nu a reușit să convingă, neavând mesaj. La Călan, Adrian Iovănesc câștigă mandat după mandat pentru el, nu pentru PNL. Este a doua oară când PNL pierde la parlamentare în Călan. La fel și în Hațeg.

După înfrângerea din vară, PNL nu a reușit să se adune, iar ceea ce a urmat a fost catastrofal. Liberalii au pierdut alegerile în toate cele 14 orașe și municipii și în 37 de comune. Au reușit victoria în doar 18 localități rurale. Și mai grav, doar mandatul de deputat al lui Lucian Heiuș a fost câștigat direct, pentru cel de senator al Eleonorei Carmen Hărău au avut nevoie de redistribuire națională.

În loc de epilog: Florin Roman trebuie să plece rapid din fruntea PNL Hunedoara, în Deva, liberalii trebuie să se rupă rapid de Mircia Muntean, să-i facă vânt la Șoimuș lui Mihai Irimie și să înceapă să reconstruiască. La Hunedoara, Viorel Arion și Eleonora Carmen Hărău trebuie să fie marginalizați, pentru că vor continua să facă mari deservicii, iar filiala – reconstruită. În Valea Jiului munca e și mai grea. Pentru greșelile pe care le-au făcut, liberalii hunedoreni meritau să piardă! E cineva dispus să reconstruiască?

6 răspunsuri

  1. Harau a fost “vagon de dormit” pentru PNL, nu locomotiva!

  2. Sincer, desi i-am criticat si atacat, legal, pe cei de la PNL Hunedoara, oras si judet, ma ingrijoreaza soarta acestui partid care, doctrinar, ar trebui sa asigure balansul/echilibrul Democratiei in Hunedoara si Romania! Tragedia PNL nu se va opri odata cu incheierea alegerilor caci,veti vedea, atat pe plan local cat si pe plan national, multi “liberali” vor dezerta, pentru sinecuri, reale sau imaginare, la pseudo-partidul pseudo-liberal ALDE, adica la MOLOT, alias PANTURU, comunist si securist, si la TARICEANU, baiatul vitreg al turnatorului la Securitate Dan Amedeo LAZARESCU !!! Intr-un fel, e bine caci se curata, natural, de otrepe si, daca se mai iau si niste decizii interne, draconice, de eliberare de gunoaie politice, SE POATE CA, noul PNL SA IASA CURATAT DIN ACEST JAR POLITIC! Daca, insa, NU VOR RENASTE, prin Inteligenta, Munca si Disciplina, nu neaparat mana de fier, VOR DISPAREA precum PNT-CD! Astfel, primul partid romanesc ” al celor din afara tarii”, PD/PDL, dupa ce AU SPART, prima data, FSN-ul (nu ca as muri de dorul lor!), dupa ce AU NEANTIZAT PNT-CD-ul, prin CDR, VOR ELIMINA DE PE SCENA POLITICA SI adevaratul PNL, cu toate pacatele lui! Deci, O GASCA AGRESIVA SI INCOMPETENTA, PDL=Partidul Demolator Lingusitor, VA DECIDE IN VIATA POLITICA ROMANEASCA, incepand cu 2017!?! Doamne-fereste !!! AM ZIS!

  3. Stie cineva cind ajunge Mirciulica Muntean la “mititica “?

  4. O analiza buna, as dori una la fel de coerenta, ” de ce a castigat PSD “.

  5. Situatia e tragica in PNL,iar daca sunteti corecti si vreti binele acestui judet,va indemn sa realizati un sondaj de opinie in care sa intrebati populatia daca ar fi bine, sau nu, ca PNL sa ii retraga distrugatoarei Hararu,sprijinu politic.Cred ca in felul acesta,s-ar descotorosii si ei si noi de ea.

  6. Comentariu pertinent și la rece. Cred că asta a fost cruda realitate pentru pneleprele ce se vor urmași ai Brătenilor.Respect Monalise!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus