Deputaţii se pregătesc să le facă un cadou aleşiilor locali, în prag de an electoral. După modelul parlamentarilor, acum a venit rândul primarilor şi al baronilor să primească o pensie specială.

Cât ar urma să primească un primar şi un preşedinte de Consiliu judeţean, după ce iese la pensie

Vorbim de un proiect de lege care se află în dezbaterea Comisiei juridice a Camerei Deputaților și avem de-a face cu același sistem de calcul, ca în cazul pensiilor speciale acordate parlamentarilor. Concret, primarul unei comune, sub 3.000 de locuitori, ar urma să ia o pensie specială de 1.500 ei, pentru un mandat și 3.500 de lei pentru trei mandate.

În cazul Capitalei, primarul ar urma să ia pentru un singur mandat 3.500 de lei, iar pentru două mandate, acesta ar urma să primească 7.000 de lei.

Sumele acordate președinților de Consilii Județene ar urma să fie la fel de mari. Astfel, pentru un singur mandat la activ, un baron ar urma să primească o pensie de 3.400 de lei și peste 10.000 de lei pentru trei mandate.

Trebuie precizat că acest proiect se află în etapa de avizare, Senatul fiind camera decizională, în acest caz, a transmis corespondentul Realitatea TV, Sorina Ionașc.

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost votate în Comisia de Statut, pe 30 septembrie. Urmează, la o dată care nu a fost încă stabilită, votul în plenul Parlamentului, potrivit Realitatea TV.

Potrivit legii, fiecare parlamentar poate beneficia de pensie specială, după doar un an de mandat. În funcție de vechime și de numărul de mandate, pensia poate ajunge șu la 4.000 de lei.

Pe 9 septembrie, plenul reunit al Parlamentului a decis retrimiterea la comisie a cererii președintelui Klaus Iohannis privind reexaminarea legii pentru completarea Statutului deputaților și senatorilor.

Comisia de Statut a Parlamentului adoptase deja o serie de modificări printre care și aceea că deputații și senatorii care sunt în mandat nu au voie să încaseze pensie specială, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, membrii comisiei nu au acceptat propunerea președintelui Klaus Iohannis ca aleșii care au fost declarați incompatibili de ANI să nu primească aceste pensii.

La 10 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Legislativului pentru reexaminare prevederea din Statutului deputaţilor şi senatorilor referitoare la acordarea unei “indemnizaţii pentru limita de vârstă” a actualilor şi foştilor parlamentari:

“Indemnizaţia pentru limită de vârstă care se acordă deputaţilor şi senatorilor este de natură a crea confuzii cu privire la natura juridică a acestui drept. Dreptul introdus prin legea transmisă la promulgare nu are însă ca temei, nici măcar în parte, vreunul dintre principiile ce stau la baza stabilirii pensiilor, fiind lipsit de orice legătură cu contribuţia la sistemul de asigurări sociale”, se spune în cererea de reexaminare.

De asemenea, preşedintele preciza că “necesitatea reexaminării este motivată, pe de o parte, de caracterul excesiv şi arbitrar al noii indemnizaţii de care ar urma să beneficieze deputaţii şi senatorii, iar pe de altă parte, de faptul că acest drept ar urma să se acorde tuturor parlamentarilor care au săvârşit fapte de corupţie potrivit vechiului Cod penal, precum şi celor al căror mandat a încetat pentru incompatibilitate”.

realitatea.net

Un răspuns

  1. Astia sunt nebuni.Pensii speciale la toti hotii,agramatii badarani.Parca nu sunt bani pentru ,medici,profesori si alti finctionari publici ,dar sunt pentru loaze.Daca nu esim in strada suntem adunatura de compromisi si lasi,rime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus