Deducerea personală se acordă celor care au persoane în întreținere, dar câștiguri relativ mici și reprezintă suma cu care se micșorează baza impozabilă pentru veniturile salariale pentru ca, în final, angajatul să plătească mai puțin la stat. Deducerea se acordă lunar și nu este suportată de angajator.

Conform Codului fiscal, salariații cu venit lunar brut de până la 1.950 de lei inclusiv pot beneficia de o deducere personală de la 510 până la 1.310 lei, în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținere:

– 510 de lei, dacă nu are pe nimeni în întreținere;
– 670 de lei, dacă are o persoană în întreținere;
– 830 de lei, dacă are două persoane în întreținere;
– 990 de lei, dacă are trei persoane în întreținere;
– 1.310 lei, dacă are patru sau mai multe persoane în întreținere.

Persoane luate în întreținere

Sunt considerate persoane aflate în întreținere soțul/soția contribuabilului, copiii acestuia, precum și alți membri de familie până la gradul al doilea inclusiv (nu e necesar să existe un domiciliu comun cu cel aflat în întreținere). Dar nu pot fi luați în întreținere dacă realizează venituri peste 510 lei lunar (cu excepția pensiilor de urmaș, care pot fi mai mari de atât fără a afecta deducerea, precum și a altor câtorva categorii de venituri exceptate). Mai există și alte condiții care afectează dreptul la deducere, cum este deținerea de terenuri agricole și silvice.

Oricum, copiii sub 18 ani sunt întotdeauna considerați întreținuți. Iar deducerea se poate acorda fiecăruia dintre părinți, potrivit normelor Codului fiscal.

Documentele necesare

Pentru a obține deducerea, salații trebuie să dpună o serie de documente la angajator. “Obligația stabilirii persoanelor aflate în întreținerea contribuabilului în funcție de care se atribuie deducerea personală este în sarcina plătitorului de venit din salarii, la funcția de bază”, prevăd normele de aplicare ale Codului fiscal. Angajatorul trebuie să-l întrebe pe salariat dacă are persoane în întreținere.

 

Întâi, salariatul trebuie să dea o declarație pe propria răspundere care să cuprindă informații personale și datele de identificare ale fiecărei persoane aflate în întreținere. Apoi, e necesară o declarație pe propria răspundere a celui aflat în întreținere (nu se aplică în cazul minorilor), unde trebuie precizat inclusiv venitul lunar obținut, dacă e cazul, pentru a fi comparat cu pragul de 510 lei.

De asemenea, salariatul contribuabil trebuie să-i arată angajatorului și documentele care justifică legăturile de rudenie, veniturile ș.a.m.d. (certificate de naștere, căsătorie, adeverințe de venit ale întreținutului).

sursa: dcbusiness

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus