Conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara – în administrarea căruia se află Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Brad – a tras un semnal de alarmă asupra „defrişărilor iresponsabile” care au loc în jurul unităţii medicale.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Deva, vicepreşedintele Dorin Gligor a explicat de ce este necesar ca instituţiile de control să intervină imediat pentru a stopa această situaţie.
„La ora la care vorbim au loc tăieri masive de arbori de către Direcţia Silvică. Este o iresponsabilitate criminală, nu există raţiuni economice sau de altă natură care să justifice aceste tăieri masive. Peste tot în lume, sanatoriile de acest fel sunt împrejmuite de arbori pentru o mai mare densitate a oxigenului”, a declarat Dorin Gligor, vicepreşedintele CJ Hunedoara.
La rândul său, managerul Sanatoriului, dr. Ionel Circo a explicat importanţa scutului natural pentru tratarea bolnavilor de afecţiuni pulmonare.
„Este vorba de două-trei hectare care sunt defrişate total, distrugând perdeaua de protecţie naturală. Nu putem privi fără să reacţionăm la modul în care este eliminat din jurul nostru factorul natural care are un rol primordial în tratarea bolnavilor cu afecţiuni pulmonare. Avem 1.500 de pacienţi anual care vin de la clinici din alte judeţe, din Timiş, Arad, iar tratarea lor depinde în mare măsură de aerul pe care îl respiră”, spune dr. Ionel Circo, directorul Sanatoriului de Pneumoftiziologie din Brad.
Potrivit managerului sanatoriului, tăierile de arbori au început în urmă cu doi ani, însă defrişările masive de numai câteva săptămâni. Ionel Circo susţine că până acum au fost puşi la pământ arbori de fag, stejar şi brad de pe o suprafaţă de aproape 3 hectare. Mai mult, managerul unităţii medicale spune că o parte din lemnul tăiat a fost exportat, multe din utilajele care au manevrat încărcătura lemnoasă fiind înmatriculate în Ungaria.
Şeful Direcţiei Silvice Hunedoara, Radu Crişan, confirmă tăierile care au loc la Brad, dar susţine că această acţiune este legală şi are ca scop regenerarea naturală a pădurii.
„Noi respectăm amenajamentul silvic, însă o facem pentru a asigura o regenerare naturală a pădurii. Practic, mai trebuie operate tăieri pe 10 hectare din cele 19 prevăzute în amenajament. Pădurea se va reface natural acolo unde intervenim. Zona la care faceţi referire a fost considerată zonă de protecţie, acum nu mai este considerată aşa”, a declarat pentru Hunedoara Liberă.ro, Radu Crişan.
Conducerea CJ Hunedoara însă nu pare dispusă să cedeze în acest război al nervilor şi promite că va sesiza organismele de control competente.
„Consiliul Judeţean va fi ferm şi va solicita public celor cu responsabilităţi în domeniu, mai exact celor ştiu să amendeze femei în vârstă pentru un braţ de surcele, să ia măsuri pentru a opri această crimă”, a declarat şeful Consiliului Judeţean Hunedoara.
Sanatoriul din Brad a fost construit în anul 1942 şi a avut ca destinaţie iniţială “casă de odihnă pentru foştii mineri”. În ultimii ani, aici au fost investite sume importante în renovarea spaţiilor, mobilarea saloanelor, achiziţionarea de aparatură medicală performantă şi pregătirea personalului medical.
Ţi s-a părut interesant articolul?
Distribuie pe Facebook pentru a putea fi citit şi de prietenii tăi!
Urmăreşte HUNEDOARA LIBERĂ.RO pe FACEBOOK
Ultimele comentarii